Δελτία τύπου

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

«Αντίο στον Μίκη της Ελλάδας, στον Μίκη του κόσμου.

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο Έλληνα, μια προσωπικότητα με τεράστια πορεία καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική, η οποία έχει σημαδέψει γενιές και γενιές.

Σήμερα όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων θρηνούν για την απώλεια ενός ανθρώπου που με τη μουσική του έγινε σύμβολο Ελευθερίας παγκοσμίως και έκανε την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, ότι κάθε Σαββατοκύριακο στο σπίτι, οι γονείς μου άκουγαν μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με τη Φαραντούρη, τον Μπιθικώτση και άλλους μεγάλους ερμηνευτές. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου μας έμαθαν την πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τα τραγούδια του Μίκη. Μέσα από τη μουσική του μάθαμε τους μεγάλους Έλληνες ποιητές, ακόμα και ξένους, όπως τον Πάμπλο Νερούντα.

Πολλά χρόνια αργότερα, σε μια συνάντησή μας στο σπίτι του, μου εκμυστηρεύτηκε ότι κρυβόταν στα καμαρίνια του Δημοτικού Θεάτρου, όταν τον κυνηγούσαν. Όπως και άλλα συγκλονιστικά περιστατικά που έζησε στην πόλη του Πειραιά, ως βουλευτής, στη σημαντικότερη και πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του, τη δεκαετία του 60, τότε δηλαδή που μελοποίησε τα κορυφαία του έργα, όπως η Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί.

Αντίο Μεγάλε Μίκη Θεοδωράκη. Θα παραμείνεις για πάντα στην καρδιά μας. Σε ευχαριστούμε για τους στίχους σου, τις νότες σου, τις συγκινήσεις που μας χάρισες, για τη στάση ζωής και για όσα έκανες για την πατρίδα μας!»

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button