Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

Εγκαινιάστηκε το μόνιμο Καμαρίνι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

kamarini-dimitri-papamichail-1Σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας εγκαινιάστηκε χθες, το μόνιμο Καμαρίνι του μεγάλου Πειραιώτη ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης, το ιστορικό «Κανάλι Ένα 90,4» υλοποίησαν μία από τις τελευταίες επιθυμίες του κορυφαίου Πειραιώτη καλλιτέχνη, δημιουργώντας ένα Καμαρίνι με πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα.

 

kamarini-dimitri-papamichail-2Χειρόγραφα, φωτογραφίες, θεατρικά κοστούμια, προσωπικά του αντικείμενα αλλά και ένα τιμητικό Κύπελλο του Ολυμπιακού είναι ορισμένα μόνο από τα πολύτιμα εκθέματα στο μόνιμο Καμαρίνι που πλέον κοσμεί την επιβλητική σκάλα του θεάτρου που οδηγεί στο φουαγιέ του θεάτρου.

Η γνωστή ηθοποιός και τελευταία σύντροφος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Νάντια Μουρούζη, σεβόμενη την επιθυμία του για τη δημιουργία του καμαρινιού του από το ιστορικό ραδιόφωνο του Πειραιά, παραχώρησε στο Κανάλι Ένα 90,4, αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, προκειμένου να μείνουν για πάντα στην πόλη που γεννήθηκε και λάτρεψε. Η υλοποίηση του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του Προϊσταμένου Προγράμματος και Πολιτισμού της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά, Παναγιώτη Φύτρα.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την εικαστική επιμέλεια του καμαρινιού του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ανέλαβε ο σπουδαίος σκηνογράφος Μανώλης Παντελιδάκης.

filarmonikh-kamarini-papamichailΚατά τη χθεσινή εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Τζεφεράκος (κατά τη θητεία του οποίου ως Προέδρου της ΔΗ.ΡΑ.Π. ξεκίνησε η δημιουργία του καμαρινιού), ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. Ιωσήφ Βουράκης, η Νάντια Μουρούζη,  οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη, Ρήγας Αξελός και Χρήστος Βασιλόπουλος,  ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης και ο Μανώλης Παντελιδάκης.

lena-alkaiouΤη συγκινητική βραδιά άνοιξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά ενώ η Λένα Αλκαίου ερμήνευσε αγαπημένες επιτυχίες του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

 

 

 


Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

moralis-dithepi-kamarini-papamichail«Σε μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση, εγκαινιάσαμε  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το μόνιμο καμαρίνι του μεγάλου Πειραιώτη ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το οποίο βρίσκεται στην επιβλητική σκάλα του θεάτρου μας που οδηγεί στο φουαγιέ.

Με προσωπικά του αντικείμενα που εμπιστεύθηκε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά Κανάλι Ένα 90,4 FM η τελευταία σύντροφός του Νάντια Μουρούζη, εκπληρώνοντας την επιθυμία του να μείνουν αυτά τα αντικείμενα στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε, λάτρεψε και τίμησε σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του.

dimitris-papamichail-kamarini-dithepiΣυγκλονιστική ήταν η στιγμή που μέσα στο θέατρο ακούστηκε η στεντόρεια φωνή του Παπαμιχαήλ, στο πρώτο σήμα του ιστορικού ραδιοφώνου της πόλης μας το 1987 και σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2001 στο ραδιόφωνο του Πειραιά. Όλο το θέατρο σιγοτραγούδησε το «Μάτια Βουρκωμένα» και το «Υπομονή» από τις ταινίες του, σε ένα πολύ όμορφο μουσικό αφιέρωμα από την επίσης Πειραιώτισσα Λένα Αλκαίου. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποτελεί για τον Πειραιά ένα από τα καμάρια του και είμαι πολύ περήφανος που το καμαρίνι του είναι πλέον μέρος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο, οι Πειραιώτες του ανταποδίδουμε την αγάπη του και τον ευχαριστούμε για όσα πρόσφερε στην Τέχνη και τα κοινά.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Δημήτρη Πειραιώτη…».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας  Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4» Ιωσήφ Βουράκης, στον χαιρετισμό του, σημείωσε μεταξύ άλλων:

vourakis-dithepi-kamarini-papamichail«Είναι μια πολύ ευχάριστη μέρα για το Δημοτικό μας Θέατρο και τον Πειραιά γενικότερα. Μια επιθυμία του μεγάλου Δημήτρη Παπαμιχαήλ που έγραψε την ιστορία του ξεκινώντας από τον Πειραιά, να φτιάξουμε ένα καμαρίνι αφιερωμένο στον ίδιο  με τα προσωπικά του αντικείμενα, έγινε πραγματικότητα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην κα Μουρούζη που ήταν ο σύνδεσμος της οικογένειας με τον δήμο. Επιβεβαιώνεται και η προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια το ΔΘΠ να μην λειτουργεί αυστηρά ως θέατρο, αλλά ως ένας πολυχώρος πολιτισμού. Όσοι έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο θα μπορούν να απολαύσουν αυτές τις πολύ ωραίες βιτρίνες που αναπαριστούν το καμαρίνι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ωραίες εκδηλώσεις».

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Αλέξανδρος Τζεφεράκος, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε:

tzeferakos-dithepi-kamarini-dimitri-papamichail«Η εκπλήρωση της επιθυμίας ενός ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή, αποτελεί πάντοτε ένα ισχυρότατο κίνητρο για εκείνους που αναλαμβάνουν να την εκπληρώσουν. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η επιθυμία προέρχεται από έναν μεγάλο Έλληνα της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε ζητήσει από την Νάντια Μουρούζη μετά τον θάνατό του, να φροντίσει να εκτεθούν κάποια προσωπικά του αντικείμενα σε ένα μόνιμο «καμαρίνι», στην πόλη που γεννήθηκε, στην πόλη που αγάπησε και τίμησε. Τα αντικείμενα αυτά παραχωρήθηκαν στο ιστορικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4», του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ενώ «έντυσε» με τη φωνή του το πρώτο σήμα του σταθμού, το οποίο βγήκε στον «αέρα» στις 13 Μαΐου 1987, εγκαινιάζοντας την εποχή της «Άνοιξης» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Μετά τη γνωστοποίηση της επιθυμίας του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ήταν για εμάς μονόδρομος να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εκπλήρωσή της. Να επιλέξουμε μια θέση εκτός από τη θέση που έχει στην καρδιά και στο μυαλό μας. Μια θέση στο θέατρό μας που αμέσως αποδέχτηκε ο Δήμαρχός μας Γιάννης Μώραλης, ο τότε Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. Ιωσήφ Βουράκης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου.

Είναι ιδιαίτερη τιμή η επιθυμία του αυτή να υλοποιείται μέσα από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά που για την ύπαρξη της είναι σημαντική η προσφορά του και η παρακαταθήκη του.

Σήμερα ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ θα χαμογελά από εκεί ψηλά…

Και αυτό γιατί…

Σήμερα ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ επέστρεψε στο σπίτι του!

Κλείνοντας, θέλω να περιγράψω μια σκηνή από  το μαγαζί  ΚΑΡΠΟΥΖΙ στον Πειραιά   κάπου στα 1998 ή 1999 ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ σηκώνεται όρθιος στη θέση του και με τις κινήσεις των χεριών και του κεφαλιού του χορεύει το καλύτερο του ζεϊμπέκικο. 350 περίπου τυχερά άτομα παρακολουθούν με εκκλησιαστική ησυχία και στο τέλος χειροκροτούν ασταμάτητα όρθιοι πρωτοστατούντων του Ξαρχάκου και του Σπανουδάκη που έτυχε να είναι εκεί».

 

mourouziΗ ηθοποιός Νάντια Μουρούζη, τόνισε: «Σήμερα είναι μια γιορτή.  Ο κ. Παντελιδάκης φιλοτέχνησε αυτό το υπέροχο καμαρίνι, για να τιμήσει  ο Πειραιάς, η πόλη την οποία αγάπησε τόσο πολύ, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Εγώ απλώς έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Δεν θα μου λείψουν τα αντικείμενα γιατί είναι πλέον στο μέρος που πρέπει να βρίσκονται».

 


παντελιδακισΟ
σκηνογράφος Μανώλης Παντελιδάκης, επεσήμανε:
«Η κα Μουρούζη μου ζήτησε να τον τιμήσουμε κι εγώ χαίρομαι γιατί πιστεύω ότι πραγματικά ο τόπος που μεγαλώνεις σε διαμορφώνει και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν γέννημα του Πειραιά. Είναι μεγάλη χαρά που μας έδωσε η Νάντια τα αντικείμενα, να τα βλέπει ο κόσμος του Πειραιά και όλοι οι θαυμαστές του. Πρέπει να υπάρχει η ιστορία του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και όλων των μεγάλων ηθοποιών».

 

τριανταφυλλιδισ-ιασςνΣτους χαιρετισμούς τους, ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη, Χρήστος Βασιλόπουλος και Ρήγας Αξελός,  μίλησαν για την σπουδαία προσωπικότητα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, για την πορεία του στο θέατρο, τους σημαντικούς ρόλους που ερμήνευσε και για την αγάπη του στον Πειραιά.

 

 

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
epishmoiΟ γιος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Γιάννης Παπαμιχαήλ, οι Αντιδήμαρχοι : Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου,  Δημήτρης Καρύδης,  Αντώνης Μοραντζής,   Παναγιώτης   Ρέππας και Κυριακή Μπουρδάκου, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Γιώργος Βίτσας, Σταυρούλα  Μέντη, Αλεξάνδρα  –  Γερασιμούλα Τουμαζάτου, Γιάννης Χατζηαλέξης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Άγγελος Μπουλντούμης  και Ελίνα Βερυκάκη, οι Πρόεδροι των Α΄ και Ε΄ Δημοτικών Κοινοτήτων Δημήτρης Πεφάνης και Παναγιώτα Θειακούλη – Βοϊδονικόλα  αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄θμιας εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής, η  Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Εθελοντισμού  Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο  Αντιπρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π.  Απόστολος Σειρηνίδης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, η σύζυγος του σπουδαίου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Φοίβη Αγγελοπούλου,  ο σεναριογράφος και ηθοποιός Αλέξανδρος Ρήγας, ο  Διευθυντής ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Γαβαλάς,   η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου  Άννα Δασκαλάκη κ.ά.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button