Δελτία τύπου

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ» ΤΗΣ ΕΡΤ1 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΚΗ ΣΑΡΑΝΤΗ

Για τα έργα που έχει δρομολογήσει μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης  η Δημοτική Αρχή, για την ανάπλαση στο Μικρολίμανο, για την οποία τη Δευτέρα θα προκύψει ανάδοχος, για την αξιοποίηση του Πύργου, για το master plan του Ο.Λ.Π. και  για τα έργα του τραμ και του μετρό που δυσχεραίνουν το κυκλοφοριακό στην πόλη, μίλησε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε συνέντευξη του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πάμε Αλλιώς» και στον δημοσιογράφο κ. Τάκη Σαράντη.

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Μώραλη.

Για το κυκλοφοριακό, την καθυστέρηση των έργων του ΤΡΑΜ και τα μεγάλα κτήρια στην πόλη

Ο κ. Μώραλης  ερωτηθείς για τα πιο σημαντικά προβλήματα του Πειραιά  αναφέρθηκε στην μεγάλη καθυστέρηση του έργου του τραμ, (με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης) το οποίο όπως είπε, διέλυσε το κέντρο της πόλης και επιβάρυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό στον Πειραιά, τονίζοντας πως θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί  το Μάρτιο του 2015 και τελειώνει μετά από τέσσερα χρόνια. Όσον αφορά το ΜΕΤΡΟ  επεσήμανε πως και σε αυτό το έργο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν λανθασμένη επιλογή να περάσει το τραμ από το κέντρο του Πειραιά καθώς και  η συγκεκριμένη διαδρομή η οποία έχει επιλεγεί.  Η καθυστέρηση, όπως είπε, είναι τραγική,  καθώς διέλυσε την αγορά και επιβάρυνε περαιτέρω το κυκλοφοριακό λόγω των έργων.

Ως δεύτερο μεγάλο πρόβλημα ανέφερε τα κτήρια φαντάσματα που υπάρχουν στην πόλη. Όπως επεσήμανε δεν είναι μόνο η Ράλλειος και ο Πύργος, είναι και  το κτήριο του Ρετσίνα το οποίο κατέχει η Εθνική Τράπεζα, το κτήριο του Κεράνη, πολλά ιδιωτικά ακίνητα, ακίνητα που έχουν οι τράπεζες, αλλά και δημόσια ακίνητα  τα οποία δημιουργούν μία κακή εικόνα στην πόλη. Και αυτά δεν διορθώνονται  σε μία δημαρχιακή θητεία.

Για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Ο.Χ.Ε. , την ανάπλαση στο  Μικρολίμανο, την αξιοποίηση του Πύργου, την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου και τα Δικαστήρια Πειραιά

Ο κ. Μώραλης, τόνισε ότι  για πρώτη φορά υλοποιείται στον Δήμο Πειραιά το μεγαλύτερο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης προϋπολογισμού  120.000.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και από την Περιφέρεια.. Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην πόλη,  τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και τη Δευτέρα θα προκύψει ανάδοχος προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπλαση στο Μικρολίμανο, υπογραμμίζοντας πως επιλύεται μια παθογένεια δεκαετιών.  Επιπλέον επεσήμανε πως ο Πύργος του Πειραιά, ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του Δήμου το οποίο παρέμενε ανεκμετάλλευτο από το 1973, βγαίνει σε 10 μέρες σε διεθνή διαγωνισμό. Επίσης ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, τονίζοντας πως τη Δευτέρα θα εγκριθεί η ανάπλαση και  πως το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια.  Για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά, ο κ. Μώραλης υπογράμμισε  πως υπάρχει μια απαράδεκτη ολιγωρία από πλευράς κεντρικής διοίκησης, εξηγώντας:  «Όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, καταφέραμε να κρατήσουμε τα Δικαστήρια στον Πειραιά. Διαθέσαμε το κτήριο της Ραλλείου, προκειμένου να μεταφερθούν τα Δικαστήρια, το οποίο είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης και όχι του Δήμου. Υπάρχει τραγική καθυστέρηση. Έχουν περάσει 4 υπουργοί όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν δηλώσει ότι τα Δικαστήρια θα μεταφερθούν στη Ράλλειο. Ακούμε δηλώσεις, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Για τις επενδύσεις στο masterplan του ΟΛΠ και τις αποφάσεις της ΕΣΑΛ

