Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συνεχίζεται η έκθεση συλλογής  του μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η οποία  αποτελεί δωρεά  της συζύγου του καλλιτέχνη, Λίντας Άλμα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή Έλληνα ηθοποιού που υπάρχει και η οποία εκτίθεται ύστερα από 25 χρόνια. Η σπουδαία αυτή συλλογή περιλαμβάνει 6731 τεκμήρια, υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική ζωή του σημαντικού αυτού θεατράνθρωπου: φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια, κλπ. Πρόκειται για το  πιο ολοκληρωμένο θεατρικό αρχείο, ενός μόνο καλλιτέχνη, που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε έναν  φορέα στην Ελλάδα.

H έκθεση για τη συλλογή  του Μάνου Κατράκη διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και θα διαρκέσει  μέχρι 30 Οκτωβρίου 2019.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης κάλεσε τους Πειραιώτες και όχι μόνο, να επισκεφθούν τη Δημοτική Πινακοθήκη, για να θαυμάσουν την εξαιρετική συλλογή και τόνισε: «ήταν χρέος του Δήμου να τιμήσει τον Μάνο Κατράκη, ο οποίος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πειραιά. Απόδειξη και επισφράγιση της σχέσης συγγένειας και αγάπης του Κατράκη με την πόλη και τους ανθρώπους του Πειραιά, ήταν το γεγονός ότι παραδόθηκε το αρχείο του από τη σύζυγό του στον Δήμο Πειραιά».

 

Για τη συλλογή του Μάνου Κατράκη

Από το 2014 ξεκίνησε η προσπάθεια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής, με σκοπό την αξιοποίησή της, την έκθεσή της δηλαδή στο κοινό και την επιστημονική κοινότητα.

Η προσπάθεια έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που  διέθεσε προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, κατέγραψαν, τεκμηρίωσαν και ψηφιοποίησαν τα 6.731 αντικείμενα, υπό την επίβλεψη του Προϊσταμένου του Τμήματος, σκηνογράφου – θεατρολόγου  Κουρμουλάκη Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα το αρχείο Κατράκη περιλαμβάνει τεκμήρια από σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», όπως και άλλα θεατρικά κειμήλια, προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλα θέατρα.

Το υλικό  της συλλογής, παρακολουθεί τη ζωή, τόσο του ανθρώπου, όσο  και του ηθοποιού  από τη νεαρή του ηλικία, ως τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων. Ξεκινά από την εφηβεία, την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, συνεχίζει με τις πρώτες  εμφανίσεις στο θέατρο και στον κινηματογράφο, τη θητεία στο στρατό και την πορεία του  αλβανικού μετώπου το 1940, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, την  ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου» στο Πεδίον του Άρεως.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button