Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προσδοκία ολοκληρώθηκε το 2ο γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», με στόχο την ανάδειξη της πόλης του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης.
Για τρεις ημέρες η πόλη του Πειραιά «γέμισε» με χρώματα, μουσικές, αρώματα και απολαυστικές γεύσεις. Παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους έλαβαν χώρα, στο Μικρολίμανο, την πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι, την πλατεία Κανάρη, την πλατεία Κοραή και την Πειραϊκή και έδωσαν ένα ξεχωριστό στίγμα στην πόλη.
Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικά για εφέτος, το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην βιώσιμη κουζίνα με έμπνευση και γνώμονα τη φιλοσοφία του Zero Food Waste.
※ «Πειραιώς Γεύσεις», Μικρολίμανο ※
Το φεστιβάλ «σάλπαρε» με την εκδήλωση «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», που πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό ανακαινισμένο Μικρολίμανο.
Την έναρξή του, χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη και ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης.
Βραβευμένοι σεφ μαγείρεψαν ζωντανά, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους με τις γευστικές τους δημιουργίες, εμπνευσμένες από τη θάλασσα του Πειραιά και τους μύησαν στα μυστικά της ψαροφαγίας, αλλά και της οινογνωσίας.
Μεταξύ αυτών, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, chef Χριστόφορος Πέσκιας, η γνωστή food blogger Γωγώ Παπαδιονυσίου (Mamatsita), ο chef Κωνσταντίνος Παππάς, από το εστιατόριο «Παπαϊωάννου» και ο Πειραιώτης Master of Wine, Κωνσταντίνος Λαζαράκης.
Οι επιδείξεις μαγειρικής συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, pastry chef, sommelier, που πρότειναν τις δικές τους γεύσεις και δημιουργίες.
Την έναρξη του Φεστιβάλ παρουσίασε η δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνοπούλου, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά και η ορχήστρα της ΕΡΤ ENCORE TRIO.
※ Σινεμά στο πιάτο, Πλατεία Αλεξάνδρας ※
Η συνεργασία του Δήμου Πειραιά και των executive chefs του Acropolis Chef’s Club of Attica, συνεχίστηκε και εφέτος σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία. Το live cooking show και η γευστική δοκιμή πραγματοποιήθηκαν συνοδεία κινηματογραφικής προβολής.
Παρουσίασαν τις δικές τους δημιουργίες, ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της Cueco και chef Europe 2015 και ο chef Νίκος Φιλιππίδης, μέλος του Acropolis Chef’s Club of Attica και της ομάδας του Προεδρικού Μεγάρου, Αρχιμάγειρας στο 2ο Chefs Gastronomy Catering.
※ Γεύσεις Του Κόσμου, Πλατεία Αλεξάνδρας ※
Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ, στις «ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» το τμήμα πολιτισμού της Κινεζικής πρεσβείας, η πρεσβεία του Παναμά, η πρεσβεία του Περού, το προξενείο της Δομινικανής Δημοκρατίας και έθνικ εστιατόρια του Πειραιά, παρουσίασαν εξωτικές συνταγές και πολιτιστικές δράσεις.
※ «KIDS CORNER», Πλατεία Αλεξάνδρας ※
Στο «KIDS CORNER», μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες έπαιξαν, διασκέδασαν και εκπαιδεύτηκαν στις γεύσεις του τόπου μας και έφτιαξαν τις δικές τους δημιουργίες υπό τις οδηγίες του kids cooking club, ενώ στα «Ψηλά Καπέλα» από την kids space ζωγράφισαν τα δικά τους καπέλα σεφ και έφτιαξαν κοσμήματα από ζυμαρικά. Παράλληλα, γνωστές foodbloggers (Elenaiscooking-Έλενα Σμπώκου, Mamaknows-Θέμις Καρδιόλακα, Blissbuzz-Αθηνά Πάνου, Ελισάβετ Κοντοκώστα κ.ά.) έδειξαν στις μαμάδες (και τους μπαμπάδες!) συνταγές για το εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο της οικογένειας, εύκολα και νόστιμα σνακ για το σχολείο. Επίσης, τα παιδιά «εκπαιδεύτηκαν» στα μυστικά της ετικέτας τροφίμων, στο πως να επιλέγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και στη σημαντική συνεισφορά του zero food waste τρόπου ζωής. Το ΙΕΚ Άλφα προσέφερε γευστικές λιχουδιές.
※ Πειραϊκή- Η Γιορτή του Σπάρου ※
Σε μια ανεπανάληπτη βραδιά, στον όρμο της Αφροδίτης, στη Γιορτή του Σπάρου, την παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «Άγιος Νικόλαος» και την Α’ Δημοτική Κοινότητα, χιλιάδες Πειραιώτες και επισκέπτες της πόλης διασκέδασαν σε ένα μεγάλο νησιώτικο και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο. Συμμετείχε ο Πολιτιστικός Όμιλος Δωδώνη.
※ Πλατεία Κοραή – «Γιορτή Ρακής» ※
Κέφι, χορό και κρητικά εδέσματα απόλαυσαν Πειραιώτες και επισκέπτες στη «Γιορτή της Ρακής» στην κατάμεστη πλατεία Κοραή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και την Περιφέρεια Αττικής. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά ρακοκάζανα να δοκιμάσουν τη ρακή και κρητικά εδέσματα. Ο Μανώλης Κονταρός, με τη μουσική και τα τραγούδια του ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους, ενώ στη γιορτή συμμετείχαν και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της «Ομόνοιας».
※ Γαλάζια Νύχτα – Εμπορικό Κέντρο, Αγορά ※
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμπορίου, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με τον Δήμο διοργάνωσαν τη «Γαλάζια Νύχτα», με τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ, σε μια γιορτή με κεράσματα, γεύσεις, μουσικές και happenings. Παράλληλα, καταστήματα τροφίμων και σχολές μαγειρικής του Πειραιά, παρουσίασαν τις γαστρονομικές τους δημιουργίες. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με συναυλία λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά και συνεχίστηκαν με βόλτες στην πόλη με το τρένο της γεύσης και με δράσεις για παιδιά στη πλατεία Κοραή.
※ Πλατεία Κανάρη – Μαγειρεύοντας τον Μαλιάτση ※
Μια διαφορετική γαστρονομική πρόταση έζησαν μικροί και μεγάλοι, στην πλατεία Κανάρη. Ο Κώστας Μαλιάτσης, ο γνωστός Πειραιώτης κωμικός με μια μοναδική παράσταση stand up comedy, με τίτλο «Μαγειρεύοντας τον Μαλιάτση» χάρισε μοναδικές στιγμές gourmet γέλιου με μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν το πιο αστείο γκουρμεδιάρικο απόγευμα Κυριακής.
※ «Piraeus Taste Fair», Πασαλιμάνι ※
Για πρώτη φορά εφέτος, στο Πασαλιμάνι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, φιλοξενείται έως και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, η έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, «Piraeus Taste Fair». Δεκάδες εκθέτες παρουσιάζουν τις νέες τάσεις της ελληνικής γαστρονομίας, premium και ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης, τα πιο εκλεκτά είδη delicatessen από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, gourmet προτάσεις από μικρότερους παραγωγούς, παραδοσιακές γεύσεις, artisanal προϊόντα, super foods κ.ά.
- Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε:
«Το Piraeus Taste Festival, Sea Food and More επέστρεψε για 2η συνεχή χρονιά στην πόλη μας, έχοντας μάλιστα στις αποσκευές του το 1ο βραβείο από τα OTA AWARDS, τα βραβεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την περσινή, πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη γιορτή με επίκεντρο το φαγητό, τον γαστρονομικό πλούτο και τις απολαυστικές γεύσεις που μόνο ο Πειραιάς μπορεί να προσφέρει. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τη γαστρονομική ταυτότητα του Πειραιά, η οποία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Το Piraeus Taste Festival, εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε από την αρχή της πρώτης μας θητείας για να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε τουριστικό προορισμό, με κύριο εργαλείο το Destination Piraeus που πρωτοξεκίνησε με την ευγενική υποστήριξη του Προέδρου του Ολυμπιακού και Δημοτικού Συμβούλου της πόλης μας Βαγγέλη Μαρινάκη. Η προσπάθεια αυτή πλέον αποδίδει καρπούς. Συγχαρητήρια στην Αντιδήμαρχο Ανδριάνα Ζαρακέλη και στους συνεργάτες του δήμου που δούλεψαν γι΄ αυτή τη διοργάνωση. Ευχαριστώ θερμά τις Πρεσβείες, τον Εμπορικό Σύλλογο, την αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», τους φορείς που συμμετείχαν και όλους όσοι στήριξαν το γαστρονομικό φεστιβάλ».
- Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, επεσήμανε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν κοντά μας, στο «2ο Piraeus Taste Festival : Sea Food and More». Στόχος μας είναι να τονίσουμε την πλούσια γαστρονομική παράδοση της πόλης μας. Να δείξουμε πως η πόλη μας μπορεί να προσφέρει μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία για όλους, την ανταλλαγή γνώσεων, γεύσεων και ιδεών. Η γαστρονομία είναι μία σημαντική πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την προώθηση και προβολή της πόλης μας και την προσπάθεια την οποία κάνουμε στον Δήμο Πειραιά, όλα αυτά τα χρόνια, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Πειραιά, με πρώτο απ’ όλα τη θάλασσά μας, τη θάλασσα του Πειραιά».
- Ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι στον Πειραιά και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη για το κάλεσμά του. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More». Την ελληνική κουζίνα δεν τη βρίσκει κανείς πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ελληνική κουζίνα, τον Πειραιά και όλους».
- Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρής Καπράλος, δήλωσε:
«Πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, σηματοδοτούν την αλλαγή του Πειραιά σε μια πόλη πιο σύγχρονη, σε μία πόλη που χαρακτηρίζεται πλέον από τη μητροπολιτική της αγορά και από το υψηλό επίπεδο ψυχαγωγίας που προσφέρει στους επισκέπτες της».
- Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα» Αλέξανδρος Τζεφεράκος, δήλωσε:
«Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την εξωστρέφεια και την προβολή της πόλης μας. Ο Πειραιάς ιστορικά αποτελεί ένα ξεχωριστό τοπόσημο γαστρονομίας. Είναι η πόλη που αγκάλιασε και που «έσμιξαν» τα έθιμα και η γαστρονομία πολλών τόπων της χωράς μας, όπως Μανιάτες, Κρητικούς, Νησιώτες, Μικρασιάτες κ.ά. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά είναι πολλά και πρέπει να τα αναδεικνύουμε.
Το «ΚΑΝΑΛΙ 1» στηρίζει κάθε προσπάθεια που κάνει ο δήμος και ο τομέας εξωστρέφειας και τουρισμού, ώστε ο Πειραιάς να αποτελέσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Άλλωστε, αυτό αποτελεί και καταστατική υποχρέωση της ΔΗΡΑΠ».
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρέσβης του Περού H.E. Javier Yepez Verdequer, η Πρέσβης του Παναμά Η.Ε. Τζούλη Λυμπερόπουλου, η Πρέσβης Marisol Perez Garanza, αντιπροσωπεία από το Προξενείο της Δομινικανής Δημοκρατίας και από την Πρεσβεία της Κίνας, ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς Γιώργος Βρεττάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων και των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, Πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και Υποψήφιοι Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.
Ο Δήμος Πειραιά ευχαριστεί για την υποστήριξή τους τις διπλωματικές αποστολές των χωρών που μετείχαν στο φεστιβάλ, τους φορείς και τις επιχειρήσεις της πόλης μας, καθώς επίσης και τις εταιρείες: Σκλαβενίτης, SAVRAMIS, Τeka Hellas, Προκόπης bread & coffee, NOVUS Leonidas Nasiakos, Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας, Σύνδεσμος Ιχθυεμπόρων Πειραιά, Ούζο Πλωμαρίου, Λουξ, Ολυμπιακή Ζυθοποιϊα και ΙΕΚ ΑΛΦΑ. Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας του φεστιβάλ, MEGA, Παραπολιτικά media, «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ», «IN.GR», «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ».