Χαιρετισμός Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Λασκαράτου «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε, την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια» του δημοσιογράφου κ. Κώστα Λασκαράτου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον έναν χρόνο κυκλοφορίας του βιβλίου, στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.
Ο κ. Μώραλης τόνισε στον χαιρετισμό του:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Λασκαράτο, για την πρόσκληση να μιλήσω στην παρουσίαση του βιβλίου του «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια». Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πέρα από τη θεωρητική του διάσταση αφορά όλους όσοι ασκούμε πολιτικές, από την τοπική αυτοδιοίκηση έως ακόμα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο κ. Λασκαράτος, όχι μόνο με την ακαδημαϊκή, αλλά και με την δημοσιογραφική του ιδιότητα επιχειρεί να αναλύσει ένα δύσκολο θέμα, τον ρόλο του πολιτισμού και των μουσείων στην πολιτιστική διπλωματία. Μέσα από παραδείγματα μουσείων και χώρων πολιτισμού του εξωτερικού, μέσα από συνεντεύξεις με σημαίνοντες ανθρώπους της πολιτικής και του πολιτισμού και αναλύοντας έξι σημαντικά μουσεία της Ελλάδας, (το Μουσείο Ακροπόλεως, τη Βεργίνα, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη), μπορεί κανείς να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη και να αντιληφθεί τη σημασία του πολιτισμού στην πολιτιστική διπλωματία και την αλληλοκατανόηση των λαών.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο πολιτισμός είναι στρατηγικό πλεονέκτημα. Είναι μια δύναμη στα χέρια μας που πρέπει πρωτίστως να την αντιληφθούμε. Οφείλει η Πολιτεία και όλοι μας να θέσουμε πολύ πιο συγκεκριμένους στόχους στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας, αξιοποιώντας όχι μόνο το σπουδαίο πολιτιστικό παρελθόν μας, αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Με αφορμή λοιπόν την παρουσίαση αυτού του βιβλίου στον Πειραιά, μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ στη σημασία που δίνουμε ως Δήμος στον Πολιτισμό. Για εμάς, μια πόλη με πανάρχαια ιστορία και διαρκή παρουσία μέχρι και σήμερα, ένα χωνευτήρι πολιτισμών ανά τους αιώνες, εξαιτίας της παρουσίας του μεγάλου λιμανιού της χώρας, ο πολιτισμός είναι συνεκτικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, αλλά είναι και βασικό εργαλείο προβολής, ανάδειξης, εξωστρέφειας και εν τέλει ανάπτυξης της πόλης μας.
To Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά, το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Ξυλαποθήκη που φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα από τη μεγάλη ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα στο μετρό, αλλά και ο σταθμός του μετρό «Δημοτικό Θέατρο», ο οποίος από μόνος του αποτελεί ένα νέο μουσείο για την πόλη μας, δημιουργούν μια ιδιαίτερη πολιτιστική δυναμική. Επιπλέον, σε λίγα χρόνια ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα πρωτοποριακό μουσείο, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είναι ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν παγκοσμίως, με αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στις ελληνικές θάλασσες και σε ναυάγια, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη τη χώρα και από το εξωτερικό. Σε αυτή τη δυναμική του Πολιτισμού, ποντάρουμε κι εμείς, προκειμένου να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, αλλά και να προβάλλουμε την πόλη μας.
Θα ήθελα να σας αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, πολύ πρόσφατα μάλιστα, τα οποία σχετίζονται με την πολιτιστική διπλωματία και την αλληλοκατανόηση των λαών.
Στη διάρκεια των εορτών, μετά από πρωτοβουλία της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, προσκαλέσαμε στον Πειραιά δεκαοκτώ γυναίκες Πρέσβεις από διάφορες χώρες που υπηρετούν στην Ελλάδα. Ξεναγήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης μας. Την επόμενη ημέρα, σχεδόν όλες τους έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Την περασμένη Κυριακή παραχωρήσαμε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Πρεσβεία της Κίνας, προκειμένου να γιορτάσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά, μαζί με όλη την κινέζικη κοινότητα της Ελλάδας.
Είναι κινήσεις που στόχο έχουν να φέρουν πιο κοντά τους λαούς, αλλά και μέσω αυτών να προβάλλουμε στα ξένα κράτη τον Πολιτισμό μας και την πόλη μας, ανοίγοντας παράθυρα νέων συνεργασιών.
Εύχομαι το βιβλίο του κυρίου Λασκαράτου να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία. Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, όπως έχω ενημερωθεί, χρησιμοποιείται ήδη ως σύγγραμμα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Έχει γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα και νομίζω ότι αξίζει να τη διαβάσουμε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά.
Σας ευχαριστώ πολύ».