ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Διάλογο με κατοίκους και φορείς της Β’ Δημοτικής Κοινότητας, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Τη συζήτηση συντόνισε η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους. Ανέφερε ότι σκοπός της συζήτησης είναι να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος για τον Πειραιά, καθώς επίσης να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας για τα έργα που υλοποίησε η Δημοτική Αρχή τα 4 τελευταία χρόνια.
Ο Δήμαρχος Πειραιά άκουσε τους προβληματισμούς των δημοτών και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν κυρίως για θέματα καθημερινότητας.
Για την Β΄ Δημοτική Κοινότητα, τόνισε ότι περιλαμβάνει το κέντρο του Πειραιά και το λιμάνι, μία περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, γιατί όπως είπε, εκτός από τους κατοίκους και όλους όσοι εργάζονται στον Πειραιά, διέρχονται από την πόλη τουρίστες και επισκέπτες.
«Τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στη διοίκηση του Δήμου Πειραιά, καταβάλλαμε προσπάθειες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε έργο και να καλυτερεύσουμε τη ζωή των Πειραιωτών», σημείωσε εισαγωγικά ο κ. Δήμαρχος.
Αρχικά ο κ. Μώραλης ενημέρωσε τους πολίτες για την πορεία του θέματος των δικαστηρίων και τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τονίζοντας πως ο Δήμος Πειραιά θα επιμείνει στη μεταστέγασή τους στο κτήριο της Ραλλείου. Αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό των προσπαθειών για τη μεταφορά των δικαστηρίων, τονίζοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις και λόγω των αλλαγών των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
O Δήμαρχος Πειραιά, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης του Πύργου, τον οποίο χαρακτήρισε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, προσθέτοντας ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός εντός του επόμενου 2μηνου του 2019. Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει διερευνητικές επαφές από την πλευρά του Δήμου και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του, ωστόσο οι κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργάστηκε είχαν ξεκαθαρίσει την απόφασή τους για την ιδιωτικοποίησή του. Στη συνέχεια μίλησε για την πρόταση του Δήμου Πειραιά για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για την οποία έλαβε αρνητική απάντηση από τους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας, λόγω της ιδιωτικοποίησης που ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως προσήλθε στον διάλογο για το λιμάνι, προκειμένου να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την πόλη. Όπως σημείωσε ο κ. Μώραλης, μέχρι τότε ο Δήμος Πειραιά δεν είχε κανένα σημαντικό όφελος, ενώ πλέον λαμβάνει για πρώτη φορά αντισταθμιστικό έσοδο από τη λειτουργία του λιμανιού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, το οποίο θα αυξάνεται κάθε έτος, καθώς είναι συνδεδεμένο με τον ετήσιο τζίρο του ΟΛΠ.
«Αναφέρομαι σε αυτό, διότι τελευταία ακούμε ότι δεν διεκδικήθηκε και δεν κερδήθηκε τίποτε. Βέβαια, το ακούμε τον Ιανουάριο του 2019 και όχι τον Αύγουστο του 2017 ή 2016, όταν υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης», πρόσθεσε ο κ. Δήμαρχος.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Πειραιά, αναφέρθηκε στη σύμβαση παραχώρησης η οποία-όπως ανέφερε- υπεγράφη από τους Υπουργούς και ψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων Βουλευτών και η οποία προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεωτικές επενδύσεις αλλά και κάποιες προαιρετικές. Στην κατεύθυνση αυτή κατέθεσε ο ΟΛΠ ένα master plan και η ΕΣΑΛ, η οποία είναι ένα όργανο 10 Υπουργείων, θα κρίνει αν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του Πειραιά και θα το εγκρίνει ή θα απορρίψει επιμέρους θέματα. Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή πήρε θέση από την πρώτη στιγμή, ενώ η εισήγησή του στη σχετική συνεδρίαση, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένει εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στη χερσαία λιμενική ζώνη καθώς και πως ήταν και είναι αντίθετος με τα ύψη των κτηρίων, τα οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με την πόλη.
Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως δεν είναι αντίθετος με την επέκταση του προβλήτα, λόγω της σημασίας που έχει η κρουαζιέρα για την πόλη και την προοπτική του να γίνει ο Πειραιάς λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα αντί για σταθμός που είναι μέχρι σήμερα. Ωστόσο έθεσε το θέμα της σύνταξης και έγκρισης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σχετικά με την επέκταση του προβλήτα για την κρουαζιέρα καθώς και την ανάγκη ύπαρξης κυκλοφοριακών μελετών.
Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι υπάρχει αρκετός καιρός μέχρι τις εκλογές ώστε να πει ο καθένας τις απόψεις του για το λιμάνι και οι οποίες θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου και όχι τα τελευταία 4 χρόνια, ώστε να κατανοήσουν οι Πειραιώτες καλύτερα τη συνέπεια των λόγων και των πράξεων όλων μας.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δημοσιοποιήσουμε αποφάσεις και έγγραφα, ώστε να μην αναρωτιέται ο κόσμος ποιος έχει δίκιο.
