Δελτία τύπου

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εγκρίθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση  – Αυτοματοποίηση  του Οδοφωτισμού της πόλης, με εξοικονόμηση ενέργειας  και εφαρμογές έξυπνης πόλης (Smart Cities)».

Στόχος του έργου είναι ο  εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού στην πόλη και η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Το όφελος του Δήμου εκτιμάται κατ’ ελάχιστο στα 8,5 εκ. €  συνολικά, το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση δημοτικών τελών (φωτισμού), καθώς και σε διενέργεια επιλεγμένων πρόσθετων  επενδύσεων (νέα δίκτυα ή αναβάθμιση υφισταμένων ή υπογειοποίηση καλωδίων, κλπ).

Σκοπός του έργου είναι κάθε γειτονιά και κάθε δρόμος να έχει φωτισμό, ενώ θα γίνεται άμεση αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων εντός 24ωρου.

Το έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, περιλαμβάνει:

1.Την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου (13.565 φωτιστικά σημεία), με νέα φωτιστικά σώματα σύγχρονης τεχνολογίας LED.

2.Την εφαρμογή “Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας”, αξιοποιώντας παράλληλα τις νέες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες.

3.Τη λειτουργία Συστήματος Προληπτικής Συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

4.Την αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας, για την εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικών εφαρμογών Smart Cities, που εντάσσεται στην ψηφιακή στρατηγική η οποία ψηφίστηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως:

  • Σημεία ελεύθερης πρόσβασης Wi-Fi
  •  Προώθηση ψηφιακού περιεχομένου, διαφημιστικού και ενημερωτικού υλικού στο κινητό του χρήστη
  •  Μέτρηση Κυκλοφοριακής Ροής
  •  Έξυπνο Parking
  •  Παρακολούθηση και Διαχείριση κυκλοφορίας
  •  Ασφάλεια και Επίβλεψη απομακρυσμένων χώρων
  •  Μέτρηση περιβαλλοντολογικών δεικτών όπως CO2, θερμοκρασία, θόρυβο, υγρασία, κλπ.
  • Διαχείριση στόλου οχημάτων
  • Διαχείριση κάδων απορριμμάτων, κ.α., με δυνατότητα επεκτασιμότητας όταν κριθεί απαραίτητο.

 

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου και Μηχανολογικού – Ηλεκτρολογικού κ. Στέλιος Γαϊτανάρος, σε δήλωσή του, τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Δημοτικής μας Αρχής που μελετήθηκε με λεπτομέρεια, ώστε να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για τον Δήμο και τους δημότες. Λύνουμε οριστικά τα προβλήματα στον οδοφωτισμό για τα επόμενα 12 χρόνια, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα οδοφωτισμού χωρίς καμένες λάμπες και ημιφωτισμένες περιοχές, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε  8,5 εκ. ευρώ, τα οποία μπορεί να αφαιρεθούν από τα τέλη φωτισμού, με τα οποία επιβαρύνονται σήμερα οι δημότες».

 

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button