Δελτία τύπου

«Γυναικεία επιχειρηματικότητα και γαλάζια οικονομία – μια νέα πρόκληση για το παρόν και το μέλλον»

Ο Πειραιάς ηγείται ενός δικτύου 4 ευρωπαϊκών πόλεων που προωθεί την καινοτομία στη γαλάζια οικονομία

Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας, όχι ως ζήτημα φεμινισμού, αλλά ανάπτυξης της οικονομίας και επίτευξης κοινωνικής ισορροπίας ήταν ένα εκ των βασικών ζητημάτων που απασχόλησαν τη δεύτερη διακρατική συνάντηση του έργου BluAct 2nd Wave στις 26 και 27 Ιανουαρίου.
Επικεφαλής εταίρος του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Urbact III, είναι ο Δήμος Πειραιά και συμμετέχουν σε αυτό το Ίδρυμα Επιχειρηματικότητας του Γκντάνσκ (Πολωνία), το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Κέντρο του Κόπερ (Σλοβενία) και το Κέντρο Παράκτιας Ανάπτυξης της Μπουλόν συρ Μέρ (Γαλλία).
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε στους εταίρους και στα μέλη τοπικής δράσης του Δήμου
Πειραιά, που έχει συσταθεί για το έργο αυτό, το ερώτημα «Πώς μπορεί η ισότητα των φύλων να εφαρμοστεί στην Γαλάζια Επιχειρηματικότητα;». Κυρίαρχη θέση ήταν να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προώθηση της γυναικείας συμμετοχής στις υποψηφιότητες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία «Blue Growth Piraeus». Σημειώνεται ότι το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια προηγούμενου ανάλογου έργου (1 η φάση), όπου ο Δήμος Πειραιά ήταν επίσης επικεφαλής εταίρος και απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία, ώστε αυτή να μεταφερθεί στους εταίρους της 2 ης φάσης του έργου.
Η διημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των περιορισμών της πανδημίας, περιλάμβανε επίσης σημαντικές θεματικές σχετικά με ζητήματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στη γαλάζια οικονομία, όπως μοντέλα σχεδιασμού και υλοποίησης επιχειρηματικών ιδεών, δημιουργίας και ανάπτυξης θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της Δρ. Ελένης Χατζηγιάννη, στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης
Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εστίασε στο σύγχρονο πλαίσιο της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας, όπως αυτό διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ανακοίνωση του Μαΐου 2021 «Μια νέα προσέγγιση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία».
Το πρόγραμμα της διημερίδας περιλάμβανε ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο και το όραμα του δικτύου, στοχευμένες παρουσιάσεις από τους καλεσμένους και συμμετέχοντες ειδικούς, διαδραστικά διαδικτυακά workshops και ένα διαδικτυακό «αίθριο» σε μορφή metaverse για την δικτύωση των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων.
Η συζήτηση «Αυξάνοντας την ισότητα των φύλων στους διαγωνισμούς Blue Growth» είχε ευρεία και ενεργή
συμμετοχή από περισσότερα από 30 άτομα, συνεργάτες από τις 3 ευρωπαϊκές πόλεις, εκπροσώπους από άλλα
ευρωπαϊκά έργα (όπως το αδερφό «Tech Revolution» του URBACT), αλλά και το «Γαλάζιο Δίκτυο» του Δήμου
Πειραιά, την Τοπική Ομάδα Δράσης URBACT, που στηρίζει εδώ και χρόνια τον διαγωνισμό «Blue Growth Piraeus».

Μπορείτε να δείτε όλη τη διημερίδα μαγνητοσκοπημένη στον σύνδεσμο: bluact.eu/tnm2

Τι είναι το BluAct;
Το δίκτυο «BluAct 2nd wave» συνεχίζει την επιτυχία του πρώτου «κύματος», όταν 6 ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια υποστηρίχτηκαν ενεργά ώστε να «μιμηθούν» την καλή πρακτική του Δήμου Πειραιά σχετικά με τον διαγωνισμό καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία «Blue Growth Piraeus».
Μεταξύ 2018 και 2020, όλες οι πόλεις διοργάνωσαν επιτυχώς τον δικό τους διαγωνισμό, ενώ το URBACT αποφάσισε να συνεχίσει με ένα «δεύτερο κύμα» με 3 ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις, που θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από την καλή πρακτική του Δήμου Πειραιά.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο bluact.eu και στο urbact.eu/bluact-second-wave

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button