Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Φαληρόθεν.
Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε χθες, στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους», που πραγματοποιήθηκαν  παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Η έκθεση περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Δέλτα Φαλήρου.

 

Οι ανασκαφικές εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μιας δεκαετίας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων αποκάλυψαν ένα μεγάλο τμήμα του φαληρικού νεκροταφείου και φωτίζουν ταφικές πρακτικές, πτυχές της πόλης, την ταυτότητα των ανθρώπων, αλλά και στοιχεία της ιστορίας της ζωής τους.

 

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κα Στέλλα Χρυσουλάκη  ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στα εκθέματα από τις ανασκαφές του  Φαλήρου.

 

Ο  Δήμαρχος Πειραιά κ.  Γιάννης Μώραλης,  στον χαιρετισμό του, τόνισε:

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Φαληρόθεν. <br> Ανάμεσα σε δύο κόσμους»  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης«Καλωσορίζω στον Πειραιά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, με την οποία έχουμε μία σταθερά καλή και εποικοδομητική συνεργασία τα τελευταία χρόνια για μια σειρά θεμάτων της πόλης μας που άπτονται των αρμοδιοτήτων του  Υπουργείου.  Θα ήθελα επίσης, να συγχαρώ την κα Χρυσουλάκη για όλη την πορεία της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων,  με την οποία είχαμε  και έχουμε μια παραγωγική συνεργασία. Πρωτοβουλίες όπως η έκθεση που εγκαινιάσαμε σήμερα είναι πολύ σημαντικές για την πόλη μας, καθώς όπως έχω ξαναπεί, ο Πειραιάς αυτό που πρέπει  και μπορεί να προβάλει είναι η ιστορία, είναι ο πολιτισμός του. Στόχος μας ως Δημοτική Αρχή είναι να γίνει ο Πειραιάς ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όπως είναι ο αρχαιολογικός πλούτος της πόλης μας, σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα τοπόσημο της πόλης μας, φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα και οφείλουμε όλοι οι θεσμικοί φορείς να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση  την προσπάθειά μας,  ώστε να γίνει πιο εξωστρεφές, να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και να καταστεί πόλος έλξης για την πόλη μας. To Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Ξυλαποθήκη που θα φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα από τη μεγάλη ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα στο μετρό,  το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί  στο Ταμείο Ανάκαμψης,  δημιουργούν μια ιδιαίτερη πολιτιστική δυναμική στην πόλη, στην οποία ποντάρει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαία ιστορία και το ισχυρό πλέγμα πολιτισμού του Πειραιά».

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Φαληρόθεν. <br> Ανάμεσα σε δύο κόσμους»  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόληςΗ Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια σειρά έργων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης, του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος του Πειραιά. Τόνισε τη σημασία που έχουν τα πολλά,  σημαντικά και ποικίλων εποχών ευρήματα, από το έργο του ΜΕΤΡΟ, τα οποία με τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά θα τα παρουσιάσει στον μουσειακό χώρο  της Ξύλινης Αποθήκης. Επιπλέον, η κα Μενδώνη  ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπράτηση από το Υπουργείο Οικονομικών του μετασχηματισμού του  ΣΙΛΟ σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, επισημαίνοντας ότι έτσι ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα μοναδικής εμβέλειας και σημασίας Μουσείο.

 

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κα Στέλλα Χρυσουλάκη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ιστορικό των ανασκαφών από το 2012 μέχρι το 2020, τη συμβολή  της χρηματοδότησης από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»,  καθώς και από το κράτος, συνολικού κόστους 5.262.200 ευρώ, όπως επίσης στη μεγάλη διεπιστημονική συνεργασία πολλών ειδικοτήτων της έρευνας σε μια τόσο εκτεταμένη περιοχή.

 

Στην παρουσίαση της έκθεσης παρευρέθηκαν από τον Δήμο Πειραιά: Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου κ. Αντώνης Μοραντζής.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button