Δελτία τύπουΕκδηλώσεις

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «14 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση με θέμα «14 Ιστορίες Αντίστασης»,  που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων,  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου  κα Ευαγγελία Μπαφούνη. Ακολούθησε ξενάγηση από τους επιμελητές της έκθεσης.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος  Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη Δημοτική Πινακοθήκη για την έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης». «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, μέσα από την οποία, 74 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, αποκαθίσταται επίσημα η ιστορική αλήθεια, γιατί στις μνήμες όλων  των ανθρώπων όλα αυτά τα πράγματα, πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρα εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε η κα Νταϊφά, λέγοντας πως η έκθεση αφορά πραγματικά γεγονότα, συγκρούσεις και πραγματικούς ήρωες, καθώς και στιγμές, αντιθέσεις  και διαδρομές,  που οι μνήμες έχουν διασώσει. Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος  Πολιτισμού,  ευχήθηκε στους συντελεστές και στους δημιουργούς της έκθεσης,  να έχουν πάντα τη δύναμη και τη θέληση  να αναζητούν την αλήθεια. Αναφερόμενη στους μαθητές, αλλά και σε όλους όσοι θα επισκεφθούν την έκθεση, σημείωσε πως οι επισκέπτες θα συνειδητοποιήσουν  ότι η ελευθερία και η δημοκρατία απαιτούν συνεχή προσπάθεια, αγώνα και ωριμότητα.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών κα Χάρις Ζηλάκου σε χαιρετισμό της, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διοργάνωση «Αθήνα Ελεύθερη». Μάλιστα επεσήμανε πως πέρυσι, πραγματοποιήθηκε ένας ιστορικός περίπατος σε σημεία του Πειραιά τα οποία επλήγησαν από συμμαχικούς βομβαρδισμούς την 11η Ιανουαρίου 1944, τον οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία, πάντα συγκινούσε και προκαλούσε το ενδιαφέρον των πολιτών. «Φέτος, η συμμετοχή μας στους εορτασμούς επεκτείνεται. Για έναν μήνα, όλο τον Νοέμβριο, οι κεντρικές δράσεις της διοργάνωσης μεταφέρονται στον Πειραιά. Η έκθεση η οποία εγκαινιάζουμε, έχει ως στόχο την ανάδειξη του αντιστασιακού αγώνα των κατοίκων της Αθήνας κατά της γερμανικής κατοχής, μέσα από 14 προσωπικές ιστορίες», σημείωσε η κα Ζηλάκου, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει στη συγκεκριμένη έκθεση με μια δική του ξεχωριστή παρουσία».

Διάρκεια έκθεσης: 6 – 30 Νοεμβρίου.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-14:00 και 17:00-20:00,
Σάββατο 10:00-15:00 & 17:00 – 20:00
Κυριακή 10:00 – 15:00
Καθημερινά εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Έκθεσης.

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button