Δελτία τύπου

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βράβευση των μαθητών της  Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής FIRST Global Challenge Greece από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Η ομάδα των παιδιών κατέκτησε το Χάλκινο Μετάλλιο XPRIZE Innovation Award στο Project στην Ολυμπιάδα Καινοτομίας και Ρομποτικής στη Γενεύη, καθώς και ακόμα μια σημαντική διάκριση, το Χρυσό μετάλλιο Katherine Johnson Award για την κατηγορία Engineering Documentation. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Ιωνιδείου Σχολής, την περασμένη Τρίτη.

Ο Δήμος Πειραιά συνέβαλε στις προσπάθειες της Εθνικής ομάδας, παραχωρώντας χώρο, όπου στήθηκε αντίγραφο της αγωνιστικής πίστας και μπόρεσαν οι  μαθητές να κάνουν εντατικές προπονήσεις με το ρομπότ τους.

Σύμφωνα με το θέμα της Ολυμπιάδας, οι ομάδες κλήθηκαν να ερευνήσουν τις αιτίες και τα αποτελέσματα του CO2 στην ατμόσφαιρα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την κλιματική αλλαγή, καθώς και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα δημιούργησε το Aethra Project συνδυάζοντας σε ένα καινοτόμο σύστημα τις αντλίες θερμότητας και τα συστήματα ψύξης που χρησιμοποιούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δήμου Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των δράσεων για την επέκταση των καλών πρακτικών και τη «Στρατηγική Γαλάζιας Ανάπτυξης» ξεκινά πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε σχολεία του Πειραιά. Το πρόγραμμα που προσφέρεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BluAct 2nd wave του Προγράμματος URBACT III, συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΤΠΑ και  από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα υλοποιηθεί σε 6 Δημοτικά Σχολεία και σε 8 Γυμνάσια του Δήμου. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η εκπαίδευση 39 εκπαιδευτικών και θα υπάρξει και εκπαίδευση 1657 μαθητών. Θα παραδοθούν 140 ρομπότ στα σχολεία.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑΟ Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, συνεχάρη τα παιδιά για τις σημαντικές διακρίσεις τους, όπως επίσης τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς – προπονητές τους. Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τα δύο παιδιά  του Πειραιά που συμμετείχαν, τον Κωσταντή Χρόνη από την Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D’ Arc και τη  Μαρία Χριστίνα Σπηλιοπούλου από το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων.

«Ήδη, η ρομποτική έχει μπει στη ζωή όλων μας και τα επόμενα χρόνια θα μπει ακόμη περισσότερο»,  σημείωσε  ο κ. Μώραλης και συνέχισε : «Στον Δήμο Πειραιά υλοποιούμε Ευρωπαϊκά  Προγράμματα, κυρίως το Blue Act, που έχει σχέση με τη βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη. Είμαστε η πόλη με το σήμα της ναυτοσύνης της Ελλάδος. Είμαστε το μεγάλο λιμάνι της χώρας, στην πόλη βρίσκεται το αρμόδιο Υπουργείο, το Ναυτικό Μουσείο, η έδρα των Ελλήνων εφοπλιστών. Άρα, ο Πειραιάς κοιτά προς τη θάλασσα, εκεί είναι το μέλλον του, εκεί ήταν πάντα ιστορικά το μέλλον του και ευημερούσε όταν ευημερούσε το λιμάνι».

