Δελτία τύπου

Αδελφοποίηση Δήμου Πειραιά και Δήμου Δυτικής Σάμου

Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Δυτικής Σάμου επισφραγίστηκαν σήμερα με την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, η οποία υπογράφηκε από τους Δημάρχους κ. Γιάννη Μώραλη και κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Η αδελφοποίηση αφορά στην εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης στα πεδία του αθλητισμού, της τέχνης, του πολιτισμού,  του τουρισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Προβλέπει επίσης την υλοποίηση κοινών δράσεων και τη διεύρυνση των ιστορικών δεσμών των δύο πόλεων.

Αδελφοποίηση Δήμου Πειραιά και Δήμου Δυτικής ΣάμουΠαρόντες στην υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης ήταν από τον Δήμο Πειραιά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης   και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος και από τον Δήμο Δυτικής Σάμου οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικόλαος Βακάκης και Ιωάννης Βαλσαμίδης.

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Αντιδήμαρχος και ο επί 16 έτη Πρόεδρος της Κοινότητας Υδρούσσας κ. Ιωάννης Βαλσαμίδης, προσέφερε στον Δήμαρχο αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παππού του Ιωάννη Μώραλη. Επίσης, ο κ. Βαλσαμίδης προσέφερε  και μια φωτογραφία του πατέρα του Πέτρου Μώραλη, από την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Υδρούσσας.

H υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των ισχυόντων μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 που ορίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και η Πολιτεία.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του Δήμου Δυτικής Σάμου στην πόλη μας, ενώ στην ομιλία  του τόνισε μεταξύ άλλων:

Αδελφοποίηση Δήμου Πειραιά και Δήμου Δυτικής Σάμου«Η αδελφοποίηση των Δήμων Πειραιά και Δυτικής Σάμου έρχεται να επιβεβαιώσει την εξαιρετικά καλή συνεργασία μας,  ανοίγοντας μια προοπτική για υλοποίηση περαιτέρω συνεργειών σε μια σειρά από τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, οι τέχνες κ.α. Θα μου επιτρέψετε να πω, πως αποτελεί και μια ιδιαίτερη στιγμή για εμένα αυτή η αδελφοποίηση,   καθώς η καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου είναι από την Υδρούσσα της Σάμου. Οι αδελφοποιήσεις μεταξύ των Δήμων έχουν νόημα όταν μπορούν να αποφέρουν θετικά οφέλη για τις πόλεις, όταν δηλαδή περνάμε από τα λόγια και τις υπογραφές στις πράξεις. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, υπάρχει άλλωστε η διάθεση για ενίσχυση της ήδη καλής συνεργασίας μας. Στον Πειραιά υπάρχει έντονο συνδετικό στοιχείο με τη Σάμο και χαίρομαι ιδιαίτερα που με αυτή την αδελφοποίηση επισφραγίστηκαν οι δεσμοί φιλίας που ενώνουν τους δύο Δήμους. Τέλος, θα ήθελα  να  ευχαριστήσω θερμά τον κ. Βαλσαμίδη και την Κοινότητα της Υδρούσσας, για την ευγενική προσφορά του σπάνιου και πολύτιμου αρχειακού υλικού. Είναι μια συγκινητική πρωτοβουλία για την οποία σας ευχαριστώ».

 

 Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, σε ομιλία του,  ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και να πω ότι η αδελφοποίηση των δύο Δήμων ήταν μια επιθυμία που είχαμε από τη δεκαετία του ΄80, που τότε είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με τον αείμνηστο πατέρα σας σε πολλά επίπεδα και το πιο βασικό ήταν να μπορέσουμε να φέρουμε τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι. Εάν δεν ήταν ο αείμνηστος Πέτρος Μώραλης πιθανόν να μην είχαμε σήμερα το Πανεπιστήμιο στο Καρλόβασι με τρία τμήματα πρωτοποριακά, τα οποία είναι ζηλευτά σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα λοιπόν, η συγκυρία που είστε κι εσείς Δήμαρχος στον Πειραιά   είναι ό,τι καλύτερο.  Πέρα από αυτό, η Σάμος έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Πειραιά. Η αδελφοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα μπορεί να βοηθήσει και τους δύο Δήμους σε πολλά επίπεδα. Και στον πολιτισμό και στην οικονομία και στον αθλητισμό, παράλληλα και σε επίπεδο Πανεπιστημίου. Πρέπει λοιπόν να είναι μια συνεργασία και μια αδελφοποίηση με βάθος χρόνου και να έχει συνέχεια, να μην είναι μια υπογραφή για τίτλους μόνο. Πιστεύω ότι και οι δυο μπορούμε να αντλήσουμε οφέλη από αυτήν τη συνεργασία. Εμείς στεκόμαστε όρθιοι με τη βοήθεια πολλών συναδέλφων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα  και με τη δική σας βοήθεια, την οποία  είδαμε έμπρακτα στο θέμα του σεισμού. Αυτό μάς δίνει κουράγιο να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να φέρουμε πάλι τη Σάμο στην κανονικότητα. Σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά, για την τιμή και την ανταπόδοση».

 

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button