Δελτία τύπου

ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και των νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβούλων των 5 Δημοτικών Κοινοτήτων.

Τη δέηση στην τελετή ορκωμοσίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν το «παρών» πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτές του Πειραιά, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της πόλης, επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας, τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό του:

«Είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μώραλη και των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων. Είμαι ταυτισμένος με αυτή την πόλη από τα νεανικά μου χρόνια.
Κύριε δήμαρχε, θέλω να σας συγχαρώ για την επανεκλογή σας, θέλω να σας ευχηθώ να έχετε ένα δημιουργικό έργο. Η συνεργασία μας, οφείλω να ενημερώσω όλους, ότι έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με τον Δήμο Πειραιά είναι εξαιρετικά στενή.
Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχει χώρος για διαχωρισμούς. Δεν ξεχωρίζουμε τους δημάρχους ανάλογα με το με ποιο κόμμα τους υποστήριξε και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν είναι ούτε γαλάζια, ούτε κόκκινα ούτε πράσινα, ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα.
Στηρίζουμε τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το καθήκον μας για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημότες της πόλης.
Συζητώντας με τον κ. Δήμαρχο έχω συνειδητοποιήσει ότι ο Γιάννης Μώραλης έχει όραμα για την πόλη του Πειραιά, έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο καθώς εφαρμόζεται θα κάνει τον Πειραιά μια πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες, με μεγάλες προοπτικές, θα διασφαλίσει μια ζωή πιο καλή και πιο ανθρώπινη για όλους τους δημότες χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις, θα εξασφαλίσει μια καθαρή πόλη, μια ασφαλή πόλη, μια πόλη που αξιοποιεί το λιμάνι της επ’ ωφελεία των κατοίκων της και των επισκεπτών της πόλης του Πειραιά και θα πάει τον Πειραιά όσο ψηλά πραγματικά του αξίζει. Και δεν υπάρχουν όρια σε αυτήν την πορεία και αυτή την πρωτοβουλία.
Οι εκλογές τελείωσαν. Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα στις 3-4 πρώτες εβδομάδες φρόντισε με νομοθετική του παρέμβαση να διευκολύνει τη συνεργασία και τη σύμπραξη των παρατάξεων.
Θέλω και απ’ αυτό το βήμα να καλέσω τους πάντες, όπως ήσασταν αγκαλιασμένοι και ενωμένοι πριν από λίγο σε αυτή την ορκωμοσία, έτσι να είστε ενωμένοι και αγκαλιασμένοι στο δημιουργικό έργο την επόμενη τετραετία με όλες τις διαφορετικές θέσεις και ιδέες.
Είστε όλοι εδώ και είμαστε όλοι εδώ για να υπηρετήσουμε όλους τους πολίτες του Πειραιά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που ενώνει και δημιουργεί συγκλίσεις.
Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι και οι Πειραιώτες δεν μπορούμε να είμαστε χωρισμένοι. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον Γιάννη Μώραλη στη θέση του Δημάρχου, όλοι μαζί, ώστε αυτή η τετραετία να είναι μια τετραετία ανάτασης και αναγέννησης για τον Πειραιά μας.
Κύριε Δήμαρχε και πάλι συγχαρητήρια και καλή επιτυχία!»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του επεσήμανε:
«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου, Σεβαστοί Πατέρες
Αξιότιμε Πειραιώτη κύριε Υπουργέ, κύριε και Πρόεδρε της ΚΕΔΕ και σε τρεις ημέρες Περιφερειάρχη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αγαπητέ Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,
Αγαπητέ Δήμαρχε Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Παραγωγικών, Επιστημονικών Συλλόγων & Φορέων της πόλης μας,

Αγαπητοί συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης,
Αγαπητοί Δημοτικοί & Κοινοτικοί Σύμβουλοι,
Κυρίες & Κύριοι,

Φίλες & Φίλοι,

Πειραιώτισσες & Πειραιώτες, καλησπέρα και από εμένα.

Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω όλους, για την παρουσία σας απόψε εδώ, στο εμβληματικό Δημοτικό μας Θέατρο, στην Τελετή Ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής της πόλης μας, της πόλης του Πειραιά.

Η τελετή αυτή σηματοδοτεί την αρχή όχι μόνο μιας νέας δημοτικής περιόδου, αλλά κατά την άποψή μου μιας σημαντικής νέας εποχής για την πορεία της πόλης μας. Μια πορεία που ήδη έχει ξεκινήσει, ώστε να καταστεί η πόλη του Πειραιά, η πόλη μας όπως όλοι την επιθυμούμε και που αρμόζει στην ιστορία της, αλλά και στους ανθρώπους της.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε όρκο τιμής και ευθύνης απέναντι στην πόλη μας, απέναντι στον κάθε έναν δημότη του Πειραιά.

