Δελτία τύπου

Η  προτομή του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία κοσμεί τον Πειραιά

Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαΐδης τραγούδησαν Καββαδία στο Βεάκειο Θέατρο

Η  προτομή του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία κοσμεί τον ΠειραιάΤον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία τίμησαν ο Δήμος Πειραιά και η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του που πραγματοποιήθηκαν χθες, στο λιμάνι του Πειραιά, στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την 2ας Μεραρχίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας 2022.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκαναν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά  κ. Παύλος Σκλαβούνος. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Άγγελος  Βλάσσης. Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Σκλαβούνος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

Η  προτομή του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία κοσμεί τον Πειραιά«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σε μια σημαντική στιγμή για την πόλη του Πειραιά και το μεγάλο λιμάνι της χώρας, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ποιητή της θάλασσας, Νίκου Καββαδία.

Η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του Καββαδία στον Πειραιά αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, καθώς ο σημαντικός αυτός ποιητής, ο ναυτικός πρώτα απ’ όλα, Νίκος Καββαδίας, είχε καταγωγή από την Κεφαλονιά και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που καταφέραμε επί της θητείας μας να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία και από σήμερα η προτομή του Καββαδία θα κοσμεί την πόλη μας, σε αυτό το σημείο, δίπλα στη θάλασσα που τόσο αγάπησε.

Άλλωστε ο Πειραιάς, η πόλη της ναυτοσύνης και των ναυτικών μας, οφείλει τιμή σε αυτή τη σπουδαία ποιητική φυσιογνωμία. Ο Καββαδίας με το έργο του, το οποίο μελοποίησαν οι σπουδαιότεροι Έλληνες συνθέτες, βρίσκεται, ακόμα και στις ημέρες μας, στην καρδιά και την ψυχή κάθε ναυτικού που ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς που  πραγματοποιούμε την εκδήλωση αυτή στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας του Δήμου Πειραιά. Οι Ημέρες Θάλασσας είναι γιορτή, είναι πολιτισμός, είναι ιστορία, είναι όλα αυτά που έχουν διαμορφώσει τη φυσιογνωμία του Πειραιά και των ανθρώπων του. Και ο Καββαδίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, τη Διεύθυνση Πολιτισμού, τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού και το Τμήμα Μνημείων του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Αράπη, που δρομολογήσαν τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να γίνει ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός, μάλιστα τα υποψήφια έργα ήταν αρκετά, περισσότερα από είκοσι.

Η  προτομή του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία κοσμεί τον ΠειραιάΕπίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη μας. Είναι από τους πιο ιστορικούς συλλόγους του Πειραιά, ιδρύθηκε το 1922, σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη χρονιά για ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τον Πειραιά που δέχτηκε τα κύματα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Είναι ένας πολύ δραστήριος και πολυπληθής σύλλογος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της πόλης μας και κρατά ζωντανά τα στοιχεία του πολιτισμού, τα ήθη και τις παραδόσεις των δύο νησιών. Συγχαρητήρια και στον γλύπτη κύριο Άγγελο Βλάσση, για την πολύ ωραία προτομή που φιλοτέχνησε. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά  κ. Παύλος Σκλαβούνος, σε δήλωσή του, επεσήμανε:

Η  προτομή του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία κοσμεί τον Πειραιά«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική  γιατί ένα όνειρο ετών, όχι μόνο μελών της Αδελφότητας, αλλά και όλων των ναυτικών γίνεται πραγματικότητα. Ο ποιητής που υμνεί τη θάλασσα βρίσκεται στην πόλη του. Είμαι επίσης αρκετά συγκινημένος διότι το τελευταίο καράβι με το οποίο  ταξίδεψε ο ποιητής είναι το ίδιο, τελευταίο καράβι με το οποίο ταξίδεψε ο πατέρας μου και έχω κι εγώ ταξιδέψει.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά για την προσπάθειά του, για την καταλυτική κίνηση την οποία έκανε ο Δήμαρχος και το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα.

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων εδράζεται περισσότερα από 100 χρόνια στον Πειραιά, αγαπάμε την πόλη μας, συνεχίζουμε, δημιουργούμε, πράττουμε και μοιραζόμαστε».

Ο  γλύπτης κ.  Άγγελος  Βλάσσης, στον χαιρετισμό του,  υπογράμμισε:

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Πειραιά, στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ευκαιρία που μου έδωσε, αλλά και σε πολλούς ανθρώπους να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας. Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Τμήμα Μνημείων του Δήμου, όπου βρήκα τον επαγγελματισμό και την πολύ καλή διάθεση των εργαζομένων. Επίσης, να ευχαριστήσω την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων που ήταν ο καταλυτικός παράγοντας, καθώς και τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς».

Αμέσως μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων ακολούθησε συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, με τους μοναδικούς Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαΐδη να ερμηνεύουν Καββαδία και να ταξιδεύουν τους παρευρισκομένους με τις μελωδίες τους.

 

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, η Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά (ΔΗ.ΡΑ.Π.) και  η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.

Η  προτομή του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία κοσμεί τον ΠειραιάΣτην τελετή παρευρέθηκαν : η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.  Κώστας  Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Πειραιά κ. Νικόλαος Μανωλάκος, ο Βουλευτής Κεφαλληνίας κ.  Παναγής Καππάτος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, οι Αντιδήμαρχοι κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και  κ.κ. Δημήτρης Αράπης και  Δημήτρης Καρύδης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ.  Αντώνης Μοραντζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Κοτέας,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κυρίες Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και Ανδριανή Λαμπροπούλου και κ.κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας και Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Ευαγγελίδης και ο πρώην Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Γλύκας, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πειραιά, πλήθος Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων.

Η  προτομή του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία κοσμεί τον Πειραιά

 

 

  • Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2022, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο:  www.imeresthalassas.gr
  • Υλικά δημοσιότητας, γραφικά και φωτογραφίες στο link: imeresthalassas.gr/press
  • «Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα,  https://www.facebook.com/ImeresThalassas και https://www.instagram.com/imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με  φωτογραφίες και live μεταδόσεις.
  • Ανεβάστε τις δικές σας φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις των ημερών θάλασσας με την επισήμανση  #imeresthalassas
περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button