ΤO CLIMATHON ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μεγάλη ανταπόκριση είχε το 1ο Climathon Piraeus, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Πειραιά, μετά από πρόσκληση του Δήμου Πειραιά, του BlueGrowth Piraeus και του The Cube, στο Νεοκλασικό κτήριο της Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου και Κανθάρου.
Δεκάδες φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές, επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί, πήραν μέρος σε ένα 24ωρο «hackathon» με στόχο να οραματιστούν, να συν-σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν στη Δημοτική Αρχή νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, που να αφορούν την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο.
Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έκαναν εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, Ιδρυμάτων, εταιρειών περιβαλλοντικής τεχνολογίας, πανεπιστημιακοί κ.ά.
Οι ομάδες που συμμετείχαν στο Climathon Piraeus ήταν οι: Phantom Nets, Ghost Gear Core, Open Data for Reusable Waste, Anonymous Plastic, Holistic Approach.
Νικητής του Climathon Piraeus αναδείχθηκε η ομάδα Phantom Nets. Σημειώνεται ότι σε όλες τις ομάδες απονεμήθηκε αναμνηστικό βραβείο.
O Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του κατά την έναρξη του Climathon Piraeus τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μία προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στην αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, στον μετριασμό των επιπτώσεών της, αλλά και στην προσαρμογή των ανθρώπων απέναντι σ’ αυτές τις επιπτώσεις. Το Climathon – συνέχισε – είναι, όταν μία πόλη μπορεί να εντοπίσει ένα πρόβλημα σε σχέση με την κρίση των πόλεων ή την κατανάλωση και να προσπαθήσει να φέρει κοντά για μια ολόκληρη μέρα ανθρώπους από τα πανεπιστήμια, από τα ερευνητικά κέντρα, από την τοπική κοινότητα, από τον Δήμο και να προσπαθήσουν να διατυπώσουν και να προτείνουν λύσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα που επέλεξε ο Πειραιάς σημείωσε ότι αφορά στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση των πλαστικού που καταλήγει στη θάλασσα, τη χρήση του, την επανάχρησή του και την επανάκτησή του. Στη συνέχεια, στάθηκε στο παράδειγμα της startup εταιρείας «ΕΝΑΛΕΙΑ», η οποία έχει ως στόχο την εκπαίδευση των ψαράδων. Οι ψαράδες, όπως είπε, μαζί με τα δίχτυα μαζεύουν και πολλές πλαστικές ύλες. Η πρόκληση, όπως επισήμανε, είναι πώς θα μπορέσουμε αυτό το πλαστικό να το αξιοποιήσουμε. Πάνω σε αυτή την ιδέα βασίστηκε η συνεργασία της εταιρείας «ΕΝΑΛΕΙΑ» με το ίδρυμα Λασκαρίδη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση – υπογράμμισε – το 2014 ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της για το 2020 είναι να υπάρχει καθαρό περιβάλλον, δουλειές και ανάπτυξη, έχει δηλαδή ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Γι’ αυτό το 2015 δημιούργησε ένα πλάνο για την κυκλική οικονομία και το 2018 μια στρατηγική για τα πλαστικά, σχεδιάζοντας μια δράση για δύο είδη πλαστικών, που υπάρχουν στη θάλασσα: τα πλαστικά μιας χρήσης και τα χαμένα δίχτυα.
Αναλύοντας τη στρατηγική αυτή ο κ. Κόκκαλης παρουσίασε τέσσερις πυλώνες: 1) τη βελτίωση των οικονομικών για τη βελτίωση της ποιότητας της ανακύκλωσης των πλαστικών 2) την κατάληξη λιγότερων πλαστικών στα σκουπίδια 3) την υποστήριξη των επενδύσεων και της καινοτομίας και 4) την παγκόσμια ανάπτυξη.
Επίσης ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τους στόχους της συνάντησης, τονίζοντας: «Με τη συνεργασία των επιστημόνων, των ειδημόνων, των επιχειρηματιών και των προγραμματιστών, θέλουμε να εξερευνήσουμε με τις νέες τεχνολογίες και με μία συνδυασμένη δράση από διάφορους παράγοντες τοπικού επιπέδου, βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση του πλαστικού. Χρησιμοποιώντας μια στροφή στην κυκλική οικονομία να βοηθήσουμε τους ψαράδες να μαζεύουν και το μακρο-πλαστικό και το μικρο – πλαστικό στην ακτή, δημιουργώντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες για να γίνει ανακύκλωση». Τέλος ο κ. Κόκκαλης, κάλεσε τους παρευρισκόμενους πάνω σ’ αυτό το θέμα να διατυπώσουν ιδέες και λύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.