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε η Ε.Σ.Α.Λ. για το master plan του Ο.Λ.Π. Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πειραιά, τόνισε πως ορθώς δεν ενέκρινε την προαιρετική επένδυση για τη δημιουργία mall εντός της λιμενικής ζώνης, καθώς όπως επεσήμανε, το ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή, είναι ο κόσμος που φτάνει στο λιμάνι να διαχυθεί στην πόλη και να ενισχύσει τις τοπικές επιχειρήσεις και όχι να δημιουργηθεί μια νέα πόλη μέσα στο λιμάνι. Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι σημαντικό  να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει ο Πειραιάς home port, αποκομίζοντας πολλά οφέλη από την κρουαζιέρα και τους εκατομμύρια τουρίστες που φτάνουν στην πόλη. Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία ξενοδοχείων, εντός και εκτός της λιμενικής ζώνης τόσο μέσω του master plan, όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τα οποία όπως είπε θα συμβάλουν στην καθιέρωση  της πόλης μας ως λιμάνι εκκίνησης. Ωστόσο τόνισε πως πρέπει να παραδοθούν στον Δήμο περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, οι οποίες να δείχνουν αν θα προκύψουν προβλήματα από την υποχρεωτική επένδυση επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο νότιο τμήμα του λιμανιού.

Για τις ιδιότητες του Δημάρχου Πειραιά και του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ερωτηθείς ο κ. Μώραλης για το γεγονός πως διατελεί και Δήμαρχος Πειραιά και Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επεσήμανε πως  είναι ιδιαίτερα τιμητικό, αλλά ελπίζει πολύ σύντομα να μην είναι Πρόεδρος του Ολυμπιακού, ώστε να γυρίσει ο πραγματικός Πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο φυσικός ηγέτης του, ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης,  στη θέση του. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως προτιμά την ιδιότητα του Δήμαρχου, προσθέτοντας: «Με έχει επιλέξει ο κόσμος και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη ευθύνη.  Στον Ολυμπιακό έκανα μία πορεία σχεδόν 25 ετών. Είμαι Δήμαρχος της πόλης του Πειραιά, έχω εκλεγεί με ένα ισχυρό ποσοστό και όποιος ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό,  υποτιμά τους Πειραιώτες. Ανέλαβα τη θέση του Δημάρχου με απόλυτο σεβασμό στην πόλη και στους δημότες».

Για τη στήριξη του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στον Δήμο και στην πόλη του Πειραιά

«Ο κ. Μαρινάκης καταρχάς έχει κάνει ένα ιστορικό ρεκόρ στον Πειραιά, καθώς ήταν ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος με 14.000 σταυρούς. Συνεργάζομαι με τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος βοηθάει την πόλη του Πειραιά και η παρουσία του είναι μία σημαντική παράμετρος  για τον συνδυασμό μας. Είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και σε λίγο θα επανέλθει στη θέση του Προέδρου. Είναι τιμητικό το ότι ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης είναι μαζί μας, στηρίζει τον συνδυασμό και θα είναι και στις επόμενες εκλογές. Ο κ. Μαρινάκης, είναι βέβαιο ότι προσφέρει και συνδράμει στην πόλη του Πειραιά».

Για την κομματική στήριξη στις δημοτικές εκλογές

Ερωτηθείς για τη στήριξη από πολιτικά κόμματα τόνισε:   «Δεν αρνούμαι τη στήριξη, αλλά είμαι κάθετα αντίθετος με τις κομματικές υποψηφιότητες στην αυτοδιοίκηση. Ο συνδυασμός μας είναι υπερκομματικός».

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button