Δελτία τύπου

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου ΠειραιάΜε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η 1η Ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων του Κ.Σ.Ε., τα αποτελέσματα του πρώτου έτους λειτουργίας του Κέντρου αναφορικά με τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, καθώς και στοιχεία ερευνών και μελετών που ολοκληρώθηκαν και αφορούν την επιχειρηματικότητα στον Πειραιά.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Ράλλειο Γυμνάσιο & Λύκειο, απηύθυναν ομιλίες  ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ.  Παντελής Παντελίδης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δράση η οποία αφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Δήμου που επλήγησαν από την πανδημία, προϋπολογισμού  7.000.000 ευρώ, η οποία συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ). Το ελάχιστο ποσό επιχορήγησης είναι 1.500€ και το μέγιστο 20.000€.

Η αναγκαιότητα τόσο της συγκεκριμένης δράσης, όσο και λοιπών δράσεων ενίσχυσης, αποδεικνύεται από την ευρεία συμμετοχή  Πειραϊκών επιχειρήσεων, αφού 1394 επιχειρήσεις, από πληθώρα κλάδων, υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης. Ενδεικτικά αναφέρονται τρείς κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, οι οποίοι είναι το Λιανικό εμπόριο (285 επιχειρήσεις, ποσοστό 20,4%), οι Υπηρεσίες Εστίασης (207 επιχειρήσεις, ποσοστό 14,8%) και το Χονδρικό εμπόριο (134 επιχειρήσεις, ποσοστό 9,6%).

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης.

Ακολουθούν ομιλίες

Γιάννης Μώραλης Δήμαρχος Πειραιά

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά«Το Κέντρο Στήριξης επιχειρηματικότητας από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του έχει υλοποιήσει αξιόλογες δράσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Μια από τις πλέον σημαντικές δράσεις, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Πρόκειται για άμεση και μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και την κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας και γνώρισε ιδιαίτερη αποδοχή από τις επιχειρήσεις. Συνολικά, υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης 1.394 επιχειρήσεις του Πειραιά, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης δράσης. Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας και προκλήσεων για την επιχειρηματικότητα, δείξαμε πως η αξιοποίηση και εφαρμογή νέων, στοχευμένων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών εργαλείων μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων, στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε άλλωστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε όρθια την μικρή και μεσαία επιχείρηση στην πόλη μας, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Δήμος Πειραιά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της Καινοτομίας και  πρωτοπορεί. Παράλληλα, διευρύνουμε την εποικοδομητική συνεργασία με τον κόσμο του επιχειρείν στον Πειραιά, με τα επιμελητήρια και τον εμπορικό σύλλογο, καθώς και με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.  Προχωράμε όλοι μαζί για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας».

 

Άδωνις Γεωργιάδης- Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά«Αυτή η εβδομάδα είναι ιστορική καθώς, για πρώτη φορά στα χρονικά, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-27 που αφορά στις επιχειρήσεις, υποβάλλεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τρεις μήνες μετά την έγκριση του συνολικού ΕΣΠΑ, την πρώτη χρονιά της προγραμματικής περιόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων πολλούς μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.  Μόνο από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-20 διατέθηκαν 4,3 δις ευρώ σε μια σειρά δράσεων, από τη (μη) επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και συγκεκριμένα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο».

 

Κώστας Κατσαφάδος-Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά«H επιλογή της δημιουργίας από τον Δήμο Πειραιά του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, ήταν μια ορθή επιλογή που λειτούργησε ως ένας πολύτιμος σύμμαχος για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Από τη μεριά μας  ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στηρίζουμε πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Δήμου Πειραιά που δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικές κοινωνίες για να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Παράλληλα,  υλοποιούμε ως στρατηγική επιλογή το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη».

 

Γιώργος Πατούλης-Περιφερειάρχης Αττικής

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά«Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο είναι η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε δήμους και ομάδες δήμων της Περιφέρειας μας, με ένα συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 250 εκ. €», σημείωσε ο κ. Πατούλης. Στη  συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ και επεσήμανε ότι θα είναι αυξημένος κατά 54% ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, λέγοντας ότι θα ξεπεράσει το 1,6 Δις Ευρώ. Στη συνέχεια ανέφερε: «Ειδικά για την περιοχή του Πειραιά, πρέπει να τονίσουμε ότι το σχέδιο υλοποίησης της ΟΧΕ που εγκρίθηκε από τη διαχειριστική μας αρχή, ξεπερνάει τα 80 εκ. €, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πλήρη ενεργοποίηση της εκχώρησης, τα οποία αντικατοπτρίζονται στα ποσοστά ενταγμένων έργων και νομικών δεσμεύσεων του Δήμου Πειραιά. Ειδικότερα η δράση Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά, για την οποία είμαστε εδώ σήμερα, είναι μια ιδιαίτερα πετυχημένη πρωτοβουλία του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19 στα γεωγραφικά όρια του Πειραιά. Η εν λόγω δράση έρχεται συμπληρωματικά στη χρηματοδότηση που δόθηκε από τη διαχειριστική αρχής της Περιφέρειας σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας και η οποία αφορούσε σε ενίσχυση περίπου 10.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με έναν συνολικό προϋπολογισμό 250 εκ. € από τον άξονα της επιχειρηματικότητας του ΠΕΠ Αττικής».

