Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη συναυλία του  Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο  

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη συναυλία του  Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο  Σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα στο ανακαινισμένο Μικρολίμανο, το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες Πειραιώτες και Πειραιώτισσες σιγοτραγούδησαν μαζί με τον  σπουδαίο Πειραιώτη ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα,  την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και την Ασπασία Στρατηγού, τραγούδια που άφησαν εποχή, σφραγισμένα από τις ιστορικές μνήμες της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας.

Η μαγευτική συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε πάνω σε πλωτή εξέδρα ήταν αφιερωμένη  στα 100  χρόνια  από τη Μικρασιατική καταστροφή στο πλαίσιο του  «Φεστιβάλ Εκ Πειραιώς Μνήμες Μικρασίας» και αποτέλεσε φόρο τιμής και μνήμης σε όλους εκείνους που είτε έπεσαν θύματα είτε ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και έφθασαν στο μεγάλο λιμάνι.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπέγραψε ο Γιώργος Νταλάρας  και την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και ένα σύνολο εξαίρετων μουσικών.

 

 

Φεστιβάλ Εκ Πειραιώς Μνήμες Μικρασίας

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη συναυλία του  Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο  Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή, ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή και  περιελάμβανε μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 80 καλλιτεχνών σε 8 επιλεγμένα σύγχρονα και ιστορικά τοπόσημα του Πειραιά:  Σταθμός του Ηλεκτρικού, Δημοτική Αγορά, Δημοτική Πινακοθήκη, στο Μικρό Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον πεζόδρομο της Σωτήρος Διός, στην Ιστορική Λέσχη του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. και στη Μικρασιάτικη Συνοικία στο Μικρολίμανο.

Την παραγωγή του Φεστιβάλ είχε ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία της Διεύθυνσης Εξωστρέφειας και της Διεύθυνσης Πολιτισμού με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.  Το Φεστιβάλ τελούσε  υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Τις δραματουργίες υπέγραψαν η θεατρολόγος και δραματουργός Αγγελική Πούλου και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαμπίλης. Τη σκηνοθεσία των κατά τόπους παραστάσεων καθώς και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος του Φεστιβάλ είχε  η Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη συναυλία του  Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο  «Απολαύσαμε μια μοναδική συναυλία σε ένα μαγευτικό σκηνικό στο ανακαινισμένο Μικρολίμανο με χιλιάδες κόσμου να παρακολουθούν από την προβλήτα, αλλά και τα μαγαζιά της περιοχής τον Γιώργο Νταλάρα, την Ασπασία Στρατηγού και την Estoudiantina neas Ionias σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

O Πειραιάς είναι μια πόλη που υποδέχθηκε μαζικά το προσφυγικό κύμα από την Μικρά Ασία. Πολλοί πρόσφυγες ήρθαν, έμειναν στον Πειραιά και μαζί με ξεριζωμένους από άλλες περιοχές, διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας.  Το Μικρολίμανο άλλωστε, είναι ένας συνοικισμός Μικρασιατών, ο οποίος έχει διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον προσφυγικό του χαρακτήρα. Υπάρχει  λοιπόν ένα ιδιαίτερο δέσιμο της πόλης μας με τους πρόσφυγες της Μικρασίας.

Ευχαριστώ για την συνδιοργάνωση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ανδριάνα Ζαρακέλη και όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ Εκ Πειραιώς Μνήμες Μικρασίας».

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη συναυλία του  Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο  «Η Περιφέρεια Αττικής με τον Δήμο Πειραιά τίμησαν τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, με μια μεγάλη συναυλία στο αναβαθμισμένο Μικρολίμανο με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ασπασία Στρατηγού και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Ως Περιφέρεια Αττικής επενδύουμε στον πολιτισμό, καθώς πιστεύουμε ότι προάγει την ανάπτυξη της χώρας. Στηρίζουμε κάθε πολιτιστική δράση αξιώσεων, όπως είναι το Φεστιβάλ Εκ Πειραιώς Μνήμες Μικρασίας, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή».

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, σε δήλωσή της, σημείωσε:

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη συναυλία του  Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο  «Ημέρες μνήμης. Ως Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιούμε εκατοντάδες εκδηλώσεις μαζί με τους δήμους και προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει ο Δήμος Πειραιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρέπει να τιμάμε και αυτή είναι η ουσία αυτών των εκδηλώσεων, αλλά και αυτής της σημαντικής συναυλίας.

Επίσης, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, η ανάπλαση στο Μικρολίμανο, ένα πολύ σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε επί θητείας του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη και της Δημοτικής Αρχής με τη βοήθεια και τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής να αναδειχθεί και  να το δουν οι πολίτες».

 

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού  και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, σε δήλωσή της, επεσήμανε:

«Με  μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο ανακαινισμένο Μικρολίμανο έναν από τους σπουδαιότερους εκφραστές της ελληνικής μουσικής τον Γιώργο Νταλάρα, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και την Ασπασία Στρατηγού σε μια υπέροχη βραδιά,  στο  πλαίσιο του «Φεστιβάλ Εκ Πειραιώς Μνήμες Μικρασίας». Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Γιώργο Νταλάρα, όλους τους καλλιτέχνες και το σύνολο των φορέων, οι οποίοι με τη στήριξή τους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους χιλιάδες Πειραιώτες που τίμησαν με την παρουσία τους το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια τιμής και μνήμης».

 

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη συναυλία του  Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο  Ο κ. Γιώργος Νταλάρας, μιλώντας στον κόσμο, ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή που τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και με συγκίνηση τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Γεννήθηκα σε μια προσφυγική παράγκα στην Κοκκινιά από Μικρασιατική οικογένεια και γι΄ αυτόν τον λόγο είναι χρέος μου να ερμηνεύω τα συγκεκριμένα  τραγούδια».

Πριν την έναρξη της συναυλίας ο κ. Μώραλης προσέφερε στον Γιώργο Νταλάρα μια μινιατούρα του Λέοντος του Πειραιά.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button