Δημοτική Βιβλιοθήκη
Εργαστήριο Εισαγωγής στο Ψυχόδραμα για εφήβους στην βιβλιοθήκη Νέου Φαλήρου
Εκπαιδευτική δράση «οι βαλίτσες της σοφίας»
Χριστουγεννιάτικες ιστορίες στη βιβλιοθήκη
Καλοκαιρινές Δράσεις Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας
«Ο μύθος της Αράχνης»
«Ο μικρός δράκος Καρύδας: Περιπέτεια στη χαμένη Ατλαντίδα»
«Ολυμπιακοί Αγώνες»
«Ο Ζωγράφος του Δάσους»
Αναζήτηση Καταλόγων Βιβλιοθήκης
Η ανάγκη ύπαρξης Δημοτικής Βιβλιοθήκης στον Πειραιά, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, του νεοσύστατου Δήμου (1835) από τις πρώτες συνεδριάσεις του. Έτσι, το 1836, στο 32ο ψήφισμα της πρώτης του Πειραιώς Δημαρχίας, αναφέρεται το εξής : ¨ Η τοπική τιμή υπαγορεύει εις την απόκτησιν μιας Βιβλιοθήκης ¨ .
Την 23η Μαΐου 1874, επί δημαρχίας Τρύφωνος Μουτσοπούλου, ανακοινώνεται, ότι σύμφωνα με την διαθήκη του ο Δημήτριος Στ. Μαυροκορδάτος, δωρίζει πλέον των 4.000 τόμων βιβλίων με σκοπό την δημιουργία Βιβλιοθήκης. Τη συλλογή αυτή θα εμπλουτίσουν, τα επόμενα χρόνια, με αξιόλογες δωρεές και άλλες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, όπως η Αργυρώ Φιράλδη, ο Δήμαρχος Πειραιά Λουκάς Ράλλης, ο Γερμανός ιατρός Κάρλ Ράϊγχολντ και ο Δημήτριος Ρετσίνας. Επί Δημαρχίας Τάκη Παναγιωτόπουλου, η Βιβλιοθήκη τελικά στεγάζεται και λειτουργεί σε χώρους, στο πλαϊνό τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου, στις 30 Ιανουαρίου του 1927.
Το 1975, το δανειστικό τμήμα και το αναγνωστήριο, μεταφέρθηκαν στον 5ο όροφο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Στη συνέχεια το 2004 αποκτά το δικό της κτήριο, στην συμβολή των οδών Ε. Βενιζέλου και Κολοκοτρώνη, μεταφέροντας εκεί το σύνολο της συλλογής.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει ηλεκτρονικό κατάλογο, προσβάσιμο μέσω της διαδικτυακής πύλης του Δήμου, όπου ο χρηστής, μπορεί να αναζητήσει ανάμεσα σε 100.000 τόμους, αυτό που τον ενδιαφέρει.
Μεγάλο πλούτο της Βιβλιοθήκης αποτελούν οι αρχειακές συλλογές παλαιτύπων (16οςαι.–19οςαι.), χειρογράφων, 600 χαρτών, περιοδικών, εφημερίδων της Κυβερνήσεως (1833 – 2002), πειραϊκού αρχείου.
Διαθέτει δανειστικό τμήμα, αναγνωστήριο και παιδικό τμήμα.
Αναπτύσσει την φιλαναγνώσια για παιδιά, συμμετέχοντας στα προγράμματα που γίνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Κάνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους Δημότες.
Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε προπτυχιακά μαθήματα υπολογιστών για φοιτητές.
Συμμετέχει σε εγχώρια και European forums για τον πολιτισμό και την φιλαναγνώσια.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά σαν λαϊκή βιβλιοθήκη είναι ένας δημοκρατικός θεσμός μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης. Ως εκ τούτου έχει τους παρακάτω στόχους:
o να συμβάλλει στη δια βίου σφαιρική εκπαίδευση
o να διευκολύνει την κατανόηση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας στους τομείς της γνώσης και του πολιτισμού
o να αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο γίνεται προσιτή σε όλους η καταγραφή των σκέψεων και των ιδεών του ανθρώπου και η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας
o να ζωογονεί το ανθρώπινο πνεύμα με την παροχή βιβλίων και άλλων μέσων για ξεκούραση και ψυχαγωγία
o να παρέχει βοήθεια στους σπουδαστές
o να παρέχει πληροφορίες για τις τελευταίες τεχνικές, επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης παρέχονται ισότιμα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου, θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας ή κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Οι συλλογές και οι υπηρεσίες της δεν υπόκεινται σε καμία ιδεολογική, πολιτική ή θρησκευτική λογοκρισία, ούτε σε εμπορικές πιέσεις.
Το προσωπικό είναι στη διάθεση των αναγνωστών και τους βοηθά να ανατρέχουν σε όλες τις πηγές της Βιβλιοθήκης.
Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης εμπλουτίζονται συνεχώς, είτε με αγορά, είτε με δωρεά, είτε με ανταλλαγή ή δανεισμό μεταξύ άλλων βιβλιοθηκών και σε κάθε μορφή, έντυπη ή μη.
Η επεξεργασία του υλικού προκειμένου αυτό να ενταχθεί στις συλλογές της Βιβλιοθήκης και να χρησιμοποιηθεί από το κοινό περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
1.Εισαγωγή
2.Καταλογογράφηση
3.Ταξινόμηση
4.Θεματική απόδοση των όρων αναζήτησης
Η ηλεκτρονική επεξεργασία του υλικού στοχεύει στην πλήρη αυτοματοποίηση του καταλόγου με βάση το ηλεκτρονικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η Βιβλιοθήκη (Advance). Η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα Dewey.
Αναγνωστήριο
Το Αναγνωστήριο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα της Βιβλιοθήκης. Στο χώρο αυτόν ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα επιτόπιας μελέτης όλου του έντυπου υλικού που διαθέτει η Βιβλιοθήκη με την κατάθεση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου σχετικού εγγράφου που να αποδεικνύει την ταυτότητά του. Παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν τη μαθητική τους ταυτότητα.
Οι αναγνώστες οφείλουν να έχουν ανάλογη συμπεριφορά του χώρου του αναγνωστηρίου (να μην καπνίζουν, να μην καταναλώνουν φαγητά και ποτά, να μην θορυβούν). Ο χώρος του αναγνωστηρίου προσφέρεται μόνο για μελέτη και ανάκτηση πληροφοριών από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο επόπτης έχει δικαίωμα να αποβάλλει οποιονδήποτε επιδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά.
Βιβλιοστάσιο: Είναι ο χώρος όπου φυλάσσονται τα βιβλία που ανήκουν στη συλλογή του Αναγνωστηρίου. Οι αναγνώστες δεν έχουν πρόσβαση στο Βιβλιοστάσιο. Η εξυπηρέτησή τους γίνεται από τον επόπτη του αναγνωστηρίου.
Παραγωγή φωτοαντιγράφων από έντυπα: Για λόγους διάσωσης του έντυπου υλικού και περιορισμούς που απορρέουν από: α) τον Ν. 2121/1993 «Περί πνευματικής ιδιοκτησίας », β) την Υπουργ. απόφ. ΙΖ/30, ΦΕΚ 378/Β/2001 και γ) τις αρχές της IFLA (Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων και Ινστιτούτων) για τη φροντίδα και μεταχείριση του υλικού της Βιβλιοθήκης, δεν επιτρέπεται η φωτοτυπική αναπαραγωγή του παρακάτω έντυπου υλικού:
o Εφημερίδες Κυβερνήσεως και Αθηναϊκός Τύπος προγενέστερα του 1970
o Σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις
o Χάρτες
o Ολόκληρο βιβλίο
o Τεκμήρια μεγάλου μεγέθους στα οποία είναι απαραίτητη η πίεση για να δώσουν σαφή εικόνα του αντιγράφου
o Περιοδικά δεμένα σε τόμους
o Χρηστικά αντίτυπα του αναγνωστηρίου (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κλπ.)
o Φθαρμένοι τόμοι
Για τις παραπάνω περιπτώσεις, οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν με φωτογραφίες. Φωτογράφιση μπορούν να κάνουν οι ίδιοι οι αναγνώστες ή με τη βοήθεια ιδιώτη φωτογράφου.
Δανειστικό τμήμα
Για τον δανεισμό των βιβλίων είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να γίνει μέλος της Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Αυτό γίνεται μετά από αίτηση εγγραφής στη Βιβλιοθήκη, με την προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας .Η εγγραφή διαρκεί 2 χρόνια και είναι δωρεάν. Μετά την παρέλευση των 2 χρόνων, γίνεται ανανέωση της εγγραφής μετά από επιβεβαίωση των στοιχείων του μέλους.
Κάθε μέλος της Δανειστικής Βιβλιοθήκης δικαιούται να δανειστεί έως και 3 βιβλία κάθε φορά. Η διάρκεια δανεισμού είναι 14 ημέρες ενώ παρέχεται η δυνατότητα παράτασης του δανεισμού για 14 επιπλέον ημέρες μετά από σχετικό αίτημα του μέλους (και τηλεφωνικά στο 2104126730) και εφόσον το βιβλίο δεν έχει ζητηθεί από άλλο χρήστη της Βιβλιοθήκης.
Ο αναγνώστης έχει δικαίωμα να κάνει κράτηση μέχρι και δύο βιβλίων που είναι δανεισμένα. Ειδοποιείται τηλεφωνικά για την επιστροφή τους και τα βιβλία φυλάσσονται στο ράφι των κρατήσεων για μία βδομάδα. Η κράτηση μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο δανειζόμενος οφείλει να διατηρεί τα βιβλία σε καλή κατάσταση χωρίς να αφαιρεί σελίδες ή να σημειώνει σε αυτές. Σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας βιβλίου, ο δανειζόμενος οφείλει να το αντικαταστήσει με καινούργιο ίδιου τίτλου εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας επιστροφής του. Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί προσωρινά το δικαίωμα δανεισμού τεκμηρίων της από δανειζόμενο που έχει εκκρεμότητες με οφειλές, μέχρι αυτός να επιστρέψει ή να αντικαταστήσει το/α βιβλίο/α.
Σε περίπτωση που ο δανειζόμενος κατ’ εξακολούθηση δεν τηρεί τους όρους και τα χρονικά όρια του δανεισμού, διαγράφεται από τον κατάλογο μελών της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και χάνει πλέον το δικαίωμα δανεισμού βιβλίων.
Απογραφή
Η απογραφή του υλικού είναι μία εργασία που πραγματοποιείται κατά περιόδους στη Βιβλιοθήκη και γίνεται σε χρονική περίοδο που επιλέγεται από το προσωπικό, σύμφωνα με την ανάλυση των εκάστοτε αναγκών.
Η διάρκεια της απογραφής δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20 εργάσιμες ημέρες. Την περίοδο αυτή η Βιβλιοθήκη μπορεί να παραμένει κλειστή για το κοινό εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Απόσυρση υλικού
Η Βιβλιοθήκη μπορεί να προχωρήσει σε απόσυρση έντυπου ή άλλου υλικού της συλλογής της λόγω:
- φυσικής φθοράς του
- παλαιότητας και έλλειψης επικαιρότητας
- αντικατάστασης παραδοσιακού υλικού με νέα τεχνολογικά μέσα
- περιορισμένης χρήσης
- ανανέωσης της έκδοσης του συγκεκριμένου υλικού
Το υλικό που αποσύρεται αποθηκεύεται εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ή καταστρέφεται μετά από γνωμοδότηση και έγκριση της αρμόδιας επιτροπής εκποίησης και καταστροφής άχρηστου υλικού.
Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης οφείλουν να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας της. Κάθε τροποποίηση του παρόντος κανονισμού ή των ωραρίων λειτουργίας της Βιβλιοθήκης θα ανακοινώνεται εγκαίρως προς ενημέρωση των αναγνωστών.