Be Secure Feel Secure

Be Secure Feel Secure

 

Τίτλος:   A Holistic Risk Management Approach for monitoring, assessing and forecasting the efficiency, sustainability and resilience of Piraeus (Be Secure Feel Secure)

 

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας με στόχο την μείωση της τοπικής εγκληματικότητας, ούτως ώστε ο Πειραιάς να γίνει μια πόλη ασφαλέστερη για τους δημότες και τους επισκέπτες του και να αποτελέσει έναν ελκυστικότερο τουριστικό προορισμό. Συνοπτικά:

Προβληματική κατάσταση:

Η εγκληματικότητα στον Πειραιά.

Λύση:

Η μείωση της αστικής εγκληματικότητας και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών θα επιτευχθεί ενισχύοντας την συνεργασία των βασικών πυλώνων του Πειραιά (Δήμος-Αστυνομία-Λιμάνι) σε επίπεδο συστημάτων (ψηφιακό περιβάλλον) και διαδικασιών (φυσικό περιβάλλον).

Τρόπος υλοποίησης:

  1. Ψηφιακό Περιβάλλον – Δημιουργία συνεργατικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ρίσκου το οποίο θα μπορεί να συλλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες από την τοπική Αστυνομία, το Λιμάνι, ανοιχτές πηγές (πχ social media, Pireapp) και από έξυπνους αισθητήρες. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα θα ενημερώνει τους αρμόδιους συνεργαζόμενους φορείς για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, για πιθανά συμβάντα ασφάλειας και για δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της αστικής ασφάλειας (πχ. ενίσχυση φωτισμού σε συγκεκριμένα σημεία). Οι προτάσεις του συστήματος θα υποστηρίζουν την λήψη αποφάσεων σχετικά με τις απαραίτητες φυσικές δράσεις που περιγράφονται στο επόμενο βήμα. Ακολουθώντας την Ψηφιακή Πολιτική του Πειραιά, το εν λόγω σύστημα θα ενταχθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων έξυπνης πόλης που θα δημιουργηθεί στον Δήμο.
  2. Φυσικό Περιβάλλον – σε συνεργασία με το εργαστήριο Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, τα αρμόδια τμήματα του Δήμου, την Αστυνομία και τους τοπικούς συνεργαζόμενους φορείς, θα οριστεί ένα αρχικό σύνολο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αστικής ασφάλειας. Οι εν λόγω δράσεις καθώς και ενέργειες αστικής ανάπτυξης για την αύξηση της ασφάλειας θα ορίζονται εν μέρει και από την πληροφόρηση που θα παρέχει το συνεργατικό σύστημα διαχείρισης ρίσκου. Στις δράσεις αυτές θα εμπλακούν ενεργά και άλλοι τοπικοί φορείς.

Διάρκεια: 36 μήνες, Σεπτέμβριος 2019 – Αύγουστος 2022

Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 4.966.425,00€

Προϋπολογισμός Δήμου Πειραιά: 1.414.800,00 €

Ποσοστό Χρηματοδότησης από UIA: 80%

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ιστότοπος του έργου: https://www.bsfs-piraeus.eu/

Σελίδα του έργου στον ιστότοπο του UIA :https://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/piraeus

Ιστότοπος Urban Innovative Actions (UIA) Initiative: https://www.uia-initiative.eu/en

Back to top button