Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

Ένα θαλασσινό αντάμωμα παράδοσης, οι «Χοροί της Θάλασσας» στο Βεάκειο Θέατρο

veakeio-choroi-ths-thalassasΣε ένα υπέροχο θαλασσινό αντάμωμα, στους «Χορούς της Θάλασσας», έσμιξαν χθες στο Βεάκειο θέατρο, δεκατέσσερις μεγάλοι πολιτιστικοί σύλλογοι, αδελφότητες,  χορευτικά τμήματα των εκπαιδευτικών Πειραιά και του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και παρουσίασαν χορούς από όλη την  Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας 2024.

Με παραδοσιακές ενδυμασίες, τα χορευτικά συγκροτήματα, οι μουσικοί με λαϊκά όργανα: λύρες, λαούτα, βιολιά, σαντούρια και νταούλια, έδωσαν ένα ξεχωριστό παραδοσιακό  χρώμα στην εκδήλωση, γεμάτο  από  τους «θησαυρούς» της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

choreftiko-karpathiwnΣτους «Χορούς της Θάλασσας» συμμετείχαν :  Περιφερειακό Τμήμα Χορού  του Λυκείου των Ελληνίδων στον Πειραιά,  Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, Αδελφότητα Κρητών Πειραιά  «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου  «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Τμήμα Πειραιά  του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού,  «Ο Ηγέχορος», Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ», Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,  Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου,  Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας,  Χορευτική Ομάδα Εκπαιδευτικών Πειραιά, Κυθηραϊκή Αδελφότητα  Αθηνών-Πειραιώς, Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς και Πανελλήνια Ένωση Λερίων  «Η Παναγιά του Κάστρου».

moralis-choroi-ths-thalassasΟ Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης,  στον χαιρετισμό του,  αναφέρθηκε  στον εορτασμό των Ημερών Θάλασσας που εφέτος έκλεισαν 10 χρόνια, έναν θεσμό για την πόλη, όπως χαρακτηριστικά,  σημείωσε.

Ο κ. Μώραλης αφού συνεχάρη τους χορευτές και τους Συλλόγους για τη συμμετοχή τους,  τόνισε:  «οι τοπικοί σύλλογοι κρατάτε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου σας, τα μεταφέρετε από γενιά σε γενιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προσφέρετε στην πόλη και  χαιρόμαστε γι αυτό. Η παρουσία σας είναι εξαιρετική, όλα είναι πολύ όμορφα. Ευχαριστούμε εσάς και τον κόσμο που έχει έρθει να απολαύσει τα χορευτικά με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές. Εύχομαι υγεία σε όλες και όλους και κάθε χρόνο και καλύτερα!».

zarakeli-choroi-ths-thalassasΗ Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, δήλωσε: «Οι Χοροί της Θάλασσας είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα, ένα όμορφο μουσικοχορευτικό ταξίδι στις παραδόσεις μας, στα ήθη και έθιμα κάθε γωνιάς της χώρας μας. Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τα χορευτικά συγκροτήματα, τους μουσικούς που συμμετείχαν, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση  αυτής της όμορφης εκδήλωσης».

Τους «Χορούς της Θάλασσας» παρουσίασε η δημοσιογράφος και προϊσταμένη του Τμήματος Τύπου του Δήμου Πειραιά Μαίρη Βλαχάκου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η χαριτωμένη μασκότ των «Ημερών Θάλασσας» ο Ζαχαρίας,  που φωτογραφήθηκαν μαζί του μικροί και μεγάλοι.

epishmoiΠαρευρέθηκαν επίσης: Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού  Γιάννης Χατζηαλέξης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θοδωρής Σκορδίλης, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Ημερών Θάλασσας και ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Γεράσιμος Αγγελετάκης, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Βασίλης Χρήστου, καθώς και μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων  και πλήθος  κόσμου.

Οι  «Ημέρες Θάλασσας» διοργανώνονται από τον Δήμο Πειραιά και το Destination Piraeus, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. και σε συνδιοργάνωση με το Plus Πειραιάς, το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, την ΚΟ.Δ.Ε.Π., τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά «Κανάλι 1 – 90,4 FM»,  στο πλαίσιο της E.M.D. (European Maritime Day).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2024, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο:  www.imeresthalassas.gr

«Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα,  https://www.facebook.com/ImeresThalassas

και https://www.instagram.com/imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με  φωτογραφίες και live μεταδόσεις.

 

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button