Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ NASA «NASA SPACE APPS CHALLENGE PIRAEUS» ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του Διεθνούς Διαστημικού διαγωνισμού της NASA, «NASA Space Apps Challenge Piraeus» που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κ.κ. Ανδρέας Βεντούρης και Γιάννης Μελάς.
Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Piraeus, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Πειραιά και είναι ένα τριήμερο hackathon, όπου προγραμματιστές, μηχανολόγοι, σχεδιαστές και καλλιτέχνες συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων διαστημικής τεχνολογίας και κοινωνικών αναγκών.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που υποδέχεται στην πόλη του Πειραιά το «NASA Space Apps Challenge Piraeus», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς διαστημικού διαγωνισμού της NASA. Όπως επεσήμανε, ο Πειραιάς υποδέχεται, για μια ακόμα φορά, μια μεγάλη και σημαντική διοργάνωση, κατά την οποία, προγραμματιστές, μηχανολόγοι, σχεδιαστές και καλλιτέχνες θα συνεργαστούν για την επίλυση προβλημάτων διαστημικής τεχνολογίας και κοινωνικών αναγκών. Μιλώντας για τη σημασία αυτού του διαγωνισμού, αναφέρθηκε στα στοιχεία της περσινής χρονιάς, κατά την οποία, η παγκόσμια συμμετοχή ξεπέρασε τους 25.000 πολίτες από 69 χώρες και 187 πόλεις.
Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε, ότι από την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής, υπήρξε η δέσμευση ότι ο Πειραιάς θα αλλάξει και θα γίνει μία εξωστρεφής και σύγχρονη πόλη, όπου προτεραιότητα θα έχουν οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία και η νεανική επιχειρηματικότητα. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο Πειραιάς έχει κάνει σημαντικά βήματα σ’ αυτούς τους τομείς και ξεχωρίζει ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Βluegrowth, τον ετήσιο διαγωνισμό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία, που αποτελεί θεσμό στον Πειραιά και έχει στόχο την υποστήριξη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Όπως είπε, μέσω αυτού του διαγωνισμού έχουν συσταθεί και λειτουργήσει νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Για την πρωτοβουλία αυτή – πρόσθεσε – ο Πειραιάς διακρίθηκε ως «Πόλη Καλής Πρακτικής» σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του «Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη», που σκοπό έχει την καινοτομία και τη σύνδεσή της με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας. Φιλοδοξία είναι – όπως υπογράμμισε – να κινητοποιηθούν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες και να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Iδιαίτερη μνεία έκανε στους νέους επιστήμονες, που τα μυαλά και οι ιδέες τους αποτελούν τεράστιο πλούτο για τη χώρα – όπως χαρακτηριστικά είπε – και για αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα και παράλληλα να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως υπογράμμισε: «η χώρα τους έχει ανάγκη. Αυτή είναι η δύναμη μας απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.»
Τέλος, καλωσόρισε τον διαγωνισμό NASA «Space Apps Challenge» στην πόλη του Πειραιά, ο οποίος γίνεται για πρώτη φορά και ευχήθηκε να συνεχιστεί και να καθιερωθεί. Συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την Εθνική Τράπεζα και τον ΟΛΠ για την υποστήριξή τους και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους.
Ο Αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης σε δήλωσή του επεσήμανε πως είναι σημαντικό να φιλοξενούνται στον Πειραιά μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, όπως είναι ο διεθνής διαγωνισμός «NASA Space Apps Challenge Piraeus». «Μετά τη διοργάνωση και φιλοξενία αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε να πραγματοποιούνται στην πόλη μας και επιστημονικά δρώμενα. Ο κ. Βεντούρης τόνισε πως πρόκειται για έναν δημοφιλή διαγωνισμό με διεθνή απήχηση, στον οποίο συμμετέχουν σπουδαίοι επιστήμονες. «Χαιρόμαστε που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη μας ο «NASA Space Apps Challenge» και επιθυμία μας είναι να φιλοξενείται κάθε χρόνο στον Πειραιά. Είμαι βέβαιος πως μέσα από αυτό τον διαγωνισμό θα αναδειχθούν ενδιαφέρουσες καινοτόμες ιδέες»., σημείωσε ο κ. Βεντούρης.
Ο διαγωνισμός διαρκεί τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 21:00. Διοργανώνεται από τον «GREEK NEWSPACE SOCIETY» a chapter of the National Space Society και έχει την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιά.