Δελτία τύπου

Τριήμερη επίσκεψη Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη στην Κύπρο

Στο επίκεντρο η αδελφοποίηση Δήμων Πειραιά και Αμμοχώστου

Τριήμερη επίσκεψη Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη στην ΚύπροΤην Κύπρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, ο Δήμαρχος Πειραιά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου, με τον οποίο συζήτησαν την επικείμενη αδελφοποίηση των δύο πόλεων, καθώς και την υλοποίηση συνεργειών στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού. Επιπλέον, ο κ. Μώραλης είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους Δημάρχους Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου.

Η επίσκεψη του Δημάρχου Πειραιά εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών, επ΄ ωφελεία των πόλεων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Επισκέφθηκα την Κύπρο με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα με σκοπό να συναντήσω τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου, προκειμένου να συζητήσουμε για την επικείμενη αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου.

Η αρχή των συζητήσεών μας έγινε με αφορμή την επί σειρά ετών αδελφοποίηση των δυο επιμελητηρίων των δυο πόλεων και από την κοινή επιθυμία μας, ώστε συνδέοντας τις δυο πόλεις, αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω διεθνοποίηση του προβλήματος της παράνομης κατοχής της πόλης της Αμμοχώστου και να μεγαλώσει την οικογένεια των πόλεων, οι οποίες στηρίζουν τα δίκαια αίτημα των Κύπριων δημοτών της Αμμοχώστου.

Τριήμερη επίσκεψη Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη στην ΚύπροΠαράλληλα, είναι βέβαιο ότι μπορούμε από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς ανεξάρτητα από την παράνομη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου, η Δημοτική αρχή, η οποία αναγκαστικά εδρεύει στην πόλη της Λεμεσού, συνεχίζει να στηρίζει αυτούς τους τομείς μέσα από σημαντικά σωματεία, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο την συνοχή των δημοτών της πόλης, οι οποίοι βέβαια κατοικούν εδώ και 48 χρόνια σε άλλες πόλεις της Κύπρου.

Η υποδοχή και η φιλοξενία ήταν εξαιρετική και η επικοινωνία μας θα συνεχιστεί ώστε να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που απαιτούνται για την επισημοποίηση της αδελφοποίησης.

Η πιο συγκλονιστική εμπειρία που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας, ήταν στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου μου δημιουργήθηκαν δυο συναισθήματα: κατάθλιψη και στεναχώρια από την εικόνα μιας ερημωμένης για 48 χρόνια πόλης, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι της δεν μπορούν καν να επισκεφτούν τις κατοικίες τους. Απορία και εκνευρισμό όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η παγκόσμια κοινότητα και τα θεσμοθετημένα όργανά της, αντιμετωπίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά παρόμοιες καταστάσεις. Σωστός ξεσηκωμός και αποφάσεις σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αδιαφορία για την παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας ο οποίος συνεχίζεται για 48 χρόνια βρήκε ακόμα έναν ενεργό σύμμαχο: την πόλη του Πειραιά.

Στο περιθώριο της επίσκεψής μου είχα την χαρά να συναντηθώ και με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, με τον οποίο συζητήσαμε την ανάπτυξη συνεργασιών, καθώς Δήμος Πειραιά και Δήμος Λάρνακας είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1995. Τέλος, συναντήθηκα και με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου, τον οποίο και ευχαριστώ για την όμορφη υποδοχή».

 

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button