Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην παρουσίαση του λευκώματος του Γιώργου Ανωμερίτη “Άγιος Νικόλαος Πειραιά: Η Εκκλησία της Ναυτιλίας και των Ναυτικών”
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε χθες, ως ομιλητής, στην παρουσίαση του λευκώματος «Άγιος Νικόλαος Πειραιά: Η Εκκλησία της Ναυτιλίας και των Ναυτικών» του κ. Γιώργου Ανωμερίτη, πρώην Υπουργού Ναυτιλίας και Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Π.
Την παρουσίαση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς και οι εκδόσεις «Μίλητος» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Β.Ε.Π.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:
«Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα η δυνατότητα που μου δίνεται σήμερα να χαιρετίσω και εγώ από την πλευρά μου με λίγα λόγια την επανέκδοση του λευκώματος «Άγιος Νικόλαος Πειραιά. Η Εκκλησία της Ναυτιλίας και των Ναυτικών», για δύο λόγους: πρώτον, γιατί αναφέρεται σε αυτή την τόσο σημαντική εκκλησία για την πόλη μας, τον Άγιο Νικόλαο, που είναι ο προστάτης των ναυτικών μας και δεύτερον γιατί τρέφω βαθιά εκτίμηση για τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη, του οποίου την πορεία γνωρίζω τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της φιλικής σχέσης που είχε με τον πατέρα μου με τον οποίο βρέθηκαν δίνοντας μάχες στα ίδια μετερίζια, αλλά και για την τύχη που είχα στο ξεκίνημα της θητείας μου, ως Δήμαρχος Πειραιά, να συνεργαστούμε στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Π., όταν εκείνος ήταν Πρόεδρος. Είναι ένας άνθρωπος με έντονη πολιτική, κοινωνική αλλά και συγγραφική δραστηριότητα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του Πειραιά, της ναυτιλίας και του λιμανιού, έχοντας άλλωστε διατελέσει μεταξύ άλλων και Υπουργός Ναυτιλίας. Είναι ένας άνθρωπος που αν και δεν γεννήθηκε στον Πειραιά, έχει αγαπήσει τον Πειραιά, όπως ο κάθε γηγενής Πειραιώτης ή και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αφορμή για την πρώτη έκδοση αυτού του λευκώματος το 2012, ήταν να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις φθορές που είχε υποστεί ο ναός με την πάροδο του χρόνου, αλλά και να διαθέσει μέρος των χρημάτων που απαιτήθηκαν για την αποκατάσταση των φθορών αυτών.
Το λεύκωμα αυτό, για τον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη με τεκμήρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την ιστορία του ναού, την ιστορία της πόλης του Πειραιά την περίοδο ανέγερσης του ναού, την αρχιτεκτονική και τον πλούσιο εκκλησιαστικό του διάκοσμο, όπως είναι οι τοιχογραφίες και οι εικόνες. Έχει επίσης ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη ζωή και το έργο του Αγίου Νικολάου, του αγαπητού, όχι μόνο στους Πειραιώτες, αλλά σε όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα, Αγίου της Εκκλησίας μας.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου, εκτός από τη μεγάλη θρησκευτική του αξία, αποτελεί αναμφίβολα, ένα στολίδι για την πόλη του Πειραιά. Χτισμένος δίπλα ακριβώς στο λιμάνι μας, είναι ορατός από τη θάλασσα και μαγεύει όσους τον αντικρίζουν. Με την αρμονία στην αρχιτεκτονική του και τους χαρακτηριστικούς μπλε τρούλους, που δεσπόζουν στον Πειραϊκό ουρανό. Ο ναός αυτός χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου, ο οποίος βέβαια είναι και ο αρχιτέκτονας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο αποτελεί επίσης ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και ένα σύμβολο για την πόλη μας.
Τον περασμένο Απρίλιο, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεγέρθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, το μνημείο του αφανούς ναυτικού. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ως Δημοτική Αρχή για να τιμήσουμε τους χιλιάδες ναυτικούς μας, αλλά και τις οικογένειές τους. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά δημόσια τον Μητροπολίτη Πειραιά που αποδέχτηκε να τοποθετηθεί το μνημείο έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς κατά την άποψή μας – και νομίζω είναι κοινή αντίληψη – ήταν το καταλληλότερο σημείο για να στηθεί το μνημείο προς τιμήν των Ελλήνων ναυτικών.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι από τις παλαιότερες που κτίστηκαν στον Πειραιά και η ιστορία της είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της νεότερης ιστορίας της πόλης μας. Έτσι, το βιβλίο αυτό είναι μια ευκαιρία για όλους μας να ξαναθυμηθούμε την ιστορία της πόλης μας, την τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα, όταν οι Χιώτες και οι Υδραίοι ήρθαν για να ξαναχτίσουν την πόλη, ως το 1879 που ξεκίνησε η ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου και το 1902, που ολοκληρώθηκε η ανέγερσή του στη μορφή που τον βλέπουμε σήμερα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιώργο Ανωμερίτη για την πολύ όμορφη και εμπεριστατωμένη δουλειά που έχει κάνει σε αυτό το λεύκωμα για τον «Άγιο Νικόλαο Πειραιά, την Εκκλησία της Ναυτιλίας και των Ναυτικών». Εύχομαι καλή επιτυχία και σε αυτή τη νέα εκδοτική προσπάθεια. Στην περίπτωση αυτή ταιριάζει απολύτως και η γνωστή ευχή που λέμε όταν κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο: «Να είναι καλοτάξιδο».
Ομιλητές ήταν επίσης: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κα Αικατερίνη Δελλαπόρτα και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης.