Δελτία τύπου

Απαλλαγή τελών και οικονομικές διευκολύνσεις σε Δημότες και Επαγγελματίες από τον Δήμο Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά, κατανοώντας τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και λαμβάνοντας υπόψη τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αποφάσισε τη λήψη σημαντικών  κοινωνικών μέτρων, για τη στήριξη  και τη διευκόλυνση των δημοτών που διαβιούν και ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον Δήμο.

Συγκεκριμένα από τη λήψη των μέτρων και μέχρι την άρση τους ισχύει κατά περίπτωση:

1.         Απαλλαγή από το αναλογούν ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού  των καταστημάτων, για όσο χρόνο θα έχει επιβληθεί παύση λειτουργίας των καταστημάτων κατά περίπτωση.

2.         Απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων,  για το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων παύσης λειτουργίας των  καταστημάτων κατά περίπτωση.

3.         Αναστέλλεται  η πληρωμή των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου  από  1 Μαρτίου και μέχρι τη λήξη των μέτρων και την έναρξη λειτουργίας των δομών. Τροφεία τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί για τον μήνα Μάρτιο με αίτηση των δημοτών θα επιστραφούν αχρεωστήτως.

4.         Για τα μισθωμένα από ιδιώτες ακίνητα του Δήμου, για εμπορική χρήση, από την έναρξη των μέτρων και μέχρι τη λήξη τους, μειώνεται το μηνιαίο μίσθωμα κατά 40%.

5.         Για τις οφειλές των κατόχων περιπτέρων για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν με επιμερισμό του οφειλόμενου ποσού σε τρείς (3) δόσεις ως εξής:

Α΄ δόση  έως 31/7,  Β΄ δόση έως 30/9 και Γ΄ δόση έως 30/11.

6.         Απαλλαγή καταβολής του αναλογούντος τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%).

7.         Για ήδη καταβληθέντα  ποσά  των παραπάνω περιπτώσεων δίνεται η δυνατότητα για συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις.

8.         Ως προς το αναλογούν τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (0,5%)  και του αναλογούντος τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης (5%), δεν απαιτείται λήψη ελαφρύνσεων από τον Δήμο, καθόσον, είναι αυστηρά συνδεδεμένα με τη λειτουργία και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και εν τοις πράγμασι όταν οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, δεν γεννάται και υφίσταται  το ανάλογο τέλος.

9. Ως προς τη λειτουργία της Κυριακάτικης Αγοράς (Παζάρι) μη καταβολή αναλογικών οφειλών για τις Κυριακές τις  οποίες δεν θα λειτουργήσει.

 Σημειώνεται, πως όλα τα παραπάνω μέτρα και οι διαδικασίες υλοποίησης, θα θεσμοθετηθούν και θα εξειδικευθούν εντός της επομένης εβδομάδος με άμεσες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε πως για ακόμα μια φορά η Δημοτική Αρχή δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, στηρίζοντας  έμπρακτα  τους δημότες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί εξαιτίας  της υγειονομικής κρίσης. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι επιβεβλημένο να προσφέρουμε από την πλευρά μας, μια σημαντική οικονομική ανάσα στους δημότες και τους επαγγελματίες με την απαλλαγή των τελών και τη διευκόλυνση οφειλών, δεδομένου ότι έχει παγώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Θεωρώ επίσης αυτονόητη  υποχρέωσή μας να μην πληρώσουν οι γονείς τα τροφεία για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστοί», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή  από την πρώτη στιγμή της  πανδημίας προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών ενεργειών που διευκολύνουν και στηρίζουν δημότες, επαγγελματίες και ευπαθείς ομάδες της πόλης μας. «Επιθυμία μας είναι να είμαστε κοντά στους πολίτες και να  τους στηρίζουμε σε αυτή  τη δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα. Ενωμένοι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button