Δελτία τύπου

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν, χθες, τα εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά δύο παράλληλων θεματικών εκθέσεων, φωτογραφίας με τίτλο: «The duty of memory» και θέμα τα ναυάγια στην Ελλάδα και στον κόσμο του πρώην Ιταλού πρέσβη και φωτογράφου κ. Stefano Benazzo και ομαδική  εικαστική έκθεση με έργα 82 καλλιτεχνών  η οποία  έχει τίτλο «τα καΐκια που πληγώναμε» με αναφορά στην καταστροφή των παραδοσιακών σκαφών με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι δύο εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και διοργανώθηκαν από τη Δημοτική Πινακοθήκη. Η μεν ομαδική εικαστική έκθεση έγινε σε συνεργασία με τον «Ορίζοντα Γεγονότων» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η δε έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών, η οποία επίσης τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιταλικής Πρεσβείας.

 

Σημειώνεται πως οι εκθέσεις εντάσσονται και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πειραιά για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις για τη διάσωση των ξύλινων σκαφών. Επιπλέον κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ελλιμενιστούν 21 καΐκια στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία ενός  πανελλαδικού πόλου μαθητείας, γύρω από τα επαγγέλματα που συμβάλουν στη συντήρηση  των  καΐκιών, όπως η ξυλοναυπηγική, τα αρματώματα κ.ά.

 

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της,  αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στους καλαίσθητους αρχιτεκτονικά -όπως είπε – χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, για ένα ταξίδι σε θάλασσες  και σε πλεούμενα,  σημείωσε ότι και ο παππούς της ο Αντώνης, πατέρας του Σταύρου Νταϊφά, ξεκίνησε με τέτοια πλεούμενα αρχίζοντας τη ναυτική ιστορία της οικογένειάς της.

 

Ο κοινός προβληματισμός των δύο εκθέσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και επιμελήθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών και τον «Ορίζοντα Γεγονότων», πρέπει να μην αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο,  πρόσθεσε η κα Νταϊφά. Γιατί, όπως  υπογράμμισε, «συχνά η τέχνη καλείται να λειτουργήσει προστατευτικά και να υπερασπιστεί όλα όσα χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό, την ιστορία μας ενάντια στη λήθη.  Τα πλεούμενα είναι σύμβολα της ανθρώπινης ευφυΐας, της δίψας για περιπέτεια, η αναζήτηση της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας μας».

Η κα Νταϊφά πρόσθεσε ότι αυτά τα σύμβολα σπάνια θα κοσμήσουν ένα ειδικό μουσείο, συνήθως –είπε- εξαφανίζονται από τα στοιχεία της φύσης , τη σκουριά και την αλμύρα.

 

Αναφερόμενη στην έκθεση φωτογραφίας του γνωστού Ιταλού φωτογράφου ναυαγίων  Stefano Benazzo, σημείωσε ότι, ο δημιουργός έχει αποτυπώσει με τέχνη και ευαισθησία εγκαταλελειμμένα ναυάγια καραβιών και καϊκιών σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ελληνικά σκαριά.

 

Σχετικά με την άλλη θεματική έκθεση με τίτλο : «Τα καΐκια που πληγώναμε» υπογράμμισε ότι ο κοινός γνώμονας είναι η διαφύλαξη και προστασία των ξύλινων σκαφών για τη διάσωση της θαλασσινής αρχιτεκτονικής όπου τέχνη και ζωή συμβιώνουν, με την ελπίδα –όπως είπε –  γι αυτά τα δείγματα της ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς vα βρεθούνε φιλόξενα λιμάνια.

 

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των εγκαινίων συνεχάρη τη Δημοτική Πινακοθήκη για τις δύο παράλληλες εκθέσεις, χαρακτηρίζοντας αυτήν την πρωτοβουλία μια μορφή ευαισθητοποίησης για ένα μεγάλο έγκλημα που συμβαίνει στις θάλασσές μας και στον πολιτισμό μας.

 

Για την έκθεση φωτογραφίας του κ. Benazzo – είπε – ότι αφορά ναυάγια τα οποία είναι προϊόν ατυχήματος και όπως όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα κάποια στιγμή καταλήγουν στη λήθη.

 

Για τα καΐκια και τα παραδοσιακά σκάφη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουμε ένα «γραφειοκρατικό λεβιάθαν» μια πολιτική   που έχει κακοφορμίσει και με την οποία σκοτώνουμε ένα σπουδαίο προϊόν του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης.

Συνεχίζοντας ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Πειραιά για τη διάσωση αυτής της παράδοσης,  βλέποντας σχεδόν όλα τα είδη τέχνης: βίντεο, γλυπτική, ζωγραφική, installation.

 

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν «πληγώνουμε» απλώς τα καΐκια, αλλά «σκοτώνουμε» μαζί με αυτά μια παράδοση χιλιάδων ετών, που πρέπει σύντομα να σταματήσει. Επίσης πρόσθεσε ότι ο Δήμος Πειραιά απευθύνθηκε στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού και σύντομα θα υπάρχουν νέα.