«Και επειδή το καινούργιο εκλογικό σύστημα προϋποθέτει ή έχει τη δυνατότητα συνεργασιών, θεωρώ ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, ώστε να δείξουμε ότι μπορούμε, αν χρειαστεί, να συνεργαστούμε στο μέλλον, αλλά εύχομαι αυτό τουλάχιστον να μην συνεχιστεί. Γιατί αν θέλουμε να χτίσουμε συνεργασίες στο μέλλον, πρέπει τη συγκεκριμένη περίοδο να κρατήσουμε ένα επίπεδο και όχι να προσβάλλει ο ένας υποψήφιος τον άλλον ή να «πετάει» λάσπη ή να λέει συνεχόμενα ψέματα. Εγώ τουλάχιστον έτσι θα πολιτευτώ και θα αποδειχθεί», τόνισε ο κ. Μώραλης.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά, αναφέρθηκε στις αναπλάσεις πεζόδρομων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα, όπως είναι η Σωτήρος Διός, οι πεζόδρομοι στη Νικήτα και στην Παλαιολόγου, ενώ αναφέρθηκε και στη διάνοιξη της Σωτήρος Διός μέσα από τον Τινάνειο κήπο.
Αναφορικά με τις πλατείες, ο κ. Δήμαρχος τόνισε την πλήρη ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας, με την ευκαιρία της ανέγερσης του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου το κόστος της ανακατασκευής ανέλαβε ο δωρητής του μνημείου, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ακολούθως ο κ. Μώραλης, αναφέρθηκε στην ανάπλαση της πλατείας Κανάρη, σε ανακατασκευές, πλήρως ή μερικώς, παιδικών χαρών, στην ανάπλαση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, σε ασφαλτοστρώσεις δρόμων και στην αναβάθμιση χώρων πρασίνου.
Επιπλέον, ο κ. Δήμαρχος απαρίθμησε μία σειρά έργων όπως είναι ο εξωραϊσμός διαφόρων σημείων της πόλης με δωρεά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου Beach Volley και των γηπέδων 5Χ5 στα Βοτσαλάκια με δωρεά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως επίσης και των γηπέδων τένις και μπάσκετ μέσω του Ο.Π.Α.Ν..
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες μέσω του προγράμματος «Σιτίζουμε και μοιράζουμε χαμόγελα», σε συνεργασία με την εταιρία PepsiCo.
Αναφέρθηκε επίσης, στην καθημερινή λειτουργία και δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που έχει αναβαθμίσει ριζικά την εικόνα ολόκληρης της περιοχής.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμαρχος Πειραιά, αναφέρθηκε στα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αφορούν την πόλη συνολικά. Συγκεκριμένα:
- Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους 111.683.000€
- Αναχρηματοδότηση δανείου Δήμου Πειραιά.
- Ανάπλαση Μικρολίμανου.
- Μείωση 10% των δημοτικών τελών για όλους.
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για οικονομικά αδύναμους πολίτες και ΑμεΑ.
- Απαλλαγή πολύτεκνων και τρίτεκνων από τροφεία Βρεφονηπιακών Σταθμών και μείωση 50% στα Δημοτικά Τέλη.
- Βασικά είδη διατροφής σε 160 άπορες οικογένειες προσφορά της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός.
- Βασικά είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής σε 108 οικογένειες από την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.
- Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα δια βίου μάθησης.
- Αναβάθμιση δημοτικών πολυιατρείων.
- Αναβάθμιση 11 Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης.
- Στήριξη με δράσεις και εκδηλώσεις των Ειδικών Σχολείων της πόλης.
- Αδειοδότηση δημοτικής συγκοινωνίας.
- Εφαρμογή PIREAPP και τηλεφωνική γραμμή για την εξυπηρέτηση των δημοτών για θέματα καθημερινότητας.
- Ανανέωση στόλου οχημάτων Καθαριότητας. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη.
- Ανακατασκευή γηπέδων και γυμναστηρίων
- Δημιουργία νέων και ανακατασκευή 42 παιδικών χαρών σε ολόκληρη την πόλη.
- Αναπλάσεις πλατειών στην πόλη.
- Ασφαλτοστρώσεις σε 91 δρόμους. Έχουν δρομολογηθεί επιπλέον 79 δρόμοι.
- Αναπλάσεις πρασίνου σε επιφάνεια 30 στρεμμάτων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.
- Εκσυγχρονισμός δημοτικού φωτισμού.
- Επαναλειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου.
- Νέος θεσμός – «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ».
- Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη / Διαγωνισμός «BlueGrowth Piraeus».
- Δημιουργία τουριστικής ταυτότητας “Destination Piraeus”.
- Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.
- Δωρεάν Χριστουγεννιάτικες και Αποκριάτικες εκδηλώσεις.
- Δωρεάν αθλητικά camps κάθε χρόνο με την υποστήριξη της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός
- Αθλητικά δρώμενα με κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Τα έργα και οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στον Πειραιά και στην B΄ Δημοτική Κοινότητα, στο site του Δήμου Πειραιά, στον εξής σύνδεσμο:
https://piraeus.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/piraeus-apologismos-B-draft.pdf