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑΟ Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης  Καρύδης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αφού αναφέρθηκε  στο πρόγραμμα της  εκπαιδευτικής ρομποτικής που ξεκινά σε σχολεία της πόλης, αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Blue Act,  το οποίο έχει να κάνει με τη Γαλάζια Οικονομία και τη Γαλάζια Ανάπτυξη, σημείωσε ότι η εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις και ότι οι δήμοι μπορούν να έχουν ένα τέτοιο μεγάλο ρόλο και σκοπό προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο κ. Καρύδης συνεχάρη τα παιδιά για την μεγάλη χαρά που έδωσαν  με τις διακρίσεις τους, καθώς και  τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑΗ Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού  και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  κα Ανδριάνα Ζαρακέλη,  στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων,  αφού συνεχάρη τα παιδιά για τα επιτεύγματά τους, ανακοίνωσε την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα σχολεία της πόλης.  «Αυτό το οποίο θελήσαμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Blue Act,  να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να δώσουν πραγματικές, σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις της  πόλης μας, μιας πόλης – λιμάνι, καθώς και να τις μετουσιώσουν σε επιχειρηματικά εγχειρήματα», σημείωσε η κα Ζαρακέλη.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε  τους συναδέλφους της – όπως είπε – Ολυμπιονίκες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι η παρουσία όλων στη βράβευση αποτελεί παρότρυνση  στα παιδιά να συνεχίσουν  να  δείχνουν τον δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής.

Η κα Αντωνάκου συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη γιατί ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Εθνικής ομάδας για παραχώρηση χώρου. Επίσης και για το γεγονός ότι ο Πειραιάς ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που διαμόρφωσε στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται το πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής στα σχολεία του Πειραιά.

 

Ο προπονητής  της  Εθνικής  Ομάδας  Ρομποτικής κ. Αναστάσιος Κόλλιας στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε από καρδιάς τον Δήμο Πειραιά και όλους τους εργαζόμενους των Υπηρεσιών  για την στήριξή τους, καθώς και το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη  Blue Lab. «Χαίρομαι πάρα πολύ που θα συνεργαστούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να δώσουμε στα παιδιά, στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή  με την εκπαιδευτική  ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και να καταφέρουμε να κάνουμε την πόλη μας ακόμη καλύτερη», επεσήμανε ο κ. Κόλλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών οι μαθητές ενημέρωσαν αναλυτικά τους παρευρισκόμενους για το project της Ολυμπιάδας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές βράβευσαν τον Δήμαρχο κ. Μώραλη και τον Αντιδήμαρχο κ. Καρύδη για την φιλοξενία της ομάδας τους.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣτην τελετή  βράβευσης της  Ελληνικής  Ομάδας  Ρομποτικής παρευρέθηκαν: οι Βουλευτές Α΄ Πειραιά κ.κ. Γιάννης Μελάς, Χριστόφορος Μπουτσικάκης και κα Νόνη Δούνια, ο Δήμαρχος Περάματος κ.  Γιάννης Λαγουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, οι Αντιδήμαρχοι κυρίες Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου,  Κυριακή  Μπουρδάκου και ο κ. Δημήτρης Αράπης, η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος κα   Αλεξάνδρα- Γερασιμούλα Τουμαζάτου, η Δημοτική Σύμβουλος κα Βάνα Μελά, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και κ. Δημήτρης Κατσικάρης, οι Πρόεδροι των Β’ και Γ’ Δημοτικών Κοινοτήτων κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος και κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος, η κα Κατερίνα Δουρέκα – Ταφλαμπά εκπροσωπώντας την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Δέσποινα Αρβανίτου, ο  Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μακρής, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά κ. Ηλίας Σαλπέας,  ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θοδωρής Καπράλος,  ο κ. Γιώργος Χασιάκης εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, η κα Βίκυ Μαυρομάτη εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, η Πρόεδρος του  Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κα Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο Διευθυντής Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Νικήτας Κανάκης,  ο Σύμβουλος Δημάρχου κ. Βασίλης Καραγιάννης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου κα Αργυρώ Λαγκαδιανού – Κανιούρα,   οι κύριοι Γιώργος Δρούζας και Παναγιώτης Παπαδογιαννάκης από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, ο κ. Στέλιος Γαϊτανάρος  Γενικός Γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ο κ. Μίλτος Κλαπαδάκης από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής και πλήθος κόσμου.

 

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button