Ημερίδα στο Ε.Β.Ε.Π. με θέμα : «Επαγγελματικές προοπτικές των νέων στον χώρο της Ναυτιλίας, Ακτοπλοΐα, Κρουαζιέρα και Πειραιάς» στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας 2024
Οι «Επαγγελματικές προοπτικές των νέων στον χώρο της Ναυτιλίας, Ακτοπλοΐα, Κρουαζιέρα και Πειραιάς» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας 2024.
Οι εισηγητές της ημερίδας, που προέρχονταν τόσο από την ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα (ΠΑ.ΠΕΙ & ΠΑΔΑ), αναφέρθηκαν στις προοπτικές του κλάδου για τους νέους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα αυτό, αλλά και για τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν ως αξιωματικοί ή στελέχη γραφείων των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι, ο Πειραιάς είναι κοιτίδα της παγκόσμιας ναυτιλίας καθώς περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τη ναυτιλία έχουν την έδρα τους στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας όχι μόνο την τοπική οικονομία, αλλά και προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν οι πρώτοι εισαχθέντες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, στα τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. και Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α Εμμανουήλ Μουστάκης και Αλέξανδρος Ασπρούδης, αντίστοιχα.
Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Ημερών Θάλασσας, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, Παναγιώτης Κυρίμης, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Ο Πειραιάς είναι η βάση και η πόλη στην οποία χτυπά η καρδιά της Ελληνικής ναυτιλίας, καθώς εδώ, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται το μεγάλο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά είναι εγκατεστημένο και το μεγαλύτερο μέρος των συναφών επιχειρήσεων, επαγγελμάτων και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ο Δήμος Πειραιά έχει εδραιωθεί πλέον ως μια πόλη πρωτοπόρα στη γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία με μια σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες αφορούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».
Όπως επισήμανε ο κ. Κυρίμης, ήδη από εφέτος συστάθηκε στον Δήμο Πειραιά Επιτροπή Ναυτιλίας, με μέλη αιρετούς δημοτικούς συμβούλους αλλά και εκπροσώπους φορέων και ιδιωτών με στόχο την υποστήριξη του δήμου σε θέματα ναυτιλίας, όπως τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία ή τη ναυπηγική βιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμος Πειραιά διαθέτει:
-Το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, το οποίο υποστήριξε τα τελευταία δύο χρόνια 193 επιχειρήσεις με συμβουλευτικές εξατομικευμένες υπηρεσίες σε κρίσιμα θέματα όπως ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου και marketing.
-Το Εργαστήρι Blue Lab του Δήμου Πειραιά, μέσω του οποίου εκτός των άλλων σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
-Την Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας, ένα πρόγραμμα, το οποίο συνδέει το Πανεπιστήμιο της πόλης μας, την έρευνα και την καινοτομία που παράγεται εκεί, με την αγορά του Πειραιά και τις επιχειρήσεις.
-Διεξάγει τον ετήσιο διαγωνισμό για τη γαλάζιά οικονομία Bluegrowth, ο οποίος αποτελεί πλέον θεσμό και βοηθά, μεταξύ άλλων καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια νέων ανθρώπων να υλοποιηθούν.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο Πειραιάς, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί τον γεωγραφικό πυρήνα της ελληνικής και της ελληνόκτητης ναυτιλίας όπου αναπτύσσονται οι δραστηριότητες των ναυτιλιακών φορέων και των άμεσα συνδεδεμένων κλάδων της οικονομίας. Επισημαίνοντας ότι Οικονομία και Ναυτιλία είναι διαχρονικά άρρηκτα συνδεδεμένες «έννοιες», με τη συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ., ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε, στο ναυτιλιακό «οικοσύστημα» (cluster) που είναι εγκατεστημένο στον Πειραιά, αλλά και στην παρουσία της ισχυρότερης ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο που είναι η ναυτιλία των Ελλήνων. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι η Ελληνική Ναυτιλία είναι ταυτόσημη με τα πλοία, αλλά κυρίως είναι οι άνθρωποι που τα διαχειρίζονται και στη στεριά και στη θάλασσα. Είναι οι άνθρωποι, που κατασκευάζουν πλοία, δημιουργούν και διοικούν εμπορικούς στόλους στη στεριά και οι άνθρωποι που τα ταξιδεύουν στις θάλασσες. Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, χωρίς τους πρώτους, δεν θα υπήρχαν η κατασκευή, οι τεχνολογίες, οι σχεδιασμοί και η διοίκηση των εμπορικών στόλων. Χωρίς τους δεύτερους, δεν θα γίνονταν οι μεταφορές της θάλασσας. Τέλος, ο κ. Κορκίδης, τόνισε, ότι έχουμε κάθε λόγο, ως χώρα με μακραίωνη ναυτική παράδοση, να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη ναυτιλία μας και το έμψυχο δυναμικό της.
Ομιλητές επίσης ήταν: ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, Ιωάννης Γκόλιας, ο ιδρυτής και Δ/νων σύμβουλος της XRTC, Γιώργος Ξηραδάκης, ο Διονύσιος Πολέμης, Επικ. Καθηγητή Ναυτιλιακού Τμήματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Δημήτριος Κουμπογιάννης, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Γεώργιος Κουμπενάς, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, ο Διονύσιος Θεοδωράτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο Γεώργιος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο και η Αννίτα Τρυποσκούφη, Διευθύντρια Μικρομεσαίων & Μεγάλων Εξαγωγέων – Βιομηχανία, Ενέργεια, Ναυτιλιακά & Προβολή Χωράς της Enterprise Greece.
Οι «Ημέρες Θάλασσας» διοργανώνονται από τον Δήμο Πειραιά και το Destination Piraeus, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. και σε συνδιοργάνωση με το Plus Πειραιάς, το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, την ΚΟ.Δ.Ε.Π., τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά «Κανάλι 1 – 90,4 FM», στο πλαίσιο της E.M.D. (European Maritime Day).
Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2024, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο: www.imeresthalassas.gr
«Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα, https://www.facebook.com/ImeresThalassas
και https://www.instagram.com/imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με φωτογραφίες και live μεταδόσεις.