Δελτία τύπου

ΤO CLIMATHON ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Δήμος Πειραιά, το BlueGrowth Piraeus και το The Cube συνδιοργανώνουν το 1ο Climathon Piraeus στις 25 & 26 Οκτωβρίου 2018, στο Νεοκλασικό κτήριο της Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 91. Πρόκειται για ένα 24ώρο «hackathon» με στόχο τον σχεδιασμό λύσεων σχετικά με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η πόλη του Πειραιά.

To Climathon, μία πρωτοβουλία της ΕΕ, προσκαλεί φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές, επιχειρηματίες, δημόσιους λειτουργούς και κατοίκους των αστικών κέντρων, να συνεργαστούν για 24 ώρες, να οραματιστούν, να συν-σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν στις Δημοτικές τους Αρχές  νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, που να αφορούν την ανθεκτικότητα των πόλεων και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων εστιάζει στο συνδυασμό των νέων τεχνολογιών, στη συντονισμένη δράση μεταξύ τοπικών φορέων και στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ώστε από τη μία να ενθαρρυνθούν οι επαγγελματίες αλιείς να ψαρεύουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα και από την άλλη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις σε τοπικό επίπεδο για τη διαχείριση αυτών.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε: 

«Το Climathon ξεκίνησε το 2015 σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα, με αφορμή την ιστορική συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και φέτος αναμένεται να διεξαχθεί σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο το κόσμο την ίδια ημέρα, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος του Πειραιά συμμετέχει για πρώτη φορά στην πρωτοβουλία Climathon, θέτοντας ως στόχο του φετινού Climathon Piraeus την εύρεση λύσεων, σχετικά με τη συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων και συγκεκριμένα των πλαστικών από τη θάλασσα και την περαιτέρω αξιοποίησή τους σε επίπεδο πόλης μέσω ανακύκλωσης και επανάχρησής τους. Το Climathon Piraeus,  θα συμβάλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στην πόλη του Πειραιά, βασισμένων στη συλλογή, την ανακύκλωση ή και την επανάχρηση των πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία».

 

Τη διοργάνωση του Climathon Piraeus ανέλαβαν ο Δήμος Πειραιά μέσω της Πρωτοβουλίας BlueGrowth, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την Aephoria.net και η ομάδα εκκίνησης νεοφυούς επιχειρηματικότητας «The Cube». Μεταξύ των υποστηρικτών και συνεργατών του 1ου Climathon Piraeus είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η Μαρίνα Ζέας, οι start-ups Εναλεία, Bi-Matters, We Dive – We Clean και Phee, και η Οργάνωση Γη. To Climathon Piraeus  τελεί υπό την αιγίδα του Climate-KIC Hub Greece.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές συμμετεχόντων:

www.climathon.climate-kic.org/en/pireas

περισσότερα

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Back to top button