Δελτία τύπου

Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά οι απαλλαγές τελών και οι οικονομικές διευκολύνσεις για  Δημότες και Επαγγελματίες

Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, το οποίο συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας,  οι απαλλαγές τελών και οι οικονομικές διευκολύνσεις για  δημότες που διαβιούν και ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στην  πόλη μας.

Τα μέτρα κοινωνικού σκοπού που εγκρίθηκαν  έχουν ως στόχο  τη διευκόλυνση και τη στήριξη όλων όσοι πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά επικαιροποίησε τις κάτωθι απαλλαγές και οικονομικές διευκολύνσεις, οι οποίες  ισχύουν κατά περίπτωση από τη λήψη των μέτρων και μέχρι την άρση τους.

Συγκεκριμένα:

  1. Απαλλαγή από το αναλογούν ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού  των καταστημάτων, για όσο χρόνο θα έχει επιβληθεί παύση λειτουργίας των καταστημάτων κατά περίπτωση.
  2. Απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων,  για το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων παύσης λειτουργίας των  καταστημάτων κατά περίπτωση.
  3. Αναστέλλεται  η πληρωμή των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου  από  1 Μαρτίου και μέχρι τη λήξη των μέτρων και την έναρξη λειτουργίας των δομών. Τροφεία τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί για τον μήνα Μάρτιο με αίτηση των δημοτών θα επιστραφούν αχρεωστήτως.
  4. Για τα μισθωμένα από ιδιώτες ακίνητα του Δήμου, για εμπορική χρήση, από την έναρξη των μέτρων και μέχρι τη λήξη τους, μειώνεται το μηνιαίο μίσθωμα κατά 40%.
  5. Για τις οφειλές των κατόχων περιπτέρων για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν με επιμερισμό του οφειλόμενου ποσού σε τρείς (3) δόσεις, ως εξής:

Α΄ δόση  έως 31/7,  Β΄ δόση έως 30/9 και Γ΄ δόση έως 30/11.

  1. Απαλλαγή καταβολής του αναλογούντος τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%).
  2. Για ήδη καταβληθέντα  ποσά  των παραπάνω περιπτώσεων δίνεται η δυνατότητα για συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις.
  3. Ως προς το αναλογούν τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (0,5%)  και του αναλογούντος τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης (5%), δεν απαιτείται λήψη ελαφρύνσεων από τον Δήμο, καθόσον, είναι αυστηρά συνδεδεμένα με τη λειτουργία και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και εν τοις πράγμασι όταν οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, δεν γεννάται και υφίσταται  το ανάλογο τέλος.
  4. Ως προς τη λειτουργία της Κυριακάτικης Αγοράς (Παζάρι) μη καταβολή αναλογικών οφειλών για τις Κυριακές τις  οποίες δεν θα λειτουργήσει.
  5. Αναστολή της καταβολής των τελών α) 0.5% διαμονής παρεπιδημούντων, β) 0.5% ακαθάριστων εσόδων, γ) 5% κέντρων διασκέδασης  για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για απαλλαγές τελών και οικονομικές διευκολύνσεις, στο site  του Δήμου Πειραιά, στον εξής σύνδεσμο: https://piraeus.gov.gr/hlektronikes-aithseis/

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε πως η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μια σειρά απαλλαγών και οικονομικών διευκολύνσεων, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τους δημότες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. «Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας του Πειραιά έχει «παγώσει», θεωρούμε πως η απαλλαγή των τελών και η διευκόλυνση οφειλών για δημότες και επαγγελματίες, είναι μια επιβεβλημένη ενέργεια από την πλευρά μας. Αυτονόητη επίσης είναι  και η στήριξη των γονέων, οι οποίοι  απαλλάσσονται από τα τροφεία των Βρεφονηπιακών μας Σταθμών», τόνισε ο κ. Μώραλης, ο οποίος κλείνοντας ανέφερε:   «Ο Δήμος Πειραιά εν μέσω της πανδημίας,  δείχνει για ακόμα μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, εστιάζει σε πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, προσφέρει σημαντικές οικονομικές «ανάσες», αναδεικνύοντας τον ζωτικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε στιγμές κρίσης. Εάν η υγειονομική κρίση συνεχιστεί, γεγονός που απευχόμαστε, θα είμαστε πάλι παρόντες προκειμένου να εξετάσουμε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.  Επιθυμία μας είναι να είμαστε κοντά στους πολίτες και στους επαγγελματίες  και να συμβάλλουμε, προκειμένου να βγουν όσο το δυνατόν αλώβητοι από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, σε δήλωσή της, σημείωσε:

«Επιχειρώντας να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας παρέχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατόπιν λήψης σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβούλιου, λάβαμε μέτρα απαλλαγής από  ανταποδοτικά τέλη, από τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως επίσης μέτρα για τους περιπτερούχους και την Κυριακάτικη Αγορά.  Δεσμευόμαστε πως θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα του Νόμου για να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας  σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

 

Ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου κ. Γρηγόρης Καψοκόλης, σε δήλωσή του, επεσήμανε:

«Mαζί με την ασφάλεια για την προστασία της υγείας  όλων των δημοτών, κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι και η στήριξη στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.  O Δήμος Πειραιά είναι και θα παραμείνει  δίπλα τους, προσπαθώντας να στηρίξει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη  από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.  Στόχος μας είναι να μην υπάρξει  ούτε ένα νέο λουκέτο και να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.  Για τον λόγο αυτό, προχωράμε σε απαλλαγές και ελαφρύνσεις, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της πόλης μας. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button