Δελτία τύπου

Ομιλία Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο Διεθνές Συνέδριο «Πολυαθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Σ.Ε.Φ.

moralis-tsiligiri-kouvelosΟ Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ήταν ομιλητής στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου «Πολυαθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυαθλητικών Σωματείων.

Το  Συνέδριο  συνδιοργανώθηκε από  την ΕΜCA,  το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,  τον Ολυμπιακό ΣΦΠ, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής και διεξήχθη στην πόλη μας, καθώς ο Ολυμπιακός είναι ένα εκ των ιδρυτικών μελών της EMCA.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε στην ομιλία του:

«Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των πολυαθλητικών συλλόγων.

multisport-club-aniversaryΣας καλωσορίζω στην πόλη του Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο συνέδριο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυαθλητικών Σωματείων με θέμα «Πολυαθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ την Χριστίνα Τσιλιγκίρη για την εκλογή της ως Πρόεδρος της EMCA και της εύχομαι καλή επιτυχία.

Η παρέμβαση των Πολυαθλητικών Σωματείων στην κοινωνία είναι ένα θέμα το οποίο, ως Δήμαρχος του Πειραιά, αλλά και με την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, γνωρίζω πολύ καλά.

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος της χώρας μας και από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Είναι άλλωστε εκ των ιδρυτικών συλλόγων της Ένωσης Πολυαθλητικών Σωματείων. Διαθέτει αγωνιστικά τμήματα σε 18 διαφορετικά αθλήματα και Ακαδημίες, στις οποίες αθλούνται περισσότερα από  3.500 παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος τους στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην ώθηση να ασχοληθούν με τον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικός.

Είναι ένας σύλλογος με τεράστιες επιτυχίες, τρόπαια και κατακτήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς διοργανώσεις σε μια σειρά αθλημάτων. Ο Ολυμπιακός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της πόλης του Πειραιά στο εξωτερικό και ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει δίπλα της η Δημοτική Αρχή.

Θα αναφερθώ στο πως δημιουργήθηκε  η δημοτική ομάδα που διοικεί τον δήμο τα τελευταία 9 χρόνια. Λόγω της μεγάλης επίδρασης που είχε και έχει ο Ολυμπιακός στην πόλη του Πειραιά και όχι μόνο, αποφασίσαμε το 2014, άνθρωποι που προερχόμαστε από το club του Ολυμπιακού, να δημιουργήσουμε έναν δημοτικό συνδυασμό. Και το πράξαμε γιατί θέλαμε να αλλάξουμε τον Πειραιά, να παρέμβουμε στην τοπική κοινωνία, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας και το μέλλον. Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2014, τα 7 από τα 49 μέλη του προέρχονταν από τον Σύλλογο του Ολυμπιακού.

Έκτοτε ξεκίνησε μια ακόμη πιο σημαντική παρέμβαση του Ολυμπιακού στην κοινωνία του Πειραιά με το φιλανθρωπικό του έργο, τη στήριξή του σε όσους έχουν ανάγκη, την αναβάθμιση  πολλών αθλητικών και άλλων δομών του δήμου.

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε ανακαινίσεις γηπέδων, δημιουργία νέων χώρων αθλητισμού, ανακατασκευές πλατειών και παιδικών χαρών. Προσφέρει μηνιαίως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 300 οικογένειες του Πειραιά. Περίπου 6.500 μαθητές δημοτικού έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα σε δωρεάν καλοκαιρινά αθλητικά προγράμματα που συνδιοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με τον Ολυμπιακό. Στην προσφυγική κρίση το 2016 φιλοξενήσαμε στο λιμάνι του Πειραιά 6.500 πρόσφυγες και όλη τη σίτιση, καθώς και μεγάλο μέρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης την παρείχε για 6 μήνες ο Ολυμπιακός.  Στηρίζει τους  ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με εκδρομές, ψυχαγωγικές δράσεις και προσφορές σε υλικοτεχνική υποδομή, όπως και με την αναβάθμιση χώρων των ΚΑΠΗ της πόλης μας. Άρα,  εδώ στον Πειραιά έχουμε ένα απτό παράδειγμα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένα πολυαθλητικό σωματείο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΣΕΦ, καθώς στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας,  ο Ολυμπιακός θα φτιάξει μια σύγχρονη κολυμβητική εγκατάσταση με 4 δεξαμενές για τον Ολυμπιακό, αλλά θα εξυπηρετεί πιθανότητα και άλλα σωματεία της πόλης και θα διατίθεται και για μαζικό αθλητισμό. Μια παροχή η οποία είναι αναγκαία, λείπει από την πόλη μας και είναι ακόμη μια συνέργεια του Ολυμπιακού, του ΣΕΦ  και της Δημοτικής Αρχής. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο την εξαιρετική αυτή συνεργασία.

Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει στους πολυαθλητικούς συλλόγους  μια ισχυρή διοίκηση και μια οικονομική ευρωστία, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν θετικά σε τόσους πολλούς κοινωνικούς τομείς. Σας ευχαριστώ θερμά».

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button