Οι μαθητές του Λυκείου Καμινίων σχεδιάζουν και προτείνουν ιδέες για τη γειτονιάς τους μέσα από το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά Piraeus Makerspace
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συμμετοχικού σχεδιασμού και χαρτογράφησης της γειτονιάς των Καμινίων που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά (Piraeus Makerspace) και του ΓΕΛ Καμινίων.
Μια πρωτοποριακή δράση που σχεδιάστηκε στο Εργαστήριο μας και έλαβε χώρα σε τρία στάδια.
Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε περίπατος των υπευθύνων του εργαστηρίου μας, των μαθητών και των καθηγητών του ΓΕΛ Καμινίων σε ολόκληρη τη γειτονιά που περικλείεται από τις οδούς Αθηνών – Πειραιώς, Κυθήρων, Σάμου, Αγίου Ελευθερίου, Μυκόνου και Κύθνου. Έγινε αυτοψία στη γειτονιά και ζητήθηκε η άποψη των παιδιών για θέματα αστικής αναζωογόνησης, προσβασιμότητας, περιβάλλοντος και ασφάλειας.
Στο δεύτερο στάδιο πραγματοποιήθηκε ζωντανό εργαστήριο στο Piraeus Makerspace όπου οι μαθητές απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που προετοιμάστηκε από το εργαστήριο, όπου εκτός από τις σκέψεις και τις απόψεις τους διατύπωσαν τις προτάσεις τους σε σχέση με τον αστικό ιστό της γειτονιάς. Η επιτυχία του εργαστηρίου ήταν σημαντική και έχει απτά αποτελέσματα καθώς τα παιδιά κλήθηκαν να αξιολογήσουν την γειτονιά τους και την ποιότητα του αστικού χώρου γύρω τους, με λέξεις κλειδιά και άλλα εργαλεία, με στόχο τον εντοπισμό των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τον δημόσιο χώρο.
Μερικές από τις προτάσεις των μαθητών για την ευρύτερη περιοχή αφορούν τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και δικτύου «ήπιας κινητικότητας» ταυτόχρονα με τη δημιουργία μικρών χώρων για υπαίθριες εκδηλώσεις και τη διαμόρφωση πρόσθετων χώρων πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές πρότειναν μια καλύτερη οργάνωση του τοπικού κέντρου της γειτονιάς των Καμινίων γύρω από το πάρκο Γεννηματά, ως κεντρικού πόλου της γειτονιάς και των σχολείων. Τέλος ζητήθηκαν χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής για όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο παρουσιάστηκε η δουλειά των παιδιών παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Καρύδη και της Δντριας και μελών της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πειραιά. Πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση και ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο σχετικά με τον αστικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του Δήμου Πειραιά για την περιοχή της 4ης Δημοτικής Κοινότητας των Καμινίων και της Παλαιάς Κοκκινιάς (δημιουργία αθλητικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο της πρώην ΣΚΥΠ, αθλητικός-πολιτιστικός πολυχώρος κοινωνικής ένταξης και καινοτομίας και ΚΔΑΠ στο Κωσταράκος, γήπεδο ποδοσφαίρου στις οδούς Θηβών και Φαλήρου).
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές συναρμολόγησαν αστικό εξοπλισμό (τραπέζια και καθίσματα) που κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο ώστε να τοποθετηθούν στον χώρο του σχολείου τους.
Το Piraeus Makerspace θα συνεχίσει τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού σε επίπεδο γειτονιάς και στις άλλες Δημοτικές Κοινότητες, διότι η αστική αναζωογόνηση πρέπει να διέπεται από τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, του Συμμετοχικού Σχεδιασμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Τονίζεται πως την τρίτη και τελευταία φάση του εργαστηρίου συμμετοχικού σχεδιασμού παρακολούθησαν επί τόπου στο χώρο του εργαστηριού και εκπρόσωποι του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τη λειτουργία του προωθώντας τη συνεργασία σε μελλοντικές δράσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Πειραιά.