Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

Τιμητική εκδήλωση για τα 198 χρόνια από τις μάχες της Βέργας και του Διρού, στο άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας

tzeferakos-kouvariΣτην τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 198 χρόνων από τις νικηφόρες μάχες της Βέργας και του Διρού, που πραγματοποίησε η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» με τη στήριξη  του Δήμου Πειραιά, στο άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας, τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Τζεφεράκος.

 

 

tzeferakos-chairetismosΟ κ. Τζεφεράκος στην ομιλία του, στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία στον σταθμό του μετρό Μανιάτικα, αφού αναφέρθηκε στη δημιουργία του αγάλματος της ηρωίδας Μανιάτισσας  και στη δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, μετέφερε το μήνυμα του Δημάρχου Πειραιά  Γιάννη Μώραλη, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα στον Πειραιά, 198 χρόνια από τις νικηφόρες μάχες της Βέργας και του Διρού, τιμάμε την Ηρωίδα Μανιάτισσα, για δεύτερη συνεχή χρονιά μπροστά από το άγαλμά της στον σταθμό του Μετρό Μανιάτικα.

 

Η συνεισφορά των Μανιατών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Οι συγκεκριμένες μάχες έχουν ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας της τόλμης και της αυταπάρνησης που επέδειξαν οι γυναίκες της Μάνης, πολεμώντας τον εχθρό με πέτρες και δρεπάνια.

 

Η Μάνη είναι μια περιοχή πανέμορφη με πολύ περήφανους ανθρώπους. Εδώ στον Πειραιά έχουμε την τύχη και τη χαρά να ζουν, να δραστηριοποιούνται και να προοδεύουν σε όλους τους τομείς, χιλιάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες.

 

Όλοι εσείς, όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους, έχετε συμβάλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του σύγχρονου Πειραιά, στο να πάει μπροστά αυτή η πόλη.

 

Η σχέση του Πειραιά με τη Μάνη είναι πολύ βαθιά και επιθυμίας μας είναι η σχέση αυτή να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε μια αγαστή και στενή συνεργασία με την Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλέον δραστήριες Ενώσεις της πόλης μας.

 

Θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε να διατηρήσετε τις παραδόσεις σας. Είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, έτσι ώστε και οι νεότερες γενεές να μαθαίνουν και να είναι υπερήφανες για τον τόπο τους».

 

kouvariΗ Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  Δήμητρα Κούβαρη, στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και την  Δημοτική Αρχή για την άψογη συνεργασία που έχουν και σημείωσε: «Είναι χρέος μας και μεγάλη μας τιμή σήμερα να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τους ήρωές μας  και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές τα ιδανικά και τις αξίες που αντιπροσωπεύουν αυτές οι νίκες. Είναι η εποποιία των δρεπανηφόρων Μανιατισσών και των ηρώων Μανιατών, που κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ και αναζωπύρωσαν την φλόγα της Επανάστασης και την ελπίδα των Ελλήνων για την Ελευθερία της πατρίδας μας».

 

tzeferakos-stefaniΣτη συνέχεια της εκδήλωσης, ο κ. Τζεφεράκος, κατέθεσε στεφάνι εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Την τιμητική εκδήλωση  πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

 

 

epishmoiΕπίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από τον δήμο: Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Αράπης, Δημήτρης Βλαχάκος και Σταυρούλα Μέντη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Φωτιάδης, η Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτα Βοϊδονικόλα – Θειακούλη, ο Πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Δημήτρης Πεφάνης και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button