Δελτία τύπου

Με επιτυχία η διάλεξη: «Ο Πειραιάς στην Υψηλή Στρατηγική του Θεμιστοκλή. Η σημασία της στροφής προς τη θάλασσα» 

Με επιτυχία η διάλεξη: «Ο Πειραιάς στην Υψηλή Στρατηγική του Θεμιστοκλή.  Η σημασία της στροφής προς τη θάλασσα» Στην κατάμεστη από κόσμο Δημοτική Πινακοθήκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/11/22, η διάλεξη με θέμα: «Ο Πειραιάς στην Υψηλή Στρατηγική του Θεμιστοκλή. Η σημασία της στροφής προς τη θάλασσα», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.

Ομιλητής ήταν ο  καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά  κ.  Αθανάσιος  Πλατιάς.

Η εκδήλωση τελούσε  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, αφού  συνεχάρη  τις Διευθύνσεις Παιδείας  και Πολιτισμού  του Δήμου, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πειραιά για τη διοργάνωση της διάλεξης, τόνισε ότι πρόκειται για μια αξιόλογη  εκδήλωση με  ιδιαίτερη σημασία, λέγοντας πως ο Θεμιστοκλής είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία του Πειραιά.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος o τίτλος της διάλεξης η «σημασία της στροφής προς την θάλασσα» υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά  ότι το μέλλον του Πειραιά είναι προς τη θάλασσα. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την ιστορία μας, χαίρομαι που η αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι ασφυκτικά γεμάτη και εύχομαι να γίνουν κι άλλες ανάλογες  διαλέξεις», σημείωσε ο Δήμαρχος Πειραιά.

 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας  Κατσαφάδος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Δήμος Πειραιά τιμά τον Θεμιστοκλή με το έμβλημα του δήμου. «Ο Θεμιστοκλής διέγνωσε ότι η δύναμη της χώρας είναι μέσα από τη θάλασσα. Επέλεξε την πόλη του Πειραιά για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό που είχε οραματιστεί και φαίνεται ότι δικαιώθηκε διαχρονικά από τη σημερινή παρουσία της χώρας μας στην  παγκόσμια ναυτιλία», τόνισε  ο κ. Κατσαφάδος.

 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη,  σε δήλωσή της,  μεταξύ άλλων, εξέφρασε την χαρά της που ο χαρισματικός διεθνούς κύρους και φήμης καθηγητής κ. Αθανάσιος Πλατιάς, μίλησε για μια πολύ μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία, ένα πολύ μεγάλο στρατηγό και στρατηγιστή τον Θεμιστοκλή. «Ο Θεμιστοκλής με πολλές ενέργειές του, όπως με   την ανάπτυξη του Αθηναϊκού στόλου, την ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και με το γεγονός ότι τείχισε τον Πειραιά άλλαξε τον ρουν της παγκόσμιας ιστορίας και όχι μόνο της ιστορίας της Δύσης», επεσήμανε η κα Αλιγιζάκη.

 

Η  Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα  Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι ηγετικές ικανότητες του Θεμιστοκλή και η διορατικότητά του υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για να κατακτήσει η πόλη του Πειραιά ιστορικά τη θέση του πρώτου μεγάλου και οργανωμένου λιμανιού στη Μεσόγειο. Η πολυπραγμοσύνη και ο στρατηγικός νους του Θεμιστοκλή – όπως τόνισε – έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πειραιά και η πραγμάτωση του οράματός του, τον κατέστησαν ναυτική, πολεμική και εμπορική υπερδύναμη.

 

O καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ.  Αθανάσιος Πλατιάς, σε δήλωσή του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Πειραιά για την εκδήλωση, τόνισε  ότι ο Πειραιάς έρχεται από πολύ μακριά και ο ιδρυτής του και αρχιτέκτονας της θαλάσσιας ισχύος της Αθήνας, ο Θεμιστοκλής, είναι στο σήμα του Πειραιά, όπως είναι και ο στόλος του και η θάλασσα.  «Ο Θεμιστοκλής μετέτρεψε μια αγροτική πόλη της Αττικής, την Αθήνα, κάνοντας στροφή προς τη θάλασσα, σε μια ναυτική υπερδύναμη και πάνω σε αυτήν την στροφή χτίστηκε η νίκη επί των Περσών στη Σαλαμίνα», σημείωσε ο κ. Πλατιάς.   

 

Στη διάλεξη από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Χρήστος Μακρής και ο Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Παιδείας κ.  Γεράσιμος  Αγγελετάκης.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button