Όρκο πως από την 1η Σεπτεμβρίου, σε τρεις ημέρες, η νέα Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο θα εργαστούμε σκληρά έντιμα, με διαφάνεια και μεθοδικά για τον Πειραιά που όλοι θέλουμε και ονειρευόμαστε.

Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της.

Αυτή ήταν άλλωστε βασική δέσμευση τόσο δική μου όσο και των συνεργατών μου.

Και αυτός – θέλω να πιστεύω – πως είναι ο πρώτος κοινός τόπος- μεταξύ των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πως θα εργαστούμε υπεύθυνα και συλλογικά μέσα σε ένα κλίμα παραγωγικό, ένα κλίμα ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων, στην κατεύθυνση που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας μέσα από την ψήφο τους.

Συγκλίσεων και συναινέσεων που δεν μας τις επιβάλει κάποιος νόμος, αλλά γιατί πραγματικά το πιστεύουμε εννοούμε, αφού τις θεωρούμε αναγκαίες για την πρόοδο της πόλης μας. Είμαστε εδώ με πρώτο εμένα και τον Πειραιά – Νικητή ως επικεφαλής συνδυασμού να πετύχουμε ευρύτερες συγκλίσεις και πραγματικές συνεργασίες και λόγω του γεγονότος ότι προηγούμενος νόμος μας υποχρέωνε. Πραγματικά το πιστεύουμε και τα λόγια του Υπουργού είναι σωστά. Είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Νομίζω ότι σε τοπικά ζητήματα δεν έχουμε πολλά να χωρίσουμε. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές οπτικές, αλλά νομίζω όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης μας και είναι υπαρκτά, όλοι πιστεύω ότι έχουμε κάνει κάποια πρόοδο, μένουν όμως πολλά να γίνουν κ. Υπουργέ. Μακάρι η αισιοδοξία σας να επαληθευτεί, πραγματικά είμαι κι εγώ αισιόδοξος ότι η πόλη του Πειραιά έχει μέλλον. Αυτό που αν θέλετε, διακρίνει τον «Πειραιά Νικητή» είναι το όραμα που έδωσε στην πόλη του Πειραιά. Υπάρχει όραμα και είμαστε ικανοί, όλοι μαζί να το υλοποιήσουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Η τιμή που μου έκαναν οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες, να μου εμπιστευτούν για δεύτερη φορά την ιδιαιτέρως τιμητική θέση του Δημάρχου, δεν θα μπορούσε παρά να με γεμίζει με αίσθημα ευθύνης απέναντί τους.

Επιλέγω δε συνειδητά τη λέξη «ευθύνη», γιατί επιθυμώ να σταθώ για λίγο σε αυτήν.

Γιατί για εμένα από τα νεαρά μου χρόνια αν θέλετε, η λέξη ευθύνη είχε μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν ήταν ποτέ απλά μία ακόμα λέξη προς επικοινωνιακή κατανάλωση.

Η ευθύνη είναι η βασική αρχή για το πώς εργαζόμαστε είναι η βασική αρχή για το πώς αποφασίζουμε.

Αναλαμβάνουμε σήμερα λοιπόν ευθύνη απέναντι στους πολίτες του Πειραιά.

Ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2014 και να χαράξουμε την πορεία της πόλης μας προς την νέα δεκαετία με στόχο να είναι όλοι οι Πειραιώτες υπερήφανοι για την πόλη τους σε λίγα χρόνια. Είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Το πιστεύω, το πίστευα και την πρώτη θητεία, το πιστεύω ακόμη περισσότερο τώρα. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ο Πειραιάς προοδεύει. Ο Πειραιάς είναι στο επίκεντρο αν θέλετε, της συζήτησης για την ανάπτυξη, των επενδύσεων- αυτά δεν υπήρχαν πριν λίγα χρόνια – όλες οι συνθήκες λοιπόν είναι ευνοϊκές και είναι μπροστά μας. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και εξαρτάται από εμάς και μόνο για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Ευθύνη να διαμορφώσουμε λοιπόν τις προϋποθέσεις για καλύτερη ζωή, για μία πόλη που θα δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτική για όλους.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πόλης μας στην πραγματική τους βάση, μακριά από αγκυλώσεις, μακριά από ιδεοληψίες και ξεπερασμένες λογικές.

Να δώσουμε λύσεις που θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για όσους ζουν, εργάζονται αλλά και επισκέπτονται την πόλη του Πειραιά.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για να γίνει μια πόλη αντάξια της ιστορίας, όπως και πριν είπα, αλλά κυρίως των μεγάλων προοπτικών που έχει η πόλη του Πειραιά.

Μια πόλη που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, εγχώριες, περιφερειακές, αλλά και διεθνείς.

Μια πόλη ισότιμο συνομιλητή που θα διαμορφώνει προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Μια πόλη εξωστρεφή όσο και το λιμάνι της που ήταν και είναι ακόμη η μεγάλη δύναμη της πόλης μας, αλλά και μια μεγάλη δύναμη για τη χώρα μας και έτσι πρέπει καθένας να βλέπει τον Πειραιά, ως μια πόλη που διαθέτει το μεγάλο λιμάνι της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πόλη, αλλά και για την χώρα.

Μια πόλη ακόμα πιο καθαρή, πιο «έξυπνη», πιο όμορφη.

Ποιοτικότερη σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Μια πόλη με κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό,

Μια πόλη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Την πόλη που αξίζουμε όλοι μας, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

Αυτή την ευθύνη, φίλες και φίλοι, αναλαμβάνουμε σήμερα όλοι μας, από εδώ και σε αυτήν θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε.

Αυτή άλλωστε είναι η ουσία και ο πραγματικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης κατά την άποψή μας.

Η ευθύνη να δίνει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του σήμερα, αλλά να δείχνει και το δρόμο προς το αύριο.

Η ευθύνη να αξιοποιεί τη συλλογική γνώση και την εμπειρία και να κινητοποιεί όλες τις κοινωνικές δυνάμεις.

Η ευθύνη να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα και εργαλεία προς όφελος των πολιτών, αλλά πολλές φορές να πηγαίνει και πέρα από τις στενά καθορισμένες αρμοδιότητές της, διεκδικώντας δυναμικά όλα αυτά που χρειάζεται η δικαιούται η πόλη του Πειραιά.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας ως Δημοτική Αρχή του Πειραιά και έτσι σκοπεύουμε να πορευθούμε από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα, με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των Πειραιωτών να κάνουμε αυτά που όλοι μας έχουμε ονειρευτεί.

Ξεκινάμε λοιπόν τη νέα δημοτική περίοδο στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο που σχεδιάστηκε, δρομολογήθηκε και πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά από το 2014 και έπειτα, χωρίς φυσικά να παραλείψω να πω ότι έγιναν και λάθη και καθυστερήσεις αφού όποιος εργάζεται και δουλεύει θα κάνει και λάθη, θα έχει και καθυστερήσεις. Το θέμα είναι να το αναγνωρίζει και να μιλάει με ειλικρίνεια στους δημότες.

Με πνεύμα συνεργατικό και συμμετοχικό, ανοικτό στις νέες ιδέες, αλλά και στην εποικοδομητική κριτική, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακούγοντας τους πολίτες, καταγράφοντας τις ανάγκες και τα προβλήματά τους και λογοδοτώντας σε αυτούς πιο τακτικά από ότι κάναμε την περασμένη περίοδο και δομημένα.

Σε στενή συνεργασία με τα εκλεγμένα όργανα των πέντε δημοτικών κοινοτήτων που πλέον έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και είναι θετικό αυτό.

Με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τα στελέχη τους, με το κεντρικό κράτος, τις υπηρεσίες και τις δομές του, με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και τους σημαντικούς φορείς της πόλης όπως είναι τα τρία επιμελητήριά μας, οι επιστημονικοί σύλλογοι, η Μητρόπολή μας, το Πανεπιστήμιο της πόλης μας, αλλά φυσικά και τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ μας και όλα τα σωματεία και συλλόγους που μπορούν να προσθέσουν στην κοινή προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι

Ξεκινάμε σήμερα, ή πιο σωστά από την ερχόμενη Κυριακή με μόνο γνώμονα το συμφέρον του Πειραιά και των Πειραιωτών, με μοναδικό μας αντίπαλο τα προβλήματα της πόλης, αλλά και τον κακό μας εαυτό – που όμως έχουμε αποδείξει πως όταν πραγματικά θέλουμε μπορούμε να τον αφήνουμε πίσω.

Ξεκινάμε να κάνουμε πράξη την ευθύνη απέναντι στον Πειραιά, την πόλη μας, απέναντι στους συμπολίτες μας και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Σημειώνεται πως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση. Μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια αφιερωμένα στην πόλη του Πειραιά, καθώς και δεξίωση στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Την παρουσίαση στην τελετή ορκωμοσίας έκανε η δημοσιογράφος κα Μπάγια Αντωνοπούλου.

Δείτε την σύνθεση των νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων εδώ

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button