 

Σταυρούλα Αντωνάκου- Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη  και τα στελέχη του για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν την ημερίδα. Η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας έχει πληγεί πολλαπλώς την τελευταία δεκαετία. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο Περιφέρεια και Δήμοι πρέπει να αποτελέσουν τους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας. Είναι σημαντική λοιπόν η ενημέρωση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν, τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση λειτουργίας τους, την πρόσβασή τους σε νέες αγορές αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους. Ως Περιφέρεια Αττικής ήδη έχουμε διαθέσει σε συνολικά 9.617 επιχειρήσεις 250.000.000€ ‘μη επιστρεπτέας’ ενίσχυσης, που έχουν πληγεί από την πανδημία του COVID-19. Παράλληλα μέσω του ΠΕΠ Αττικής, διατέθηκαν συνολικά 3.000.000€ με τελικούς δικαιούχους τα Επιμελητήρια Πειραιά, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τουλάχιστον 2.500 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα συνεχίζουμε την χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, του Κέντρου Καινοτομίας και Γαλάζιας Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά. Όπως έχει υπερτονίσει και ο Περιφερειάρχης Αττικής, εργαζόμαστε και θα εργαστούμε για την βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με τους δήμους, τα επιμελητήρια και τα πανεπιστήμια».

 

Παντελής Παντελίδης-Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά για τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του στα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα για τη δημιουργία νέων δυναμικών δομών, όπως αυτή του Κέντρου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. Το Πανεπιστήμιο της πόλης μας εστιάζει τη διδασκαλία και έρευνά του, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που άπτονται της θεματικής της σημερινής ημερίδας και καταβάλει κάθε προσπάθεια να στρέψει πιο δυναμικά την εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα σε τομείς της γαλάζιας οικονομίας, να ενταχθεί στα υφιστάμενα clusters της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών και να εστιάσει περισσότερο στη συνεργατική εφαρμοσμένη έρευνα. Να δημιουργήσει κοινότητες γνώσης (Knowledge Communities) με φορείς και επιχειρήσεις του Πειραιά. Να συνεργαστεί με τις  καινοτομικές και επιχειρηματικές δομές του Δήμου, όπως και τα Επιμελητήρια. Να συμβάλει στη μεταφορά και διάχυση πληροφορίας, γνώσης και τεχνολογίας».

 

Δημήτρης Καρύδης- Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

«Στον Δήμο Πειραιά γίνεται πράξη  με χειροπιαστό τρόπο η ενίσχυση των μικρών  και πολύ μικρών επιχειρήσεων της πόλης μας,   σε μία πολύ δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας. Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει  7 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη  των επιχειρήσεων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και οι δράσεις που υλοποιούμε τονώνουν την τοπική οικονομία. Η  χρηματοδότηση αυτή είναι μία ανάσα στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, σε μία εποχή που ακόμα και το ευρώ έχει πολύ μεγάλη αξία και σημασία για το επιχειρείν».

 

Άγγελος Κυριόπουλος-Οικονομικός Διευθυντής ICAP

«Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και σε συνθήκες πανδημίας, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας παρείχε αξιόπιστη υποστήριξη των επιχειρήσεων και ανέπτυξε συνεργασία με το ευρύτερο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας (Επιμελητήρια, φορείς, Σύλλογοι, Δήμος κτλ.). Μελετώντας το Μακροοικονομικό  και Μικροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο έχει ως βασική επιδίωξη την υποστήριξη των επιχειρήσεων του Πειραιά με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την ανάπτυξή τους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Αναστασία Ζαχαράκη-Διευθύντρια Κ.Σ.Ε. 

«Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεων και μετά από ένα χρόνο λειτουργίας αποτελεί αναγνωρίσιμο κόμβο στήριξης της επιχειρηματικής κοινότητας του Δήμου Πειραιά. Το ΚΣΕ μέχρι σήμερα υποστήριξε και υποστηρίζει πάνω από 570 επιχειρήσεις. Από αυτές για 361 έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική αναγκών, ενώ για περίπου 290 έχει ολοκληρωθεί η εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη ιδίως σε θέματα αναζήτησης χρηματοδότησης μέσω δράσεων ενισχύσεων και σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί 16 μελέτες και έρευνες οι οποίες αποτυπώνουν τη δομή και τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων.

Το Κέντρο αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία και τους έμπειρους σύμβουλους της Ένωσης Εταιρειών (ICAP Advisory & GRANT THORTON BS) στοχεύει στη στήριξη με υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δυσκολεύονται να αναζητήσουν συμβουλευτική υποστήριξη, αλλά και στη στήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ώστε να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που εμφανίζονται και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται. Παράλληλα το Κέντρο μέσω των μελετών και ερευνών που εκπονεί, παρακολουθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσαρμόζει τις υπηρεσίες του στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

 

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου ΠειραιάΣτην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, κ. Νίκος Μανεσιώτης Οικονομικός Επόπτης του Ε.Β.Ε.Π., ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου  Ελλάδος κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου  Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς κ. Δημήτρης  Μαθιός και ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, οι οποίοι εξήραν τις δράσεις  του Κέντρου Στήριξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά τον τελευταίο χρόνο.

 

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου ΠειραιάΣτην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Πειραιώς κ. Γιάννης Μελάς και κ. Νίκος Μανωλάκος, οι Δήμαρχοι Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης, Μοσχάτου κ. Ανδρέας Ευθυμίου και Π. Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά: https://piraeusbsc.gr/

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button