Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ 89η ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στην 89η Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Divani Apollon Palace & Thalasso», προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο ήταν ο διοργανωτής της Συνόδου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι,

σας καλωσορίζω στην 89η Σύνοδο των Πρυτάνεων και των Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία φέτος διοργανώνεται με επιτυχία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο εδρεύει στην πόλη μας.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και σημαντικούς επιστήμονες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά και Προεδρεύοντα της Συνόδου, κύριο Κότιο, για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό.

Ως Δήμαρχος του Πειραιά, θεωρώ πως αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή λειτουργία της πόλης η στενή συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, της τοπικής κοινωνίας και του Πανεπιστημίου. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ευτυχής που την ίδια άποψη ενστερνίζεται και η διοίκηση του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας μια εποικοδομητική και πολυεπίπεδη συνεργασία.

Για εμάς ως δημοτική αρχή, το Πανεπιστήμιο Πειραιά αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά παράγεται σημαντικό επιστημονικό, ερευνητικό έργο και καινοτομία πάνω σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της πόλης μας, όπως είναι η ναυτιλία, η οικονομία και ο τουρισμός. Η γνώση αυτή και η τεχνογνωσία είναι για εμάς στοιχεία απαραίτητα, δεδομένου ότι έχουμε ήδη επενδύσει, αλλά θα επενδύσουμε και στο μέλλον, ως Δήμος στη Γαλάζια Ανάπτυξη και Οικονομία.

Η πόλη του Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη. Τους πρώτους μήνες του 2019 θα λειτουργήσει στον Πειραιά το πρώτο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο θα υποδέχεται μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους ιδεών. Επιπλέον, εντός του 2019, ο Δήμος Πειραιά θα προκηρύξει τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας.

Από το 2014 πραγματοποιούμε στον Πειραιά τον ετήσιο διαγωνισμό Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη “Bluegrowth”, για τον οποίο έχουμε βραβευθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Δήμος Πειραιά κατέκτησε στο Γκρατς, το 1ο Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατηγική που έχουμε αναπτύξει στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης.

Σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες το Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι και θα είναι συνοδοιπόρος μας, γιατί πιστεύουμε πολύ, τόσο στο επιστημονικό του προσωπικό, όσο και στους φοιτητές μας, για το πάθος και την όρεξη που δείχνουν και τους διακρίνει.

Τα Πανεπιστήμιά μας τροφοδοτούν τη χώρα με νέους επιστήμονες, ικανά στελέχη και ανθρώπινο δυναμικό, τους οποίους έχουμε ανάγκη και χρειαζόμαστε κοντά μας για να προχωρήσουμε μπροστά.

Γνωρίζουμε όλοι για τα πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο στη λειτουργία όσο και στο ακαδημαϊκό έργο των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι όμως ελπιδοφόρο, ότι παρά την τεράστια κρίση που βίωσε και βιώνει ακόμη η χώρα μας, η πληθώρα των Ελληνικών Πανεπιστημίων στάθηκαν όρθια, λειτούργησαν με αποδοτικότητα, ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και παρήγαγαν έργο.

Είμαστε ευτυχείς που το Πανεπιστήμιο της πόλης μας φιλοξενεί την επιστημονική αυτή συνάντηση. Θα θέλαμε βέβαια την επόμενη φορά να υπάρχουν οι κατάλληλες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές στην πόλη του Πειραιά – που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν – ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ένα συνέδριο αυτού του κύρους. Ως δημοτική αρχή θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο της πόλης μας και να συμμετέχουμε με όσα μέσα διαθέτουμε σε διοργανώσεις τέτοιας εμβέλειας και κύρους.

Κύριοι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις, αγαπητοί σύνεδροι, κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου. Καλές γιορτές με υγεία για όλους».

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button