 

Τέλος, ευχαρίστησε τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών για τη δουλειά που κάνει με πείσμα και πίστη στον τελικό σκοπό και δήλωσε ότι ο Δήμος Πειραιά θα είναι στο πλευρό του.

 

Ο Πειραιάς ως ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδας – τόνισε – πρέπει να είναι μπροστά και να βοηθήσει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η ιστορία, γι’ αυτό ο Δήμος Πειραιά έχει προτείνει όχι απλώς τον ελλιμενισμό 21 παραδοσιακών σκαφών στο Μικρολίμανο, αλλά με βάση αυτά την επαναλειτουργία και επανέναρξη των χαμένων τεχνών, ως πολιτιστικά και τουριστικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι μπορεί να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

 

Η δεύτερη έκθεση σημείωσε ο κ. Κόκκαλης  δείχνει με τον τρόπο της τη δυναμική να συγκεντρώνει καλλιτεχνικές δυνάμεις γύρω από τρέχοντα θέματα που αφορούν την πόλη μας.

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκος Καβαλιέρος σε χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέσα από τις εκθέσεις, την εικαστική έκθεση και την έκθεση φωτογραφίας, Βρήκαμε μία εναλλακτική λύση διαμαρτυρίας και παρέμβασης για την καταστροφή των ξύλινων αλιευτικών σκαφών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κ. Stefano Benazzo,  τον οποίο ευχαρίστησε για το έργο του, απονέμοντάς του τον θυρεό του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν: ο πρώην Ιταλός πρέσβης και φωτογράφος κ. Stefano Benazzo, ο εκπρόσωπος του «Ορίζοντα Γεγονότων» κ. Τζίμης Ευθυμίου καθώς και η επιμελήτρια της έκθεσης του «Ορίζοντα Γεγονότων» κα Φαίη Τζανετουλάκου.

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Λίτσα Μπαφούνη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση ανέφερε ότι διοργανώνεται την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη, συζήτηση με θέμα «Μνήμη και τέχνη. Η καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα» με κύριο ομιλητή τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

Στη συζήτηση επίσης συμμετέχουν: Νίκος Βλαβιανός Ναυπηγός Παραδοσιακών Σκαφών, Κώστας Δαμιανίδης, Αρχιτέκτων, Διδάκτωρ Ιστορίας Ναυπηγικής, Dennis Gaille, Ιστιοπλόος Μοντελιστής, Ευαγγελία Mπαφούνη Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, Γιώργος Μπουζούνης Ζωγράφος Μοντελιστής, Νίκος Καβαλιέρος Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, Σταυρούλα Φωτόπουλου Διευθύντρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ.

 

Στην ομαδική εικαστική έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ρένα Αβαγιανού,  Κωνσταντίνος Αγγέλου, Ιουλία Αθανασάκη, Ελευθερία Αλεξανδράτου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Μαρία Ανδρέου,  Όλγα Ανδρικοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ελίζα Βαρτανιάν, Χρήστος Βασιλειάδης, Όλγα Βερυκάκη, Δήμητρα Βρεττού, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δανάη Γεμενάκη, Πέτρος Γεωργαρίου, Έρη Δημητριάδη, Μαρία Δουκάκη, Elessa, Μαριλένα Ζολώτα, Gregor Hildebrandt,  Ευαγγελία Κακαράτζα, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ελισάβετ Κεχαγιά, Τίνα Κόντογλη, Σοφία Ρόζα Κοσμίδου, Μαίρη Κουζάρη, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Σωτηρία Λαζάρου, Καλλιόπη Λιαδή, Μαρία Λιάκου, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Λυδία Μαργαρώνη, Κωνσταντίνος Μηνάς, Γεώργιος Μπαμπίλης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Γιώργος Μπουζούνης,  Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτριος Νικολούλιας, Γιώργος Όιμπακ, Δέσποινα Πανταζή, Χριστίνα Παπαδάκη-Δημήτρης Τρακαδάς, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Σεργιος Παππάς, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Πουλή, Περικλής Πραβήτας, Νίκος Πρέσσας, Ηλίας Σάλαρης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Δημήτρης Σκληβανιώτης, Βασιλική Σοφρά,  Βαρβάρα Σπυρούλη, Διαμαντής Σταγγίδης, Μαριλένα Σταμούλη, Κωνσταντίνος Στουπάθη,  Ιορδάνης Στυλίδης, Ερατώ Ταγαρίδη, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Κερασιά Τουλιάτου, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χανιώτη, Κίκα Χαραλαμπίδου, Αθηνά Χατζή,  Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης,  Έλλη Χούσου, Ιωάννα Χριστάκου.

 

Διάρκεια εκθέσεων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018

–  Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή  10:00-14:00 και     18:00-21:00

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button