Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

Κοινωνική δράση σε δημοτικά σχολεία για τα άτομα με αναπηρία σε συνεργασία Δήμου Πειραιά και Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

Ο Δήμος Πειραιά και η Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π., διοργανώνουν δράση για τα δημοτικά σχολεία του Πειραιά, με γενικό τίτλο: «Ζωγραφίζουμε τη Νοητική Αναπηρία», που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Sports For Different Heroes».

Στόχος της δράσης είναι να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τα νέα παιδιά σχετικά με την αναπηρία (σε κάθε της μορφή και εκδήλωση) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που τα βιώνουν, οι οποίοι πολλές φορές χρειάζονται τη στήριξη μας για την ένταξή τους στην κοινωνία.

Αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της χωρίς διακρίσεις. Η πρωτοβουλία για την δράση αυτή προέρχεται από τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. που για άλλη μια φορά δείχνει τις υψηλές του κοινωνικές ευαισθησίες και τις αγωνίες του για τη δίκαιη και ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής χωρίς αποκλεισμούς. Την πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάζει με μεγάλη χαρά ο Δήμος Πειραιά στηρίζοντας  την υλοποίησή της.

Οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, καλούνται να ζωγραφίσουν για το πώς αντιλαμβάνονται την αναπηρία, συνοδεύοντας το έργο τους με ένα μήνυμα – τίτλο που θα αναδεικνύει την σημασία στήριξης στους ανθρώπους που βιώνουν τις δυσκολίες μιας αναπηρίας.

Τα έργα των μαθητών θα κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 στη Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά. Στις 8 και 9 Μαΐου 2020 τα έργα θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά μέσα από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Παράλληλα μέχρι και την εκδήλωση του Μαΐου,  ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν πολλές κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από την αναπηρία.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του, επεσήμανε πως η πρωτοβουλία του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. να υλοποιήσει δράση για τα άτομα με αναπηρία στα δημοτικά σχολεία της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντική και δείχνει για ακόμα μια φορά, την ευαισθησία που διακρίνει τον Ολυμπιακό σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μώραλης ανέφερε πως δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να κινητοποιηθούν για τα άτομα με αναπηρία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως είναι καθήκον της πολιτείας, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Χαίρομαι που οι μαθητές  θα συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού για τα άτομα με αναπηρία». Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πειραιά ευχαρίστησε τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. και όσους συμβάλουν σε αυτή την ενέργεια, λέγοντας πως ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και οι άνθρωποι του μεγάλου πειραϊκού συλλόγου πρωτοστατούν σε κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης υπογράμμισε πως η υλοποίηση παρεμβάσεων για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Πειραιά, επισημαίνοντας πως  τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές δράσεις τόσο στα Ειδικά σχολεία όσο και με παρεμβάσεις στην πόλη σε αυτή την κατεύθυνση. Κλείνοντας ο κ. Μώραλης κάλεσε όλους να «αγκαλιάσουν» αυτή την προσπάθεια.

Για τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π., η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και την ευχαρίστησή μου για αυτήν την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού που βοηθάει στην ευαισθητοποίηση και στην κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία. Και κυρίως γιατί στοχεύει στο να «φωλιάσει» αυτή η κατανόηση στις παιδικές ψυχές στο μέλλον. Με αυτή την ευκαιρία σας καλούμε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, πολίτες να αγκαλιάσετε και αυτήν την δράση και να λειτουργήσετε εθελοντικά με την καρδιά σας ως πρεσβευτές των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνία. Σας καλώ όλους να πούμε ένα ΟΧΙ στις διακρίσεις και ένα ΝΑΙ στην ζωή για όλους. Η αναπηρία σε οποιαδήποτε μορφή είναι ένας άλλος τρόπος να ανακαλύπτεις τον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να τον στηρίξουμε. Η αποδοχή της αναπηρίας, η κατανόησή της αλλά και οι προσπάθειες να βελτιώσουμε τις συνθήκες των ανθρώπων που τις βιώνουν πρέπει να μας γίνουν στάση ζωής. Ας αγκαλιάσουμε αυτή τη δράση και ας κάνουμε ένα βήμα για να κατανοήσουμε τον άλλον ».

Η Project Manager του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Sports For Different Heroes» και Διευθύντρια του ΣΕΦ κα Χριστίνα Τσιλιγκίρη τόνισε, σε δήλωσή της:

«Μέσα από τη δράση «Ζωγραφίζουμε τη Νοητική Αναπηρία», που εντάσσεται στο πρόγραμμα Sports For Different Heroes, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά απέναντι στα άτομα με νοητική υστέρηση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες είναι υψίστης σπουδαιότητας και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, με την αρωγή όλων μας. Η ζωγραφική είναι για τα παιδιά ένα μέσο έκφρασης και μέσα από τις δημιουργίες τους, θα δούμε πως αντιλαμβάνονται τη νοητική αναπηρία και θα μπορέσουμε να τους μεταδώσουμε την ισότητα ανάμεσα τους».

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button