Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην τελετή θεμελίωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή θεμελίωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, η οποία έλαβε χώρα, χθες, στο εργοτάξιο του Δικαστικού Μεγάρου, στην περιοχή Παπαστράτου και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, Βουλευτών Α΄ και Β΄ Πειραιά, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, επικεφαλής των Δικαστικών- Δικηγορικών Αρχών της χώρας, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ.ά.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, καθώς και o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DIMAND A.E. και της HUB 204 Μ. Α.Ε. Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά τους χαιρετισμούς τους, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην καθοριστική συμβολή του Δήμου Πειραιά και της σημερινής Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη μας.
Από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν στην τελετή θεμελίωσης οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Αβραμίδης, Κυριακή Μπουρδάκου, Αντώνης Μοραντζής, Γρηγόρης Καψοκόλης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Κατσαφάδος.
Μια καλή στιγμή για τον διαρκώς αναβαθμιζόμενο Πειραιά, χαρακτήρισε τη θεμελίωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, o οποίος κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε:
«Είναι μέρα γιορτής για τον Πειραιά και την Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεκαετίες έχουν περάσει από τη μεγάλη διεκδίκηση των φορέων του Πειραιά για να μπορέσει να υπάρξει ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της πόλης και της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σήμερα, το έργο αυτό θεμελιώνεται και η προσδοκία είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, να παραδοθεί πλήρως, το καλοκαίρι του 2026. Άρα, ο Πειραιάς σε ενάμιση χρόνο από τώρα θα έχει αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο, που θα στεγάσει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες του.
Αν κανείς ήξερε την ιστορία που έχει προηγηθεί για να φτάσουμε σε αυτήν την ημέρα, θα έλεγε ότι δεν θα φτάναμε ποτέ. Όμως φτάσαμε. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, για το οποίο χρειάστηκε η συνεργασία πολλών θεσμικών εκφράσεων της Πολιτείας, πολλών ανθρώπων που έβαλαν την ψυχή τους, είτε έχοντας θέσεις ευθύνης ορατές είτε έχοντας θέσεις ευθύνης μη ορατές, αλλά κάνοντας μια πολύ σημαντική δουλειά, ώστε να φτάσουμε εδώ σήμερα.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διεκδίκησε και κατάφερε να βρεθούν αυτοί οι πολύτιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το κτήριο και να είναι έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ.
Ο διαρκώς αναβαθμιζόμενος Πειραιάς αξίζει αυτό το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς η αποπεράτωσή του θα έρθει σε μια καλή στιγμή, καθώς θα συμπέσει με την πριμοδότησή του με την εδαφική αρμοδιότητα του παραλιακού μετώπου. Δηλαδή, η αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Πειραιά θα εκτείνεται σε περιοχές που είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι μέχρι τώρα. Άρα, θα είναι μια ευτυχής ακόμα στιγμή το 2026 σε ένα καινούριο Δικαστικό Μέγαρο να έρθουν και οι δήμοι του παραλιακού μετώπου στη δικαστική αρμοδιότητα του Πειραιά.
Πραγματικά, θα είναι ιδιαίτερη στιγμή το 2026 αλλά σήμερα βάζοντας τον θεμέλιο λίθο, νομίζω, σηματοδοτούμε την αφετηρία, που είναι το τέλος μιας μεγάλης μακροχρόνιας προσπάθειας και η αρχή της ολοκλήρωσης ενός ονείρου για τον Πειραιά.
Εύχομαι, αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν αυτό το κτήριο για όλα τα επόμενα χρόνια, πραγματικά να το χαρούν και να αισθάνονται ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη αποδίδεται σε έναν χώρο που πραγματικά της αξίζει».
«Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετείχαμε σε μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, ανοίγοντας παράλληλα ένα ακόμη κεφάλαιο ανάπτυξης στην πόλη μας», τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αναλυτικότερα σημείωσε: «Σήμερα είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την πόλη μας. Με χαρά και υπερηφάνεια, βρισκόμαστε εδώ, στην τελετή θεμελίωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Ένα έργο, για το οποίο παλέψαμε πολλοί και για πολλά χρόνια, η σημερινή Δημοτική Αρχή αλλά και οι προηγούμενες μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και όλους τους Προέδρους, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης μας.
Ένα σημαντικό, εμβληματικό έργο, το οποίο πέρασε από «σαράντα κύματα», καθώς η προσωρινή εγκατάσταση στη Σκουζέ, διήρκησε 37 χρόνια. Πλέον, το βλέπουμε εδώ μπροστά μας να παίρνει σάρκα και οστά, κλείνοντας οριστικά μια εκκρεμότητα δεκαετιών και ένα διαχρονικό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, αλλά και ολόκληρης της πόλης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Υπουργό κ. Φλωρίδη, τον Υφυπουργό κ. Μπούγα και τον Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ κ. Πέλοπα Λάσκο, τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, καθώς και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ κ. Πάνο Αλεξανδρή, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, τον νυν Πρόεδρο κ. Κλάππα, τους πρώην Προέδρους κ. Σταματογιάννη, κ. Μανουσάκη και φυσικά όλους όσοι συνέβαλαν, όλα αυτά τα χρόνια, και όλους όσους συγκροτήσαμε μια ομάδα διεκδίκησης για ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά, επιλύοντας το μείζον αυτό ζήτημα για την πόλη μας.
