Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

«Σμύρνη μου Αγαπημένη – Από τη Σμύρνη στον Πειραιά» Συναυλία-αφιέρωμα στο σμυρνέικο-ρεμπέτικο τραγούδι και στο έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη

«Σμύρνη μου Αγαπημένη – Από τη Σμύρνη στον Πειραιά»  Συναυλία-αφιέρωμα στο σμυρνέικο-ρεμπέτικο τραγούδι και στο  έργο του συνθέτη Ανδρέα ΚατσιγιάννηΟ Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) και το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά (Π.Μ.Κ.Π.), με τη σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, διοργανώνουν μια μεγάλη συναυλία για το σμυρνέικο-ρεμπέτικο τραγούδι.

Η συναυλία αποτελεί αφιέρωμα στο σμυρνέικο-ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και στο πρωτότυπο έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της διάσημης ορχήστρας Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας και δημιουργού του soundtrack της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Στην φετινή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εντάσσει τη μεγάλη αυτή συναυλία στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα και φιλοξενεί την παράσταση υπό τον τίτλο «Σμύρνη μου Αγαπημένη – Από τη Σμύρνη στον Πειραιά», στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου, τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο (δελτία εισόδου στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά).

Πρόκειται για μια μουσική διαδρομή από τα παράλια της Μικράς Ασίας μέχρι τον Πειραιά, όπου οι πρόσφυγες συνθέτες αναμείχθηκαν με τους περιθωριακούς τότε ρεμπέτες του λιμανιού.

«O Ο.Π.Α.Ν. και το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά με τη σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Πειραιά διοργανώνουν αφιερωματική συναυλία για το σμυρνέικο-ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης μας. Θα ήθελα να καλέσω τους Πειραιώτες και όχι μόνο να παρευρεθούν σε αυτή την όμορφη συναυλία, στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

 

«Η ιστορία της πόλης μας μένει ζωντανή, όταν τιμούμε την μουσική της παράδοση. Το ρεμπέτικο τραγούδι, δημιουργήθηκε σε αυτόν τον τόπο και είναι μια πολύτιμη κληρονομιά, την οποία ο Πειραιώτης Ανδρέας Κατσιγιάννης ανυψώνει με το έργο του. Αυτή του την προσπάθεια υποστηρίζουμε και καλούμε όλους τους Πειραιώτες, όλους τους φίλους της μουσικής να έρθουν στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ.  Ιωσήφ Βουράκης.

Τη συναυλία αυτή τιμά με τη συμμετοχή του ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης που θα συμπράξει με την Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων και την Κιθαριστική Ορχήστρα του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου, καθώς και με τα Παραδοσιακά Μουσικά σύνολα και την Λαϊκή Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

Με σεβασμό στο πρωτότυπο ύφος των τραγουδιών, δίνεται νέα πνοή σε αγαπημένα, παραδοσιακά και διαχρονικής αξίας ακούσματα της Μικράς Ασίας που μας χάρισαν εμπνευσμένοι μουσικοί, όπως ο Νταλκάς, ο Παπαϊωάννου κ.α. Την πνοή αυτή δίνει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης με τις δικές του συνθέσεις, οι οποίες θα ακουστούν πλάι σε παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια.

Η μεγάλη αυτή συναυλία, για την οποία εργάσθηκαν οι μουσικές δομές της πόλης, έχει έξι ενότητες. Και στις έξι αυτές ενότητες, οι μουσικοί και τα σύνολα θα ερμηνεύσουν επί σκηνής παραδοσιακά σμυρνέικα-ρεμπέτικα τραγούδια και πρωτότυπα έργα που συνέθεσε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Συμμετέχουν οι σολίστ/καθηγητές Βασίλης Μαστοράκης, Στέλιος και Γιώργος Γκόλγκαρης, Ηλίας Διαμαντάκης, Ζήσιμος Σουλκούκης, Αλέξανδρος Χαραλάμπους, Μαρία Γκόλγκαρη,  Ροζίνα Μαρδιροσιάν, Βικτωρία Τάσκου, Φιλιππία Ριζοπούλου.

Υπεύθυνοι καθηγητές των συνόλων του Μουσικού Σχολείου Πειραιά είναι οι: Θοδωρής Μούρτος, Χριστίνα Φόρτη, Στέλλα Ευσταθιανού, Μιχάλης Ποταμίτης, Γιώργος Τοκατλίδης, Λητώ Φλωράκη, Γιώργος Μαχαιριώτης και Φάνης Σταυρακάκης.

Στη διεύθυνση της Ορχήστρας Νέων Πειραιά είναι η Σταυρούλα Μέντη και της Κιθαριστικής Ορχήστρας ο Αντώνης Μυτακίδης.

Τον συντονισμό συνόλων του Μουσικού Σχολείου Πειραιά ανέλαβε η Λητώ Φλωράκη ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι Βασίλης Μαστοράκης και Στέλιος Γκόλγκαρης.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button