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά. Τα τελευταία δέκα χρόνια γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια από τη Δημοτική μας Αρχή με θετικό πρόσημο για την πόλη μας. Ο Πειραιάς λοιπόν, αποκτά το πιο σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο της χώρας και νιώθουμε υπερήφανοι γι΄ αυτό. Ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του Πειραιά, των Πειραιωτών και του Δικαστικού – Δικηγορικού κόσμου της πόλης μας, ο οποίος μετά από 37 χρόνια στέγασης σε ένα ακατάλληλο κτήριο στην οδό Σκουζέ, θα δικάζει σύντομα σε ένα κτήριο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Δικαιοσύνης και κυρίως στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας.
Θα ήθελα να πω επίσης, ότι αισθάνομαι απόλυτα αισιόδοξος, τόσο για το τελικό αποτέλεσμα όσο και για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, δεδομένου ότι η εταιρεία που το έχει αναλάβει, η DIMAND, έχει δώσει δείγμα της γραφής της με τον καλύτερο τρόπο στον Πειραιά, με μεγάλα, ωραία κτήρια, πρότυπα βιοκλιματικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τα οποία θα ζήλευε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά λοιπόν, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου-Παπαστράτου, μια περιοχή, στην οποία εμείς ως Δήμος έχουμε επενδύσει από την πρώτη στιγμή το 2014 μαζί με την Περιφέρεια, με την οποία προχωρήσαμε σε μια πολύ μεγάλη ανάπλαση, η οποία σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις, έχει μεταμορφώσει και έχει δώσει νέα πνοή σε αυτήν την τόσο σημαντική έκταση δίπλα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.
Ως Δήμαρχος Πειραιά νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετείχαμε σε μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, ανοίγοντας παράλληλα ένα ακόμη κεφάλαιο ανάπτυξης στην πόλη μας. Αυτή είναι άλλωστε η στόχευση μας: Ένας Πειραιάς με ανάπτυξη, με πρόοδο, με σύγχρονες υποδομές. Ένας Πειραιάς που αλλάζει μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο».
Σημαντικό ορόσημο για τη Δικαιοσύνη και την πόλη, χαρακτήρισε σε δήλωσή του την τελετή θεμελίωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, επισημαίνοντας:
«Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ιστορική δικαίωση των μακρόχρονων αγώνων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και των Διοικήσεών του που ανέδειξαν το κτιριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων της πόλης και διαχρονικά διεκδίκησαν τη δημιουργία σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, συντονίζοντας τη δράση τους με τον Δήμο Πειραιά και τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων. Μπροστά μας ανοίγεται η πρόκληση έγκαιρης αποπεράτωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου, καθώς πλέον η λειτουργία του συνδέεται με την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη στην Αττική. Από την Γλυφάδα ως τα Μέγαρα και από το Χαϊδάρι και την Αργυρούπολη ως τα Κύθηρα, ο Πειραιάς προβλέπεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2026 θα είναι η έδρα της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, για μία πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Αττικής. Για να συμβεί αυτό απαιτείται μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο και, βεβαίως, αυτό να συνοδευθεί από γενναία αύξηση των οργανικών αλλά και των πραγματικών θέσεων δικαστών και, κυρίως, δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια Πειραιά, χωρίς αποδυνάμωση των Δικαστηρίων της Αθήνας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της συγκοινωνιακής ένταξης του Δικαστικού Μεγάρου στη ζωή της πόλης και της αποτελεσματικής για όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες σύνδεσής του τόσο με το κέντρο της πόλης και την πλατεία Κοραή όσο και με τον σταθμό του μετρό και του ηλεκτρικού στο Λιμάνι. Η σημερινή ημέρα αποπνέει αισιοδοξία. Αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο που θα ανταποκρίνεται στη Δικαιοσύνη του 21ου αιώνα και στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DIMAND A.E. και της HUB 204 Μ. Α.Ε. Δημήτρης Ανδριόπουλος, τόνισε στον χαιρετισμό του:
«Σήμερα κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα για το μέλλον της Δικαιοσύνης και των δημόσιων υποδομών στη χώρα μας. Θεμελιώνουμε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το πρώτο “πράσινο” δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα. Χωρίς τη συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της σημερινής διοίκησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης – του Υπουργού, του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα – αλλά κυρίως όλων των ανθρώπων του ΤΑΧΔΙΚ, με τους οποίους ήμασταν σε στενή επαφή για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, αυτό το έργο δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ. Ήδη, βρισκόμαστε στη φάση των εκσκαφών και αντιστηρίξεων, με την οικοδομική άδεια να έχει εκδοθεί τον Αύγουστο. Το καλοκαίρι του 2026, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα είναι έτοιμο να στεγάσει περίπου 800 εργαζόμενους και να εξυπηρετήσει χιλιάδες πολίτες. Και τότε, θα δούμε πως πρόκειται για ένα έργο που δημιουργεί υπεραξία, όχι μόνο για τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης, αλλά και για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, μια περιοχή δομημένου χώρου περίπου 4.500 στρεμμάτων, η οποία από το 1894 δεν είχε ξεκάθαρο πολεοδομικό καθεστώς. Με τη συντονισμένη, όμως, προσπάθεια, του Δήμου και της Περιφέρειας τα τελευταία 10 χρόνια και τις αναπλάσεις που ακολούθησαν, έχουν δοθεί χρήσεις και όροι δόμησης, σηματοδοτώντας την αναγέννηση της περιοχής. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να αναπτύσσονται οι πόλεις μας για να γίνουν πιο βιώσιμες και φιλικές, τόσο για εμάς, αλλά κυρίως για τις γενιές που ακολουθούν».